Nemčija – ja ali ne?
Pozdravljeni…
Prebiram forum in sem se odločila tudi sama spregovoriti.
Doma, v Sloveniji, sem brez službe, stara se 44 let in nimam veliko upanja. Imam pa dobre možnosti v Nemčiji. Namreč, imam sestro, ki živi gor že 20 let, ima družino in uspešno podjetje, ki ga je naredila, pa še kot tujka, iz nič.
Uspešno posluje tudi z Avstrijo in Švico. Že parkrat me je pregovarjala, prosila, da grem k njej, takoj po moji ločitvi leta 2005. Otroka sta bila še majna, vendar se nista strinjala. Tako smo vsi trije ostali v Sloveniji.
Zdaj ponovno “pritiska name”. Nudi mi dobro delovno mesto v svojem podjetju, na začetku lahko živim pri njej, če ne želim mi bosta z možem pomagala poiskati primerno stanovanje. Lahko dobim službeni avto na uporabo, če ne bom v času selitve obvladala nemščine, me bo postavila v podjetju v ozadje, dokler nemščino ne izpilim. Seveda, zaželjeno je in dobro zame, da začnem z jezikom že zdaj, saj bi se selila čez dve leti, ko bo sin polnoleten…
Torej, nudi mi službo, varnost, pomoč v vseh oblikah in na vseh področjih. Finančno bi bila preskrbljena, tukaj mislim, da mi prihodnost ni rožnata. Moja otroka bi v času selitve bila stara 22 in 18 let in nista zainteresirana, mene pa 100% podpirata.
In kaj zdaj – iti ali ne? Kaj pa pogrešanje otrok, domotožje…?
Kaj storiti?
Lp
Kar si napisala se bere sanjsko v prid odhoda v Nemčijo. Opozorila bi te na en vidik, ki ga sama vidim danes, ko imam nekaj čez 50 let. Pri tvojih letih sem se tudi jaz ločila in bila na novem začetku. Resno sem si urejala pot v tujino, a se mi potem ni izšlo kot sem si želela. Nekako sem se prebila iz službe v službo, zdaj pa sem že nekaj časa nezaposlena in videti je, da bo tako ostalo do 65. leta, ko bom lahko šla v penzijo. Vmes sem prestopila v obdobje menopavze, kar prinese ženski veliko sprememb,česar pri tvojih letih niti sanjala nisem, da bo tako. Zato ti polagam na srce, pojdi k sestri, pa ne šele čez dve leti, ampak zdaj. Če te otroka podpirata pri tem, je lažje. Mogoče bosta želela iti s tabo, mogoče s seboj vzameš mlajšega, ali pa oba pustiš tukaj (npr. pri očetu?) in ju redno obiskuješ. Živeti je pač treba in tudi ti imaš pravico do kvalitetnega življenja. Naredi še kaj iz svojega življenja in kariere pred 50. letom, da boš vstopila v ta nezavidljiva leta že pred tem obdobjem. Še enkrat, po 50. letu imaš veliko dela s prilagajanjem na novo hormonsko obdobje, zato takrat ni čas še za druge novosti ali podvige v tvojem življenju.
I couldn’t have put it better myself!
“šla bi takoj” hvala za odgovor, tudi jaz bi šla takoj, pa resnično ni izvedljivo. Mlajši v nobenem primeru ne želi z menoj, jaz pa, kot njegova skrbnica, ga v nobenem primeru ne smem pustiti preden bo polnoleten. Obstaja še ena težava, da se ne morem “spokati” takoj – živim v neprofitnem najemniškem stanovanju, s stanovanjsko pravico za nedoločen čas. V stanovanjski pogodbi je samo še mlajši, kot mladoleten ne more ostati sam v stanovanju, stanovanjsko podjetje mi stanovanje lahko vzame. Z očetom skoraj ni v stikih, ker oče ima “novo” družino, pa tudi stanovanje bi želela obdržati, da potem mlajši otrok lahko živi v njem. Starejši otrok je že na svojem, čeprav bi njega prej prepričala za selitev.
Tudi sama čutim, da moram nekaj narediti zase, da mi “ura”tiktaka…
Lp
You can’t have your cake and eat it
Z vsem spoštovanjem!
Svoj dvom sem napisala v slovenščini, na podlagi tega pričakujem odgovore, pravtako v slovenščini. Ne vem, v čem je poanta te Vaše angleščine…razen, če slovensko razumete, ne znate pa pisati…
Lp
Ni primernega izraza v slovenscini, vsaj jaz ga ne poznam,mogoce mi vi lakhko date enega da vam ga posljem nazaj, tako da ne bo zamere.
Lp
mogoče je pravi izraz srat in rit skup tiščat
ali pa ne ve a bi rignla a bi prdnla
ali pa se obnaša ko bolana na stranišču
Ja hvala, nisem imel glih kaj takega v mislih ampak narezal sem se pa u redu. Ha ha…….
No, na primitiven nivo zadnjih dveh komentarjev se ne mislim spuščat, ker na takšnem nivoju ne komuniciram. Zaključila bom takole – ko enkrat imaš otroke in nisi egoistični tip, ki misli na samo na svojo RIT in svoje interese, ne misli otroku vsiljevat kje bo živel in kako, hkrati mu pa zagotoviti eno varnost in sebi varno starost…..potem pa premišljuješ kaj in kako. In ni vse tako enostavno, kot nekateri mislite. Vendar, to bom zdaj pustila, osnovne kulture oz. nekulture komuniciranja ne mislim komentirat…
“šla bi takoj”, hvala za tvoje mnenje, s svojimi izkušnjami si mi veliko pomagala. En lep pozdrav tebi in veliko sreče.
Lp
Dosti heca sedaj pa resno. Zenske govorite o manopozi kot odlocilna tocka v zivljenju moski pa na starost kot tako.Moj prvi delodajalec je bil prebrisan skot, ki je rekel da ce se ne odlocis kaj bos pred 30- imi potem se ne bos nikoli. In tako je tudi, vec ali manj, bilo kar se mane tice, Najvazneje je da ne prekinjas delovne dobe ker se to zelo pozna kasneje pri penziji.Jaz sem zacel svoj bizmis na drugem koncu zivljanja ko sem imel ogromno prakse za seboj. Imel sem priliko da grem v pokoj iz moje drzavne sluzbe pri 50 ih in sledecih 15 let vodil privatni bizniz, pretegnil se nisem nikoli, ostalo je zgodovina.
Soncnica444 tvoji mulci so odrasli pusti jih doma, kar hocejo od tebe je denar. Pojdi v nemcijo kjer bos zasluzila in jih financno podpiraj dokler potrebno pa konec debate.Mogoce ti bojo enkrat hvalezni zato.
G. “Brit” hvala za Vaše mnenje. Ko sem odprla temo, sem želela in pričakovala takšna mnenja – konstruktivna, realna, lastne izkušnje…
Lp
Soncnica444
Ja, ne najdes bolj realnega cloveka kot sem jaz, to je dokazano. Kar se pa tebe tice draga moja ne vem kaj se cakas. Pravis da imas fajn sluzbo v nemciji v sloveniji pa ne.Jaz bi popokal in sel. Ni ti treba nikomur povedat prevec podrobno, reci da gres na dalsi obisk k sestri v nemciji.Ko si enkrat tam se najprej zrihtaj sama in potem se odjavi , ce se moras seveda, toda samo ce je to v tvoj prid.Jaz se nisem nikjer nikoli odjavil ker s tem samo podiras mostove za sabo kot se rece, ali ne. Ne si delat skodo sama sebi, celo policaj ki ujame tata pri kriminalu mu da opozorilo da mu ni treba nicesar reci, ker bo to mogoce uporabljeno proti njemu na sodiscu.
Jaz sem mnenja da,ce ne bi imela zlahte v nemciji bi ti odsvetoval iti v tujino. Danes ni nikjer lahko zaceti.Imam sorodnika v nemciji in si dostikrat primerjamo razmere, in ti povem da tudi nemcija trpi. Poleg tega tujci so vedno manj zazeljeni povsod, pravzaprav nikdar niso bili, tada danes so se manj ce je to mozno.
Lp
Se nekaj sem pozabil Soncnica444
Ce nimas sluzbe v slo si torej na socialni podpori, ja? Svetujem ti da v tem primeru takoj prekines sprejemat kakrsno koli podporo od drzave takoj , ali pa ze preje,ko zacnes prejemat placo v nemciji, tako da ti Jansa ne bo mogel nicesar ocitat kasneje.in namrec zavedaj se tega da dokler prejemas pripadas drzavi, si njihova lastnina, tudi tvoje gate imajo pravioi prekontrolirat in jim ne mores reci kaj vas pa briga.Malo se zamisli o tem.
Lp
Ja, tudi jaz vem, da v Nemčiji “ne tečeta med in mleko”. S sestro sem konstanto v kontaktu, v tisti svoji filmi gara. Ne pričakujem pravljice, pričakujem samo službo, od katere lahko primerno živim, saj se tukaj borim pa mi ne uspeva. Imam dva lepa poklica, drugega sem naredila pred parimi leti, izšolala se z veliko željo po službi….zdaj pa na moje prošnje odgovorijo, da sem prestara.
Sem prejemnica soc.podpore in komaj čakam, da mi država ne “diha več za ovratnik”! Verjemite, takoj, ko dobim prvo plačo, odjavim podporo, v izogim kakršnim koli komplikacijam. Nimam namena podirati kar koli za seboj. Mislim, da bi kar nekaj časa imela tukaj stalno bivališče, ne glede na to, da sem, kot slovenski rezident, potem tudi v Sloveniji obdavčena, s tisto razliko davka.
Sem pač na tem forumu postavila vprašanje, ker sem nekako vedno sebe postavljala v ozadje, vedno sem skrbela za druge – da je dobro bivšem možu, da sta otroka zadovoljna…zdaj pa nekako prihajam jaz v ospredje. Pa tudi za moja otroka bo moja odločitev najbrž dobra, saj do mene v prihodnosti ne bosta imela nobenih obveznosti in skrbi. Želela sem slišati druga, tuja mnenja…
Če ne bi imela familije v Nemčiji, po domače povedano pa resnično “ne bi imela jajc”…
Nemški jezik bi rada osvojila, saj sem mnenja, da že pred selitvijo moraš govoriti jezik države v katero odhajaš. To mi je samoumevno, v mojem primeru tudi izvedljivo. Mislim, da bom v obdobju teh dveh let, večkrat šla na obisk, “trenirala” jezik in se počasi in postopoma navajala na novo okolje…
Hvala za spodbudo in nasvete…
Lp
No, da ne bo pomote, ne želim kogar koli prizadeti s svojim pisanjem – govoriti tuji jezik, pred odhodom v tujino, zame pomeni se znati sporazumevati, v trgovini, na banki, pošti, pri zdravniku, res tisto osnovno, ker vem, da je za znanje jezika nujno potrebna aktivna vaja, vsakodnevna uporaba v dotični deželi. Vem tudi, da te vedno nekaj”izda”, da se razlikuješ od domačih, vendar se s tem v tem trenutku ne bom obremenjevala, saj je že toliko drugih skrbi…
Lp
Moje mnenje…
Pojdi, dvomi glede otrok so pri vseh starsih kateri smo zapustili slovenijo pri tvojih letih. Lahko gledas tudi takole- glede na to, da tlakujes in odpiras pot svojim otrokom obstaja verjetnost, da se ti kasneje oba pridruzita. Situacija v slo. ni roznata tudi za mladino ne.Midva z zeno sva sla dalec na sever in imava do doma okoli 4000 km-Norge. Otroci so takrat ostali pri babicah, kasneje so se nama vsi trije pridruzili in danes je takole. Sinu je bila Norveska dolgocasna zato se je preselil v Stutgart-D, ena hcera je na Norveskem-Bergen, druga pa na Svedskem-Örebro.
Domotozje muci samo mene in zeno zato dopuste se zmeraj prezivljam v slo ali pa v ex-jugi. Nato pa se pojavi tujinotozje..Otroci pridejo na obisk do dvakrat na leto ….
Strinjam se z Britom, da je povsod kriza, vendar a ni najvecja kriza pocasno hiranje v sloveniji ?
Brit cestitke za prave odgovore.
Zato-ucenje jezika in samo pogumno,pojdi in vztrajaj- kjer je volja se vedno najde pot-vcasih makadamska,vendar se da -verjemi
Da se strinjas z mojim mnenjem je dobrodosla sprememba zame.Po navadi je prav obratno. Na tem forumu ljudje pricakujejo da se jim uresnicijo njihove sanje dalec od realnosti.Le tisti ki so dali skozi nekaj podobnega kot jaz vidijo celotno sliko.Komaj cakam poletja, da grem na hrvasko morje.
Lp Brit
Se v Sloveniji si na socialni podpori tudi ce imas Sluzbo.
Se pa ti nimas Sluzbe , ali jo imas Haper?
Ja ce pa ne delas v interesu Slovenskega naroda. Bodi srecen da sploh tolko dobis.
Eni ljudje v Afriki nimajo kaj za jest.
Forum je zaprt za komentiranje.