Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Nenadno kratkotrajno (vsakodnevno) razbivanje srca v nosečnosti

Nenadno kratkotrajno (vsakodnevno) razbivanje srca v nosečnosti

Pozdravljeni,

sem v 23 tednu nosečnosti, gre za mojo prvo nosečnost. Zanima me ali je “razbivanje” srca v nosečnosti normalen pojav ali gre za nekaj kar bi morala posebej opozoriti mojo ginekologinjo. Namreč, zelo težko pojasnim kaj se mi dogaja in ne želim, da bi zaradi tega izpadlo bolj problematično kot dejansko je.

Kot otrok sem imela šum na srcu, pozneje je zadeva izvenela, kake pol leta nazaj mi je osebni zdravnik rekel, da ponovno sliši, da imam šum na srcu. Nimam pojma, ali je povezano z mojo “težavo”, ampak vseeno povem.

V družini tudi nimamo kake zgodovine srčnih bolezni. večji del življenja sem imela nizek pritisk, sedaj (zadnja leta, morda desetletje) ga imam normalnega.

Na nobenem EKGju mi do sedaj niso opazili nobenih težav, ko sem enkrat omenila, da občasno čutim “razbijanje” srca, so mi rekli, da naj bom pozorna kdaj se to dogaja in če gre za nekaj, kar se dogaja zvečer, ko grem spat in se umirim, gre za posledico stresa čez dan in da ni nič problematičnega. In dejansko mislim, da se to dogaja res samo, ko se umirim. Traja par sekund in gre mimo. Dejansko ne gre samo za razbijanje srca, ampak tudi asimetrični utrip in občutek, kot da gre v nekem trenutku preveč krvi skozi srce in da ima srce v takih trenutkih težavo vse skupaj sprocesirat in se kot malo napihne in potem sprocesira in življenje gre naprej …

Do sedaj se s tem niti nisem obremenjevala, sedaj v nosečnosti, pa je to postalo skoraj vsakodnevni pojav in tudi večkrat na dan. Sicer ne čez dan, ampak zvečer, ko poskušam zaspati, ali ko se umirim. Občasno se zgodi tudi čez dan. Traja sicer še vedno samo par sekund in gre mimo. Sicer vse skupaj pripisujem temu, da gre v nosečnosti za povečan obtok krvi, kar sem od drugega mesca nosečnosti naprej čutila kot srčni utrip po celem telesu, predvsem pa zadnji spodnji strani glave in vratu, ko sem ležala na hrbtu in mi je bilo tako moteče, da sem se taki pozi izogibala.

Torej, moje vprašanje je ali gre za normalen pojav v nosečnosti ali vsaj ne problematičen pojav, ali je morda to nekaj na kar bi morala posebej opozoriti mojo ginekologinjo (ne želim zganjati panike, če za to ni nobene prave podlage)?

Hvala za vašo povratno informacijo.

New Report

Close