Nekatere rože me ne marajo
Imate tudi vi kakšno tako izkušnjo? Kakšno lončnico, ki jo kupite ali dobite v dar, pa vam kmalu gre kljub redni oskrbi? Pa potem kupite novo, češ, s tole je bilo nekaj narobe. Pa spet gre. Meni kalanhoje ne grejo in ne grejo. V preteklih letih sem imela 3 zapovrstjo, pa so mi vse šle po cvetenju.
lp sončnica
Draga Sončnica!
Zakaj misliš, da te ne marajio?!
Moram ti povedati, da Kalanhoje ne potrebujejo veliko vode, ker imajo kot si opazila mesnate liste. Ko Kalanhoja odcveti je potrebno odščipniti te odcvetele poganjke do prvih listov in nato jo pridno opazuješ, kako bo spet ponovno zacvetela. Zalivanje pa je približno 1x – 2x na teden, odvisno kako je toplo stanovanje. Po občutku! Ko pa cveti pa je potrebno dovolj dognojevati, saj v tem času rastlina rabi dovolj hranil, sploh za cvetenje.
Lep pozdrav!
Brigita
Kot sem napisala, sem jih imela kar nekaj, pa so mi vse šle.
Doma ima kar dosti rož in mi vse lepo uspevajo, še posebno božična zvezda stara eno leto (od decembra 2000), ki ni cvetela decembra 2001, ampak se je odločila cveteti februarja letos in ima do danes vedno več rdečih listov. Pa še bi lahko naštevala, saj veliko mojih lončnic cveti tudi pozimi, pa bi morale takrat počivati. Meni je to blazno smešno.
Tudi z drugimi lončnicami nimam problema, le s kalanhojo, za katero sem mislila, da je potrebna posebna nega. No, pa saj je dosti ostalih lončnic, ki so mi tudi všeč.
Hvala za navodila!
lp sončnica
Kaja! S ciklamo imam tudi jaz probleme. Isto z gerbero. Mislim, da so to lončnice, ki bi lepo uspevale, če bi bile na hladnem. Ker pa nimam hladnega prostora v stanovanju in imam tudi rada lončnico na očeh – da jo vidim in občudujem, mora tako uspevati na toplem. To pa nekaterim ne prija.
Si poskusila s spatifilom? Ima lepe bele škrnicljaste cvetove in meni v vsakem prostoru uspeva (sever, jug). Ali pa božična zvezda, ki ti zna cveteti od decembra pa do marca, aprila.
lp
Naj še enkrat povem, da Kalanhoja ne potrebuje veliko vode, ker ima mesnate liste, potrebuje pa svetlobo.Dovolj je če jo zaliete 1x-2x tedensko.( po občetku)!!!
Ko Kalanhoja odcveti ji poščipajte odcvetele cvetove vse do prvih listov .” Potem pa jo pusti na miru”. V času cvetenja je potrebno dovolj dognojevati, saj rastlina v tem obdobju porabi ogromno hranil! V kolikšnem času pa bo ponovno zacvetela pa je odvisno od pogojev, katere so ji na voljo. Rastlina potrebuje tudi počitek, da nabere ponovno dovolj hrenil, da ponovno zacveti.Ko drugič odcveti, pa jo presadi v eno večjo številko lončka.
Vsaka lončnica je nekaj posebnega. Ja kar se tiče Kalanhoje sem že povedala pod temo Kalankoja.
Vijolica potrebuje svetlobo, vendar ne direkto sonce, najboljša lega zanjo je doppoldansko sonce , ker ni še tako vroče. Zalivanje: v podstavek,ker njeni listi izraščajo rozetasto, to pa pomeni, če zalivamo z vrha, zalijemo tudi sredino rozete. S tem pa naredimo veliko škodo, ker začne sredina gniti. Rada pa ima toploto.
Ciklama : tudi pri tej , je potrebno zalivati v podstavek ali pa v okrasni lonček, ter odvečno vodo,čez nekaj časa odliti.Rada pa ima hladno.Ko odcveti, pa jo lahko spomladi posadiš v vrt, če ga seveda imaš. Ker to ni enoletnica, ne dvoletnica ampak trajnica. Ima namrečstebeljni gomolj.
Cvetoče lončnice so malo za odtenek zahtevnejše, saj v času cvetenja poterbujejo ogromno hranil!
Brigita
Res je, da Ciklama ima rada bolj hladno. Kar se pa tiče gerbere pa ima rada toploto, vendar pazi na zalivanje. Zalivaj jo v podstavek ali v okrasni lonček. Odvečno vodo odlij čez nekaj časa! V času cvetenja jo zalivaj z gnojilom za cvetenje. Lahko jo tudi rosiš in s tem narediš malo vlage, kar ji pa seveda prija, vsaki rastlini. Pazi samo pri rastlinah , katere imajo dlakave liste. Te se ne rosijo!
Ja nekaterim lončnicam res ne pače prevroče. Če je v stanovanju vroč in suh zrak, je potrebno rastline oroševati in s tem narediš veliko koristi. Zato se ti Božična zvezda vedno osuje. Ne mara vročega in suhega zraka!
Spatifil pa je zelo hvaležna rastlina, saj ni zahtevna. Priporočam ti še enkrat rošenje lončnic, vendar pazi. Tiste katere imajo dlakave liste( vijolica) ne smeš!