Nekaj vprašanj
Pozdravljene!
Jaz imam nekaj vprašanj. Zanima me kdo lahko vzame otroka v rejo, je kakšna starostna omejitev, moraš biti poročen…
Namreč, stara sem 23 let, fant 28 imava 3 mesece staro punčko, nisva poročena vendar živiva skupaj 3 leta. Imava svojo hišo kjer je prostor še za enega otročka ki mu ni najlepše na tem planetu. Imava izredno rada otroke in imela bova tudi še svoje vendar bi rada pomagala nekomu ki mu ne sije sonček.
Za vsak odgovor se lepo zahvaljujem in želim lep večer
Za to, da otroka vzameš v rejo ni starostne omejitve (no verjetno moreš bit polnoleten), potrebna je 5. stopnja izobrazbe (sicer polovica rejnic tega tak nima), rejniško pogodbo pa koliko jaz vem podpiše samo en, nikjer v zakonu ne piše da bi mogla bit oseba poročena. Rejništvo pa naj bi bila kratkotrajna dejavnost, cilj je, da se otrok čim prej vrne v biološko družino, tega se morata zavedati, saj otrok ni vajin in do njega nimata pravic.
Poleg odgovorov, ki ste jih že prejeli, vam sporočam še, da boste podvrženi še psihološkemu pregledu (ki ga zakon sicer ne terja) a kandidati večinoma tega ne vedo in se jim podvržejo, ko jih CSD postavijo pred dejstvo. Pregledi so zelo različni – včasih posežejo v najglobljo intimo in preverjajo celo spolno življenje rejnika in partnerja…
Vedeti tudi morate, da v vašo družino ne bo prišel samo rejenec, posredno bodo prišli še njegovi starši, sorodniki in cel kup -logov in strokovnih delavcev..
Premislite tudi o vplivu na lastnega otroka, saj kjub temu, da je to kratkotrajni ukrep (otrok ne postane član vaše družine in o ničemer v zvezi z njim ne odločate – odločajo starši ali centri) traja običajno dolgo, nastavljen in izvajan pa je kot kratkotrajni.. Na nek način se zahteva, da ste kot starš, za takšno ravnanje pa nimate prav nikakršnih pogojev… Z vstopom tega otroka se zavežete v razmerje samo vi – izvajalec – vse obveznosti pa se kar avtomatsko naložijo še drugim članom vaše družine!!!
Premislite še o svoji želji pomagati. Rejništvo je namreč državni ukrep pomoči – pomaga že država, rejnik je samo izvajalec te pomoči. Ni prostora za dobrodelnost – le za dobro izvajanje ukrepa rejništva. Za dobrodelnost je veliko prostora drugje. Za otroka v rejništvu je potrebno dobro skrbeti – če pa so ustvarjeni tudi pogoji za to, je pa veliko vprašanje.