Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nenavaden jezik

Nenavaden jezik

[attachment=0]4062AA71-35D8-43EB-A765-9F2215E9236F.jpeg[/attachment]

Pozdravljeni,

že vsaj eno leto ves čas opažam spremembe na jeziku, ki so včasih bolj izrazite, včasih manj (prilagam fotografije). Ker sem sedaj noseča (v 4. tednu) me še toliko bolj skrbi, da mi česa primankuje in bo to slabo vplivalo na plod.

Stara sem 34 let in imam med drugim potrjen GERB, rahla anemičnost že od malega (nekje med 115 in 118 se giblje), hidradenitis suppurativa (do sedaj 3x rezana na istem mestu naredi se en absces).

Že nekaj časa jemljem tudi prehranska dopolnila (po tem, ko sem preverila kri v adria lab in ugotovila, da mi primankuje D vitamina – imela sem 28 vrednost): vitamin D in K2, vitamin C, B kompleks, omega in probiotik.

Kaj mislite, da bi bil vzrok takega jezika? Sicer se počutim dobro, razen rahle utrujenosti in krčev, ki ju pripisujem nosečnosti nimam trenutno drugih večjih težav.

Pozdravljeni,

že vsaj eno leto opažam spremembe na svojem jeziku. Včasih se malo izboljša, zelo hitro je spet slabše. Stara sem 34 let. Imam GERB, hidradenitis suppurativa (3 x absces na istem mestu in bila kirurško rezana, sedaj se mi pojavlja vendar ob pravi zaščiti in mazanju z alkoholom izveni), degenerativne spremembe v sklepih (prsti na rokah), sem slabokrvna že od majhnega (giblje se nekje med 115 in 119 hemoglobin, železa imam dovolj), premalo maščob.

Pred časom sem si v Adria lab preverila tudi kri kjer sem odkrila, da imam nizek Dvitamin (28) in ga od takrat dalje jem skupaj s K vitaminom (jem ga 2000ug na dan). Imela sem tudi Nolzapo vendar jo sedaj ne jem že dva tedna, ker sem imela urea dihalni test za ugotavljanje Helicobacter Pylori. Jem tudi Bkompleks, omega maščobe, C vitamin in probiotike. Od takrat, ko sem začela jesti te prehranske dodatke se počutim mnogo bolje. Še posebej krči v trebuhu so se precej izboljšali (se pa še vedno pojavljajo, če npr. pojem preveč sira). Bele moke in sladkorja skoraj nikoli ne zaužijem, prehranjujem se vegeterjansko vendar skbrim za dovolj velik vnos beljakovin. Ko si umivam zobe in si jih umijem tudi z ustno vodico včasih jezik tudi peče (sploh, ker si ga čistim s ščetko, lise tudi po tem še vedno ostanejo).

Kot otrok sem imela v najstvištvu kar nekaj angin, madljev mi niso odstranili, pri pregledu pri otorinolaringologu sem izvedela, da je bila to napaka, madnlji so se mi “skurili”. Ko sem zdravniku pokazala jezik je rekel, da zdravniki nimate znanja o tem kaj bi to lahko pomenilo, da so vas naučili samo kakšne tipe jezikov poznamo in da naj se obrnem na kitajsko medicino.

Trenutno sem v 4. tednu nosečnosti in me skrbi, da bi karkoli v zvezi s takim jezikom lahko vplivalo na plod. Nekako še vedno verjamem, da bom svoj odgovor našla v klasični medicini, ker sem pri alternativni (sploh sedaj, ko sem noseča) bolj skeptična.

Hvala že vnaprej za pomoč!

Spoštovani,

iz vaših slik žal ne morem nič ugotoviti- jezik je na vseh slikah normalen.
Če so lise močno boleče in ne izginejo v 7 dneh ali pe se pojavijo razjede – rane, jih pokažite ORL specialistu, ta pa lahko opravi tudi biopsijo za patohistološki pregled sluznice.

Izogibajte se oreščkom, saj vam ostri delci lahko ranijo jezik in povzročijo nastanek lis.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close