Nekaj vprašanj
Star sem 38 let in sem se odločil da si uredim zobe. Imel sem kar nekaj kariesa in starih zalivk ki mi jih je zobozdravnik zamenjal za bele.Že kar nekaj mesecev hodim k zobozdravniku in počasi se bližama koncu s tem da se mi niti sanjalo ni , da bom na koncu imel skoraj pol zob plombiranih. Imam pa naslednja vprašanja:
Na 4-ki levo zgoraj mi je zdravnik rekel da bo treba zob zdraviti , zaradi tega ker že na oko(po barvi ) vidi da je okrog stare plombe preveč kariesa. jaz sem sicer nasprotoval , ker me ta zob ni nikoli bolel in sem rekel da želim samo zamenjati zalivko , vendar je vztrajal in potem sma odstranila živec in …. ? Malce sem v dvomih , če si zdravnik ni želel samo malo olajšati zadevo , v smislu zakaj bi tvegal in ponesreči zavrtal v pulpo , rajši mu predlagam kar tole.Kaj menite?
Odkar hodim k zobozdravniku , me občasno zelo skeli dlesen okrog spodnjih 1,2,3
, nimam oblog in ne kadim. Ali je možno , da sem staknil pri zobozdravniku kakšno vnetje , ali pa je to kakšna alergična reakcija na plombe? drugače dlesen ni rdeča.Zgornja petka na levi strani pa me je bolela že kar nekaj let (po malem) . Na podlagi rentgenske slike se je zdravnik odločil za zdravljenje (to je bilo že prej)
in po 4 ih tednih je korenine zapolnil in po enem tednu zaplombiral. Problem je ta , da ko mi je polnil korenine sem mislil da mi daje še drugo rundo zdravil , ker se pač ne spoznam na te zadeve, vendar je mene zob še vseeno malo bolel. Tudi še sedaj ko je napolnjen in plombiran , ga občasno še čutim. Ne vem ali naj še počakam ,oz. ali bo zadeva izzvenela ali pa naj povem oz. ali se sploh da ponovno zdravit tak zob, oz. kako se odstrani to polnilo.??
Tudi pri drugih zalivkah me občasno kaj zaskeli , vendar upam da je to le neka reakcija in da bo trajalo nekaj časa da se privadim na teh novih 11 zalivk.
Zanima me še to kakšna je razlika med belimi zalivkami , ki se dajejo bolj na sprednje zobe in se trdijo s pomočjo neke svetilke in tistimi zalivkami za zadnje zobe , ki se trdijo same.? Ali je materialov več ? oz. od katerega proizvajalca so najboljši ? Žal mi je , da se nisem prej pozanimal za to ne pa sedaj ko sem že skoraj gotov.
Zahvalil bi se za vse odgovore in vam želim veliko uspeha!
Spoštovani Samo,
res ste natrosili kar nekaj vprašanj, od katerih pa mi nekatera zvenijo le kot eno veliko nezaupanje v vašega zobozdravnika. Pa pojdiva lepo po vrsti.
1.) Glede zdravljenja zgornje leve 4 – zdravljenje pulpe nam zadeve ne olajša, kvečjemu jo podaljša. Tudi v pulpo ne zavrtamo kar tako, to se zgodi, če je karies preglobok in sega do pulpe. Če pri posegu niste dobili anestezije, potem je bil zob celo mrtev in je bil poseg še toliko bolj upravičen.
2.) Kaj se dogaja z dlesnijo v predelu spodnjih sekalcev je težko oceniti po pošti. Alergija na materiale bi povzročala težave po celi ustni votilini, tako da v to dvomim. Dvomim tudi v to, da vas je okužil zobozdravnik ( !!! ).
3.) Če bo zgornja leva 5 še delala težave, bo potrebno ponovno zdravljenje. Polnila se lahko odstranijo, vprašanje je le, kakšen cement uporablja vaš zobozdravnik. Vsi novejši materiali so lahko odstranljivi, tako da to ne bi smelo delati težav.
4.) Bele zalivke lahko nekaj časa povzročajo, da zob še skeli in je občutljiv na termične dražljaje. Če pa bo trajalo več mesecev, bo potrebno ukrepati.
5.) O materialih sem nekaj že pisala ( pobrskajte z iskalnikom ). Na trgu je ogromno različnih materialov za bele zalivke. Eni se strjujejo svetlobno, drugi so samostrjujoči……. Vsak zobozdravnik si jih ponavadi izbere nekaj, ki mu najbolj ustrezajo in jih uporablja pri svojem delu. Z različnimi materiali je tako kot z različnimi znamkami avtomobilov – vsak prisega na svojo znamko.
Lepo pozdravljeni!