Najdi forum

Nenamerna izguba telesne teže

Pozdravljeni.

Imam eno težavo, ki se sedaj vleče že približno dobra 2 meseca.
Stara sem 24 let, velika 165 in moje današnje stanje kilogramov je 44,6.
V zadnjem mesecu in pol sem opazila veliko izgubo kilogram imela sem jih namreč zdravih 52, nikoli nisem imela preveč kg vedno že od malih nog sem bila na spodnji meji… 1. razred osnovne šole 18kg primer.
Poskušam kontrolirano jesti, vnašati v telo čim več vitaminov in beljakovin, hrani se NE odrekam in splošno jem VSE razen oliv 🙂
Imam tudi manjše probleme s spanjem, kar pa se vleče že več let oz. zbudim se vsaj 4-5x na noč, spet žejna, stranišče, lačna in hodim jest tudi ponoči bodisi je ura 22.00 ali pa 03.00. V zadnjih dneh so me začele boleti mišice in ne vem ali je to zaradi izgube kilogram ali splošne utrujenosti telesa.
Hodim v redno službo, v kateri je kar napeto in sem opazila upad kilogram odkar so mi v službi zamenjali delovno mesto in delam 3 izmene, skoraj vedno tudi sobote. Sem človek, ki si vse nese k srcu čeprav vem da to ni dobro, nikoli nočem nikogar užaliti ali se postaviti za svoje stališče, predvsem v službi.
Ne vem, katere navade naj spremenim, da bi bolje spala in pridobivala na teži.

Upam, da nisem preveč nesmiselno vse napisala 😀

Lep pozdrav.

Izmensko delo je dokazano velik stres za telo, vseeno pa ne bi smelo biti tako hudo …

Tvoji simptomi bi lahko kazali na težave s ščitnico. Pojdi takoj k osebnemu zdravniku, pa bo hitro znano, koliko je ura.

Pozdravljena,

vaša teža je (glede na ITM) kar precej prenizka in potrebno bi se bilo posvetiti vzrokom, zakaj je tako. Kot pravite, jeste raznoliko hrano ter se hrani ne odrekate, kako pa je s količino ter na splošno z vašim apetitom? Ker pišete, da se zbujate lačna, verjetno nastaja nekje določen primankljaj…
Menim, da bi bilo najprej dobro opraviti zdravniške preglede z namenom izključevanja fizičnih vzrokov težav, katere opisujete (predvsem delovanje ščitnice, posvet z zdravnikom glede bolečin v mišicah…). Glede na to, da pišete, da ste opazila dodaten upad kilogramov od menjave delovnega mesta ter prehoda na (najbrž fizično in psihično naporno) troizmensko delo (ki pogosto tudi precej škodljivo vpliva na spalne navade) in, da se na splošno precej obremenjujete ter se težko postavite zase, se mi zdi precej možno, da so vzroki tudi (ali pa zgolj) psihične narave. Ko izključite možnost fizičnih vzrokov, vam svetujem, da se posvetite razreševanju teh. Morda le nakaj hitrih nasvetov: poskrbite zase z dovolj sprostitve, telesne aktivnosti, ki vas bo veselila, pogovorite se s kom, ki mu zaupate, preberite kakšno primerno knjigo, ki govori o temah, ki so za vas aktualne, oziroma problematične, raziskujte, spremljajte in izražajte svoje občutke s pomočjo dnevnika ipd. Spremeniti svoje miselne vzorce in navade v smeri manjšega obremenjevanja ter boljšega postavljanja zase ni lahko delo, ni pa nemogoče. Če imate možnost ter željo, je z namenom olajšanja in krajšanja procesa spreminjanja priporočljivo, da poiščite tudi ustrezno strokovno pomoč.

Vse dobro vam želim in vas lepo pozdravljam,

New Report

Close