Nemogoča tašča
Tak čustven odnos med mamo in sinom je pogojen s tem, da mama nima zadovoljujočega odnosa s svojim partnerjem in potem te potrebe izživi s svojim sinom.
Tu ne gre za dela, ki jih je potrebno opravit pri njegovih starših, gre za to da ga rabijo v čustvenem smislu in on si je našel podobno partnerico, ker v sebi nosi vzorec, ki ga je dobil od mame. Sedaj se “tamlada” in “tastara” dajeta katera bo prevladala.
Snaha se pritožuje nad deli, ki jih on tam počne in zapravljenimi urami, a se ne zaveda, da so to zgolj orodja, ki ji preprečujejo pogled na resnično težavo, on se ji ne more predat v celoti, ker je preveč čustveno povezan s svojo mamo.
Začaran krog se ne bo prekinil, če se “fant” ne zave v kakšne težave je zabredel, ker zanj to niso težave, on s tem živi že celo življenje.
Obstaja knjiga v kateri so podrobno opisani taki primeri. Napisal jo je Marjan Košiček-Ne boj se ljubiti.
V njej so tudi “recepti” kako se take reči reši. Meni delujejo precej radikalno, mogoče se da kaj narediti tudi na bolj blag način, bistveno se mi zdi, da se vsaj zavemo, da obstaja določena težava, da ozavestimo zadevo, da se lahko sploh zoperstavimo z nekim smiselnim razlogom.
ps
Glede na trenutno situacijo bi jaz že včeraj postavil tist rastlinjak, mogoče v njem zraste tudi kaka solata zate 😉
Mogoče pa tudi ta terapevt sliči na sinkoja in zato malo zagovarja situacijo… Ni prav, da nekdo nekoga spreminja a če hočeš partnerja bodi odrasel in prevzemi odgovornost, bodi samostojen, seveda imej še naprej rad svoje starše in jim bodi v pomoč, kolikor pač lahko (če so odnosi ok) in ne kot majhen otrok, ki teka za starši…marsikomu starši vcepijo pretirano moralno dolžnost do njih samih in tako oseba nikoli zares ne postane samostojna…jaz pravim, da je taka oseba nedorasla. Zakaj nekdo takšen išče partnerja, če ga ni sposoen imeti? Malo za zabavo ali tolažbo? Kako so pa kaj ti posesivni starši obiskovali svoje starše/tašče…? To je pa že drugo vprašanje! Ponavadi bolj slabo….svoje otroke pa vzgajajo za sebe. Tudi marsikatera mama se obesi na svojega otroka, ker od moža nima nič in ga spremeni v sinkoja…in marsikateri takšen sinko si potem nikoli ne ustvari družine, še partnerskega razmerja pravega nima zaradi tega, ker je pohabljeni…katera bi pa hotela takšnega, ko že vnaprej ve, da bo kalvarija… Možje naj se posvečajo svojim ženam (če so se že vzeli) in naj kaj skupaj počnejo in ne da se matere potem čustveno obesijo na sinkoje, ker jih lastni možje zapostavljajo in jim postanejo matere, ki jih pedenajo…in je to vse kar imajo od njih.