Pozdravljeni!
Najprej se obračam k vam, saj čimbolj sumim da so moje težave psihičnega izvora, pa vendar bi rada slišala vaše mnenje.
Težave so se pojavile pred približno 8 leti, ko sem prvič šla na gasterskopijo, kjer so mi takrat ugotovili rano na dvanajsterniku. Jedla sem nekaj časa Ultop vendar so se slabosti prenehale in nekaj let nisem več teh tablet jedla. Moram povedati da sem takrat iz svojega jedilnika črtala vse mlečne izdelke plus kar nekaj sadja in zelnjave, saj mi je bilo slabo po teh stvareh.
Pred približno 2 letoma se težave s slabostjo- slabost je bila prisotna samo včasih, spet pojavijo in spet grem na gasterskopijo kjer mi samo ugotovijo da imam povečano kislino. Torej o dvanajsterniku ne duha ne sluha več. Pa dobim neke tablete nexium in nolplaza jih jem nekaj časa do pred letom dni, potem pa sem opazila da mi je nakako slabo po teh tabletah, da ko pojem tako kot je predpisno da me sili na bruhanje. In sem jih nehala jest. Takoj za tistim pa sem spet opazila da me peče zgaga po določenih jedeh in da mi je po določenih slabo… Tako da sem bila prisiljena pustiti vso mastno hrano in hrano narejeno na olju, ocvrto ali tako ali drugače narejeno na olju. Torej mi je od prvega in drugega črtanja hrane ostala samo kuhana hrana… Zadnja slabost ki pa traja že cca pol leta non stop pa je večji problem saj mi je včasih slabo tudi po drugi hrani, čeprav izbire nimam veliko in je na mojem jedilniku res malo kuhanih jedi, ki jih lahko še prenesem. In ta slabost je vsakodnevna ne glede na to ali jem kaj ali ne.
Tako da sem kmalu po tistem šla k zdravnici in mi je dala napotnico za UZ, vendar le-ta ni nič pokazal. Ker pa me je napenjalo, sililo na bruhanje ali pa včasih pekla zgaga mi je potem predpisala zdravilo Reglan, ki ga jemljem vsak dan da vsaj malo umilim slabost. Nobene tablete mi več ne pomajajo, sem dobila antibiotike pri zobozdravniku, mi je blo slabo po njih in silio na bruhanje, me je bolela glava, spet slabo. Vzamem tu pa tam nolplazo ali nexium če me zgaga peče… zgaga ok, vendar mi rata slabo. Na vse to skup vzamem Reglan in malenkost je boljše toliko da lahko normalno delujem v službi in doma, ampak vseeno je zelo moteče.
Včasih je slabost tako močna da sem tik pred tem da bom bruhala ampak ne bruham…že dolgo nisem.
Jaz več ne vem kaj naj bi blo krivo za moje težave, ali je res psiha, ali kaj drugega, ampak vem da tako ne morem živeti. V moje telo ne dobim nič vitaminov, rada bi jedla vse kot včasih, rada bi sredi noči jedla kot sem( zdaj jem samo še do 7 ure zvečer, če ne mi je slabo…), pa ne morem…. jaz sem že ful obupana, kaj za narediti, kam se še obrniti… bojim se da se bom vsak čas zrušila, ker ne jem normalno in samo enolično hrano. Nekaterih stvari sploh ne upam probati saj se bojim da mi bo slabo…
Drugače pa sem stara 25 let.
Hvala za odgovor!
LP
Spoštovani,
najprej bi vam svetovala, da začnete jesti raznoliko a zdravo hrano. V nobenem primeru ni potrebno iz prehrane izpustiti vsega sadja in zelenjave, pa tudi mleka in mlečnih izdelkov zaradi stanja po ulkusu dvanajstnika ni treba opustiti. Zakaj vam je slabo, samo iz opisanega ne bom mogla vedeti. Res so lahko psihične težave, ki zaslužijo psihiatrično obravnavo. Že razjeda dvanajstnika sodi v psihosomatske bolezni. Zdravila proti kislini samo mirijo posledice, vzroka ne odpravijo. Skušajte najti vzroke in nanje tudi vplivati. Tako moderni stres je samo eden od razlogov, zakaj telo tako odreagira. Zato mislim, da potrebujete tudi psihični suport.
LP, Marija Š. Gašperšič