Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nenadna gluhost na eno uho

Nenadna gluhost na eno uho

Spoštovani,

pred enim tednom sem dobila antibiotike zaradi bakterisjkega vnetja. Sicer sem se generalno slabo počutila, imela rahno vročino, glavobol, hud neproduktiven kašelj, pordelo žrelo z bolečinami, hudh nahod… Ušesa me niso bolela. zaradi povišanega CRP sem dobila antibiotik (čeprav žarišče ni bilo določeno). Zvečer tega dne sta se mi zamašili obe ušesi, eno se je izboljšalo. Na drugo uho ne slišim že 7 dan (samo šumenje), zdravnica pa pri kliničnem pregledu ni ugotovila nič posebnega (odbojnost je OK, vnetja ni videt,..), prav tako pa tudi nosu nimam več zamašenega. Nos spiram s fiziološko raztopino, pa se nič ne spremeni…
Kaj bi bil vzrok oz. kako si lahko pomagam? Ali je potreben pregled (zadeva me že zelo moti)
Hvala in LP!

Pozdravljeni,

potreben je otomikroskopski pregled ušes , še posebej glede na podatek, da vaša zdravnica vidi normalna bobniča, vi pa tako slabo slišite.

Po otomikroskopiji naredimo timpanometrijo (izmerimo podajnost bobniča in izvemo, ali je kaj tekočine v srednejm ušesu)  in ADG – meritev sluha, avdiometrija.

 

V primeru prevodne – konduktivne izgube sluha pomeni, da je tekočina v srednjem ušesu po vnetju in da gre za slabo delovanje Evstahijevih tub. Zdravimo z nsonimi glukokortikoidi.

 

V primeru senzorinevralne izgube sluha, ki pomeni okvaro notranjega ušesa, je dobro opraviti še testiranje ravnotežja, video HIT test. Natančen vzrok se ne ugotovi – lahko virusno vnetje z imunskim odgovorom v notranjem ušesu ali pa spazem (krč) žilice, ki prehranjuje notranje uho, sledi motnaj prekrvavitve – kot infarkt notranjega ušesa.

Zdravljenje:

-sistemski glukokortikoid ali v primeru kontraindikacij intratimpanalni glukokortikoid

– betahistin tbl

– strogi počitek – ležanje 7 dni.

 

Torej svetujem ORL pregled, timapnometrijo in ADG brez odlašanja. Lahko me kontaktirate.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Pred dvema letoma sem nenadno izgubila sluh na levem ušesu. Zgodilo se je brez predhodnih, oz. Vsaj opaznih simptomov in brez bolečine. Pred tem nikoli nisem imela težav z ušesi in sluhom. Po zdravljenju s steroidi se sluh ni izboljšal, dobila sem napotnico za slušni aparat, ki pa mi je moteč in sem se odločila da ga za enkrat ne nosim.Od takrat naprej na levo uho slišim samo do nekatere mere oz. Frekvence, kar je zelo moteče.

Skrbi me, da bi se mi to ponovilo v zdravem ušesu. Zanima me kakšno zdravljenje in preglede bi priporočili da jih lahko opravim preventivno?

Preventivno delam mr glave ki pa ne pokaže nič nenavadnega.

Hvala in lp

Pozdravljeni,

vzrok je bil lahko virusno vnetje v notranjem ušesu ali motnja prekrvavitve.

Podobno kot za pri preventivi možgansko- žilnih dogodkov (kap in prehodna motnja prekrvavitve možganov – TIA) vam priporočam strogo urejen krvni tlak in holesterol ter krvni sladkor, redno gibanje, opustitev kajenja, strog nadzor ev. sladkorne bolezni in zdrav način življenja.

Slušni aparat, ki ga ne uporabljate, bi morali po preteku preizkusne dobe vrniti prodajalcu. refundacija ZZZS za slušni aparat je tako zaman.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close