nekaj vprašanj ob ponovitvi raka dojke
Pozdravljeni,
Mami se je po treh letih očitno ponovil rak dojke. Zatipala je povečano bezgavko na isti strani, kjer je imela rak dojke (dojko so ji odstranili); punkcija je pokazala, da je bezgavka pozitivna (zaenkrat vemo samo to). Čudno mi je, da ji je onkologinja rekla, da je imela že takrat dve bezgavki pozitivni, vendar je praksa, da se jih ne odtrani, če niso metastazirale; je to lahko res, ali je narobe razumela?
Ima hormonsko odvisnega raka in HER2 je imela negativen. Takrat je bilo rečeno, da je to, če je HER2 negativen boljša prognoza za naprej, danes berem (če prav razumem), da bi bila boljša prognoza, če bi bilpozitiven, ker bi se lahko zdravila s Herceptinom.Mi lahko prosim kdo razloži kako je dejansko s tem?
Čakamo na pet – ct, da se ugotovi ali je še kje kak tumor ali metastaze. Vem, da ga ni raka, ki bi se mu dalo točno napovedati potek dogovkov, pa me vseeno zanima kako je v večji meri in kaj je boljši in kaj slabši potek bolezni….
Meni se zdi trenutno tale ponovitev groza od groze, vendar ko prebiram forum vidim, da je to precej pogosto in upam, da tudi obvladljivo.
Vsekakor se premlao spoznam na stvari, v rokah nimam nobenega izvida (vse je ostalo na triaži) in sem močno prestrašena. Za vsako informacijo bom zelo hvaležna.
Meni so onkologi vedno tako razlagali, da če bi bila kakšna odvzeta bezgavka pozitivna, da bi mi potem vse bezgavke odstranili.
Glede tega HER-2 pozitivnega raka je pa tako, da kolikor sem jaz razumela, imajo HER-2 pozitivni raki slabšo prognozo od HER-2 negativnih. Z uporabo bioloških zdravil se potem nekako doseže, da se prognoza toliko izboljša, da je približno tako kot pri HER-2 negativnih. Tako da HER-2 pozitivnega tumorja si res ni treba želeti. Zdravljenje z biološkimi zdravili ima tudi posledice za organizem.
Napisala sem ti, kar vem, tega pa ni prav veliko. Ti pa priporočam, če se mama strinja, da greš skupaj z njo na naslednji obisk onkologinje in da tam vprašaš vse, kar vaju zanima. Sicer pa ja, tudi če se rak ponovi, se ga seveda da pozdraviti, če se zdravi dovolj zgodaj. Jaz sem ena takih primerkov.