Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo nemirno spanje

nemirno spanje

Pozdravljena,
imam nekaj vprašanj glede mojega, 5 tednov starega sina.
Včeraj sva imela prvi pregled in kljub temu, da je g. doktor rekel da je vse OK sem zaskrbljena. Je izključno dojen in je pridobil 1,40g ter 3 cm.

1) Mali se včasih pri zbujanju tudi po 30 min do ene ure nemirno zbuja.. to pomeni, da krili z rokami, brca, jamra, včasih kratko zajoka, pohrkuje, odpira oči kljub trdnemu spancu, hrope kot bi imel poln sapnik sluzi… ali mi lahko svetujete kaj naj naredimo oz. kaj bi to bilo. To se dogaja predvsem v nočnem delu spanja, manj v dnevnem.
2) ker sem alergična na gluten in pršice mi je prepovedal jesti mleko in mlečne izdelke ter jajca, kljub temu, da mi v času nosečnosti niso. Brezglutenske diete se seveda držim. Kakšno je vaše mnenje?
3) Ko sem mu na glavici čistila temenca sem uporabila olje, počakala ter sčesala s krtačko,. Naslednji dan sem opazila na nekaterih delih glavice nekakšne rdeče “fleke” z mazoljčki. Ali je to reakcija na olje ali je lahko možnost npr. luskavice, ker jo ima moja mami? Pediater le tega ni videl ali pa ni nič takega?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Linda

Pozdravljena!

Pregled pri pediatru je namenjen tudi odgovorom na vprašanja, ki se porajajo iz opazovanja otročka doma. Vi ste z njim 24 ur in ga najbolje poznate, pediater pa je najbolje usposobljen za prepoznavanje bolezenskih znakov. Torej je pogovor med vama prepotreben. Nič ni narobe, če imate s seboj listek. Pomenbno je le, da razrešite vse, kar se Vam zdi odstopanje od zdravja.

Pri vedenju v posteljici je moj nasvet lahko le v zvezi s položajem. Svetujem bočni položaj, enkrat na levem, drugič na desnem boku z oporo, da se ne prevali na hrbet. Če pa imate lupinico, jo uporabite tudi za spanje, seveda z ustrezno obloženostjo ob straneh.

Mleko in jajca spadajo med alergene, ki jih je priporočljivo vnesti v otročka čim kasneje, posebno , če je mati alergik. Ker vse sestavine prehrane vstopajo tudi v materino mleko, je z dieto preprečeno, da bi otrok dobil možni alergen. V nosečnosti je posteljica nudila zaščito, sedaj je vnos direkten, od tod torej razlika. Če Vas skrbi vnos kalcija, pa le stopite do lekarne in povprašajte po ustreznem preparatu v času dojenja in prisotnosti alergije.

Enako bi poudarila v primeru uporabe olja. Najbolje je uporabiti tisto, ki je najmanj možni povzročitelj alergije. Primerno je lekarniško pripravljeno olivno olje, vsi drugi so že večji kandidati. Odziv je bil torej lahko preobčutljivost na uporabljeno olje. Preverite lahko, če zamenjate olje in ponovite postopek. Seveda je pomenbno tudi, kaj uporabite za ostalo nego lasišča. Dermatologi odsvetujejo uporabo nelekarniških kolekcij, ker je nadzor nad sestavo neizvedljiv.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close