nemirne noge
Zadeva je nevrološkega izvora. Imenuje se zelo znanstveno Sindrom nemirnih nog, diagnozo postavi zdravnik, nevrolog na osnovi opisa pacienta in pregleda v spalnem laboratoriju. Kot prvo se svetuje higina spanja (spat ob isti uri, čimmanj popoldanskih dremežov, spustiti večerno kavo, cigareto,..) Hujše oblike pa se zdravi tudi z zdravili, pri nas na tržišču sta trenutno na razpolago dva preparata. Znanka naj se s svojo težavo oglasi pri zdravniku.
S to težavo sem se letos spopadala tudi sama.
Ravno ko bi zaspala, ko sem bila že čisto mirna, so mi noge grdo trznile, občutek sila neprijeten, opisat ga ne znam, pa sem se čisto prebudila.
In ko sem spet skoraj potonila v spanec se je ponovilo.
Problem sem omenila splošnemu zdravniku in tudi nevrologinji, zaradi katere sem šla zaradi drugih stvari, pa sta mi oba rekla, da to ni nič hudega – da to se pač dogaja, ko se mišice sproščajo.
Ravno v času, ko je bil ta problem najbolj izrazit, sem začela jemat ene tablete za depresijo. Sumim, da je bil to kak stranski učinek teh tablet, čeprav sta mi zdravnika rekla, da ne more biti povezave.
Je pa ta problem intenzivno trajal 2 meseca – potem pa tako nenadoma (skoraj) izginil, kot se je začel..
Pred tremi leti sem zbolela za sindromom nemirnih nog. Šla sem skozi pekel.Najprej se je nemir pojavljal v nogah v večernih urah.Težko sem zaspala saj sem morala večkrat vstati iz postelje. Nato se je vse skupaj poslabšalo. Nemir je prešel tudi v roke pri čemer sem morala vstati da je prišlo olajšanje, isto kot pri nogah. Onemogočeno mi je bilo vsakršno ležanje tudi preko dneva. Bolezen je napredovala do te mere da nisem mogla v večernih urah niti sedet, občasno tudi preko dneva. Občutek nemira je postajal vedno hujši, intenziven. Dnevi so bili še kar znosni, bala sem se večerov. Počasi sem lezla v depresijo. Bila sem utrujena, življenje je postalo pekel. Zdravnica mi je predpisala Mirapexin. Nič ni pomagalo. Napotila me je k nevrologu. Ugotovil je da sem popolnoma anemična. Anemija poslabšuje ( NI VZROK) bolezni nem. nog.Vzrok za anemijo je bil ginekološke narave. Imela sem dokaj velik miom posledično močne krvavitve. Šla sem na operacijo, odstranili so miom ter maternico. Ni več krvavitev, ni več slabokrvnosti, sind. nem. nog je SKORAJ izginil Še vedno se občasno pojavi vendar v blažji obliki. Sem še vedno na Mirapexinu in verjetno bom dokler bom živa,ampak ponovno ŽIVIM.Upam da sem s svojo izpovedjo pomagala kateri od sotrpink, ne odlašajte pojdite k zdravniku naj vam pregleda kri. Lep pozdrav
Že več let jemljem Mirapexin za nemirne noge, dozo so mi povečali na 0,18mg, vendar je trenutno stanje tako, da se vsako noč zbujam vsake dve uri, potem dve uri ne spim, dsnes sem vsa izmučena. Sedaj ni samo nemir, so tudi bolečine…Ali obstaja kakšna nova metoda zdravljenja, ali ima kdo kako pozitivno izkušnjo.