Pozdravljeni,
že nekaj časa (več kot leto) me pogosto (parkrat na dan) boli pod desnim rebrnim lokom, včasih se preseli zadaj na hrbet, včasih nižje proti pasu ali pa skrajno desno. Sploh na desni strani se pojavi kot bolj “pekoča bolečina”. Sama bolečina ni neznosna, je pa zelo neprijetno, ker skozi nekaj špika. Včasih “zašpika” malo več, včasih malo manj. Prav tako me zaboli, če pritisnem na določene položaje/mišice/tkivo na rebrih. Prav tako večinoma časa občutim cmok v grlu.
Se mi zdi, da je veliko odvisno od hrane, vendar še nisem našel pravega “recepta” za nebolečine/nešpikanje. Najmanj špikanja je takrat, ko jem več ali manj sadje in zelenjavo; več pa ga je ob mesu in “težji” hrani. Prav tako sem imel pred časom obupne vetrove, sedaj pa je malo bolje. Sploh sedaj, ko je več ali manj vse. Bil sem pa kar nekaj let nek kvazi vegetarjanc, ko sem jedel samo belo meso. Na prebavo mi zelo slabo vpliva mleko, sladkor, pivo, cvrta hrana. Po tem imam obupne vetrove, pri ostali, je relativno vredu.
Večje težave so se začele pojavljati pred letom dni nazaj, ko sem 3x zapored opazil kri v blatu in sem šel potem na kolonoskopijo. Diagnosticirali so mi akutno fazo ulceroznega kolitisa. Pred časom sem opravil tudi UZ trebuha, ki je odkril polipe na žolčniku (več polipov do 5 mm). Po pol leta sem šel še enkrat na UZ in ni bilo sprememb. Večkrat sem opravil teste na krvi, ki so pokazali rahlo povečane bilirubine. Šel sem tudi na gastroskopijo, kjer je prav tako bil diagnosticiran gastritis in refluks.
Star sem 33, imam od 87-90kg, velik sem 191cm. So dnevi, ko shujšam čez noč tudi do 3 kg.
Se ukvarjam s športom, sem aktiven, živim pa dokaj stresno.
Za kakršnkoli info, nasvet, bi bil izredno hvaležen.
Lp
Pozdravljeni
Diagnosticirali so vam ulcerozni kolitis, kar pomeni da sedaj verjetno jemljete terapijo in ste pod kontrolo gastroenterologa. Predlagam vam, da se z njim pogovorite o tezavah ker vas on tudi najbolje pozna in vam lahko svetuje.
Najbolj enostavno je , da se izogibate hrani ki vam povzroca tezave. To tudi jaz svetujem mojim pacientom. Smiselno bi bilo tudi testiranje na intoleranco na hrano.
Lp