Nenavadno delovanje ščitnice
Zdravo!
S tole ščitnico imam večne probleme. Sem v tridesetih letih. Bil sem že trikrat na UZ, pregledu krvi ipd.. UZ je brez posebnosti, pri krvi pa edino TSH rahlo preseže zgornjo mejno vrednost – se pravi 5.2 na 4.9 normalne zgornje meje. Ostali dve vrednosti (T3, T4) sta sredi normalnih meja. Za vse skupaj je kriv več let trajajoč stres iz preteklosti, ampak je tega že tri, štiri leta nazaj. Težave se mi pojavijo enkrat na mesec do dva in trajajo kak teden. Sitno je, ker sem takrat brez energije, me močno duši v vratu, IQ mi pade za 30%, pojavi se nespečnost, živčne noge, nepotrpežljivost, dekoncentracija, nisem komunikativen in kreativen ter dogodke v okolici zazvnavam, kot rahlo omamljen. Kljub intenzivni športni aktivnosti pa tudi teža noče past (ITM 29).
Nekako sem opazil, da na hitrost ponovitve opisanega vpljiva, “sunek” stresa ali mi na misel pade razlog tistega stresa. Z zadevo sem že pred leti razčistil in nikakor ne interferira z mojim sedanjim življenjem ter se tudi ne vznemirim, ko na to pomislim. A, kot bi nekako podzavestno vpljivalo na fizični razvoj dogodkov v mojem telesu. Ni pa vedno le to, kot rečeno…
Na splošno se telesno in fizično dobro počutim. Sem srečen v življenju. Zato me tisti teden vsake toliko še posebej zmoti, ker je približno enako zoprno, kot driska.
Kaj mi je storiti?
Naj ta čas, ko se mi to dogaja jem tablete za ščitnični hormon (svetovala tirologinja)?
Lahko to občasno “vnetje” ščitnice privede tudi do trajne okvare le-te čez čas?
Je smiselno it merit še kortizol?
Lahko to motnjo ščitnice proži tudi kakšna druga fizična motnja v telesu?
Hvala in LP
Jan
Spoštovani!
Mejno zvišana vrednost TSH ne pomeni vedno, da gre za zmanjšano delovanje ščitnice (hipotirozo). Lahko gre za genetske dejavnike, dnevni ritem izločanja TSH, laboratorijske dejavnije, vpliv zdravil …..Glede na to, da je UZ ščitnice pri vas povsem v mejah normale gre verjetno tudi za normalno delovanje. Vzrok za težave je verjetno iskati drugje.
Lp