nemčija
lep pozdrav !
Ali mogoče kdo od vas študira v nemčiji???
nujno potrebujem informacije!!!!
noben namreč mi ne zna povedat kaj konkretnega, zato se obračam na vas!!!
zdravo regla
jaz bi rada šla študirat v Stuttgart in to kr sedaj- že prvi letnik!!
zanima me če moram tam delat kakšne sprejemne al si na fax avtomatsko sprejet če si sprejet v Sloveniji??
rada bi študirala Arhitekturo!!
kaj pa če imajo na faxu recimo omejitev vpisa??
veš sem se že na NEM ambasadi zanimala pa na DAADu in mi noben ne zna nič povedat!! tudi na TH Stuttgart sem pisala pa mi še zdaj niso nič odgovorili men pa cajt gre!!! 🙂
Največ boš zvedla na samem faksu, tako da poskušaj še in še in še (kakšen referat za tuje študente ali pa samo štud. referat). Poskusi tudi v mednarodni pisarni ŠOU LJ. Ali pa vprašaj še na arhitekturi v Lj. Na netu pobrskaj na uradni strani od faksa. Če pa imaš čas, pa lahko greš za par dni v Stuttgart pa prečekiraš sama, sej ni tako daleč 😉 Ok, nisem ti dala prav veliko uporabnih informacij. Za sprejemce pa res ne vem, ker je gor itak vsak faks/vsaka univerza po svoje urejen/urejena.
hvala bom poskusla še pri nas !!!
in kje v NEM si bila ti?? kako je bilo??
koliko danarja si približno mesečno potrebovala??
Jaz sem bila v Germersheimu, to je eno malo mestece med Mannheimom in Stuttgartom. Skladno z velikostjo mesta je bilo tudi dogajanje :)) No ja, meni je bilo vseeno ok, ker že na splošno ne hodim veliko ven. Pač smo več hodili naokrog.
Z denarjem sem precej šparala. Spomnim se, da sem dvigovala na bankomatu po € 200, stanovanje sem imela plačano vnaprej, kupila sem si semestrsko karto za vlak, hrano sem kupovala normalno (Lidl, Aldi). Prav preseravala se nisem, ampak sem si pa tudi kakšne stvari privoščila (izleti, kino, H&M:)). Ubistvu sem se mela kar lepo, če zdaj pomislim nazaj, bi šla še.
Za vpis na faks pa – a ni čas enkrat do poletja? Točnega datuma ne vem, ker imajo spet vsi faksi/univerze drugače. Oktobra enkrat pa je (vsaj pri nas je bilo in še po parih faksih, kamor so šle sošolke) še tisti “pravi vpis”, ko moraš prit tja z dokumenti in slikami itd.
Jaz bi šla preko erasmusa v heidelberg – poleg mannheima.Koliko si približno potrebovala za hrano?In koliko stane stanovanje tam-si bila v študentskem domu? In koliko si dala za prevoz do Nemčije-si šla z vlakom, avtobusom…?Prosim odpiši regla!
Heidelberg je super mesto! Slišala sm, da je malce dražji, kar se tiče stanarine. Jaz sem bila v štud. domu. Sošolke, ki so bile v HD, so bile na privat. Drugače pa, če greš slučajno za manj kot en semester, boš FUL težko dobila stanovanje/sobo, ker večinoma oddajajo za en semester oz. več.
Če se prav spomnim, sem za hrano porabila tam nekje 15-20 € na teden, kuhala sem si sama, občasno sem jedla v menzi na faksu (tega se hitro naveličaš; menda ima HD eno boljših menz v Nemčiji, notri nisem bila, zunaj pa zgleda ful simpatično).
kar se tiče prevoza, sem si za gor zrihtala privat, in to v bistvu kar preplačala, čeprav mi ni bilo težko, ker sem vsaj imela prevoz direkt do vrat in mi ni bilo treba vlačit kufrov in vse ostale prtljage na vlak/bus, res pa je, da sem imela na račun tega sabo ogromno stvari. Tudi za nazaj sem imela privat prevoz (zastonj;). lahko pa ti svetujem to –> definitivno se bolj splača na avtobus, ker je precej cenejši (tam pribl. 15 000 za povratno, natančno ne vem več, preveri na domači strani od avtobusne postaje Lj, se da vse zračunat; mislim pa, da ustavi celo v Mannheimu, drugače pa se zmeniš z voznikom, ker se itak avtobus napol sprazni v Münchnu/Stuttgartu). Prevoz Mannheim-HD je pa mala malica, ker imaš vlake, buse in tudi ena linija tramvaja pelje.
Ma, sem ti kar malo fovš, ker greš tja :)) Res je čudovito mesto. Če še kaj rabiš, vprašaj, lahko tudi pustiš mail, pa se tam zmeniva.
Superca! Sem tak vesela si se javila! Mail je pod mojim imenom – bi bila vesela če bi se lahko tak kaj več zmenile! Zdaj mi je že kar lažje… 🙂
Zanima me samo – ker bom verjetno tudi jaz v študentskem – kak je tam kaj urejena soba, pa kolko stane? Pa tvoje kolegice – kolko so kaj plačale za stanovanje? Jaz nameravam tam ostati 10 mesecev :=) Bo kar dolga doba
Javi se kar na moj mail če hočeš!Pa hvala
Forum je zaprt za komentiranje.