Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija nekaj vprašanj :)

nekaj vprašanj :)

Lepo pozdravljeni

Sem v 28. tednu nosečnosti.
1. V 19. tednu sem prebolela hudo vnetje ledvic (E coli) katerega je spremljala visoka vročina (39-40°C). Na gine.odd. sem dobivala antibiotik Cefamizin na 8 ur, ter Daleron po potrebi (do 4×2 tbl). Zanima me, če je mogoče, da je to stanje,torej vročina in okužba kakorkoli škodovala mojemu otročku.
Bakterija ni vstopila v kri.
2. Zanima, če so arašidi ali jagode neprimerna prehrana v nosečnosti?

Hvala vam

Lp

Spšoštovana,

pielonefritis, ki ga praviloma spremlja visoka vročina, ni redka okužba v nosečnosti – in po njej praviloma plod nima nikakršnih težav, še zlasti, če bakterija ni prišla vanj preko materine krvi. Drugače je v prvih tednih nosečnosti, ko je opisana povezava med visoko vročino nosečnice in odmrtjem zarodka zaradi motenega razvoja najpomembnejših organov (npr. srca), ki je prav takrat najbolj intenziven. V drugi polovici nosečnosti pa plod bolj raste, organi dozorevajo, medtem ko je njihov razvoj (=organogeneza) zdavnaj zaključen.

Zdravila, ki ste jih dobili (tako Daleron kot antibiotik cefamezin), sodijo med varna zdravila za uporabo v nosečnosti.

In jagode in kikiriki (razen, če niste nanje alergični ali če se borite s prekomerno težo – velja le za kikirikije, ki vsebujejo konkretno količino maščobe in s tem kalorij) sodijo med povsem sprejemljivo in dovoljeno hrano za nosečnico.

Srečno, čim manj stresov v naslednjih 12 tednih vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni

Zahvaljujem se Vam za izredno hiter in jasen odgovor 🙂

Lp,
LIFE

New Report

Close