Jure lepo, da se trudiš in NI RES, da se trudiš zaman…Še vedno bo 90 % deklet spraševalo po ali navajalo čudežne, hitre diete ampak, če nas je tukaj vsaj 10 % tašnih ali pa še manj, ki smo se zamislile in ob informacijah, ki jih dobimo tudi preko tega foruma (torej od tebe in tebi podobno mislečih), ki svoje obsežno znanje o prehrani in treningu širite med nas – JE VREDNO TVOJEGA (VAŠEGA) TRUDA.
Jaz osebno sem se zamislila, zelo…Hvala!!
Lep pozdrav in le tako naprej….
Iz prakse vam lahko zagotovim, da ima Jure prav. Sicer sem vegetarijanka, in lani sem poleti hujala tako, da sem pojedla ogromno sadja, polnozrnatih zadev,… – v glavnem ogromno OH-jev in zelo malo B. Tako sem sicer pokurila (ob telesni aktivnosti) skoraj ves peh, vendar pa sem hkrati izgubila tudi ogromno miic, in sploh mi ni bilo jasno, zakaj, če pa treniram tudi z utemi? No, pa sem malo pretudirala zadevo in se odločila, da res rabim več B. Letos sem B povečala na pribl. 3g/kg puste telesne mase – jem v glavnem pusto skuto, sir z manj M, beljake, sojo – in OH-je zmanjala pod 100g ( ker ljubim sadje, si ga pač kake 3 dkg spetam med skuto in to je ful dobro) in rezultat je unbelievable. peh izginja, miice pa rastejo in to je to! Ampak to se nekaterim sploh ne da dopovedat in kar trmasto vztrajajo pri svojem… Recimo ena moja debela prijateljica zdaj huja in zelo malo je, ampak kaj? Cel dan strada, popoldne si privoči kak sladoled, sadni jogurt ali kruh in zvečer gre na vegetarijo… Pa ji govorim, da tako nikoli ne bo shujala, da se ji bo metabolizem upočasnil, a ona ne jebe. Pač se mi zdi da mora sam vse sprobat in ele potem verjame…
Najprej lep pozdrav!!!
Berem in berem vse te odgovore, pripombe…in moram vam reči vse lepo in prav..ampak jaz sem ze čisto zmešana od vsega..kaj jesti , kaj ne..kaj je dobro, kaj ne..Eni pisejo da je dobro veliko tega, malo onega..
In ravno zato te Jure..ali kdor koli drug..prosim če lahko na kratko napises kaj ,kako, česa ne , kaj ja..če bi se seveda dalo..
Ne bi rada shujšala, ampak bi rada spremenila prehranjevalne navade..pa tudi špeh in maščobo bi rada zamenjala z mišicami…imam voljo… samo res nevem več kaj je DOBRO IN KAJ NE…
Hvala za pomoč!!!
Preberi si članek v Sokol-u za mesec junij.
10 korakov za hitro izgubo maščobe (nekaj stavkov iz članka z mojimi dodatki)
REDUKCIJA KALORIJ:
Treba je šteti kalorije. Če pa preveč zmanjšamo kalorije, aktiviramo t.i. mehanizem pomanjkanja, kar pomeni, da telo zazna kalorično pomanjkanje kot obdobje lakote in upočasni metabolizem, da prihrani energijo. SLABO ! Pri znižanju kalorij moramo biti previdni, da povzročimo le rahel “prepih” v telesu, zato da bi telo del kalorij pridobilo iz uskladiščene telesne maščobe, ki ji pravimo salo. Najprej moramo ugotoviti osnovno kalorično raven (ko teže ne pridobivamo, niti ne izgubljamo). Kako?
DIETNI DNEVNIK
Ena možnost je, da si tri – štiri dni pišemo VSE KAR TISTI DAN ZAUŽIJEMO (tudi tisto napolitanko pri kavi in krof, sokove, skratka VSE ->voda je izjema, ker nima kalorij). Vsak dan se stehtamo (v teh 4 dneh) ob enakih POGOJIH (tehtnica naj bo na istem mestu-naklon, biti moramo enako oblečeni in se vedno stehtati ob isti uri .> če je to vedno ob 8:00 je pač ob 8:00).
Če se teža ni spremenila, smo našli svojo kalorično raven. Sedaj pa moramo preračunati kalorično vrednost naših jedilnikov in izračunajmo povprečje (težka naloga, če niste vajeni, saj verjetno ne tehtate vsakega grama, ki ga daste v usta in bi npr. za krof vzeli 100g namesto realnih 160g, kar pa se sigurno razlikuje za 100kcal).
V pomoč za izračun kalorične porabe (POZOR, TO NI VNOS HRANE, VNOS je nekaj drugega) ponujam kalkulator za izračun porabe:
http://www.osebnitrener.com/online/poraba.htm > oprosti mi, tole ne spada semle to je povezano s tem, če želiš, da ti ledvice pri 70.ih še 100% delujejo, namesto le z 25%), otrobih, polnovrednih testeninah, kosmičih. Potrebuješ pa tudi zdrave maščobe iz lanenega olja (drago ko žafran, kakih 5000 SIT/liter, če ga sploh dobiš) in olivnega olja, ter olja severnomorskih rib (veliko EPA, DHA kislin, ki imajo VELIKO ZDRAVJU koristnih učinkov.
Razmerje 40B/30OH/30M nam bo omogočilo učinkovito izgubo maščobe, ne pa tudi ?pameti? (nekatere diete so lahko tako restriktivne, da po 14 dneh pomislimo, da jemo samo žagovino in pijemo bencin).
Povečamo tudi vnos čiste vode na vsaj 4l dnevno, s čimer poskrbimo za učinkovito izločanje toksinov iz telesa in za maksimalno hidracijo telesa, saj že 5% pomanjkanje vode pomeni 20% zmanjšanje telesnih sposobnosti.
Kar se tiče beljakovin je najbolje, da čim več kvalitetnih B dobiš iz naravne prehrane (belo meso-puran, piščančja prsa (slednja so strup za krvno skupino B), ribe (predvsem morske), pusto rdeče meso (to pa sigurno ni svinjina) pa tudi beljaki, pusta skuta,.. ), 100% pa jih verjetno ne bo mogoče, zato tudi kakšen obrok z dodatkom na dan ne bo zamašil tvojega črevesja.
GIBANJE
Brez gibanja, ne glede na trud NE BO USPELO. Priporoča se aerobna vadba (za začetek) vsaj 3-krat tedensko po 20-30 min. Če je le mogoče ZJUTRAJ NA PRAZEN ŽELODEC, zato, ker vsaj 8 ur nismo zaužili ničesar in bomo z aerobno vadbo takorekoč po nekaj minutah že kurili telesno maščobo. Pri vadbi ne smemo pretiravati, vsaj ne na začetku. Priporolen je rahel intervalni tek s hojo ali še bolje hoja v hrib, lahko pa tudi kolesarjenje ali kaj podobnega. Po 2 ali 3 tednih lahko poveščamo število aerobnih treningov na 4 in kasneje na 5 tedensko, tedaj tudi prilagodimo sistem aerobne vadbe eksplozivnim gibom, kot je rahel šprint. Ob aerobni vadbi moramo biti pozorni tudi na treninge z utežmi, ki omogočajo ohranjanje mišične mase (mišice so največji porabnik kalorij 24 ur na dan in več mišic porabi več energije, mislim da okrog 50kcal dnevno na kilogram mišic).
Kasneje določeni ljudje svetujejo recimo razmerje 3gB/kg teže, 2gOH na kg teže in okrog 0.5GM na kg vse velja za PUSTO TEŽO. Ko se gibaš malo več, tudi poješ malo več OH (npr za 0.5g/dan na kg teže), M (beljakovin pa je 3g/kg teže že zelo veliko). Pozor številke veljajo za PUSTO TEŽO= VSA_TEŽA – TEŽA_MAŠČOBE.
SAMOINICIATIVA
Pomembno je, da ne obupaš, ko ni takoj rezultatov. Če se izguba sala ustavi ali upočasni, premislimo in prilagodimo svoj program. Prilagodimo aerobni trening (morda povečamo frekvenco na 6-7X tedensko po 30 min,morda na 4x tedensko po 1 uro..), spremenimo trening z utežmi (npr. zmanjšamo število serij na treningu), zmanjšamo kalorije (npr za 10%, povečamo delež beljakovin ali zmanjšamo delež OH), skratka prilagodimo program trenutnim razmeram (tu je potrebno slediti trenutnemu stanju, ki ga če nisi strokovnjak, ali vsaj vajen poslušanja in opazovanja telesa težko določiš). Priporočljiva je celo pregrešitev diete – 1x tedensko zamenjaš 1 obrok – poješ kar ti prija (tu seveda ni mišljena 1 cela torta, ker potem uničiš ves trud).
POZITIVNI MENTALNI PRISTOP
Diete so psihološko ZELOO ZAHTEVNE in le redkokateri posamezniki imajo dovolj močno samodisciplino, da bi prenesli tekmovalno bodibildersko dieto. Treba je v dieti uživati in jo sprejeti kot nekaj pozitivnega, saj drugače ne bomo vztrajali. Zelo si moramo želeti končni cilj (lepše bolj zdravo telo, ki bo obračalo glave in ivabljalo komplimente), se vsakodnevno vzpodbujati (morda brati vzpodbujajoče članke, si zapisatui cilje in jih vsak dan večkrat prebrati) (tej tehniki pravimo vizualizacija cilja – z njo tudi profesionalni športniki programirajo svoj um za dosego cilja).
DNEVNIK TRENINGOV
Je eden najpomembnejših vidikov treninga. To je zemljevid do cilja, saj bomo prav iz dnevnika izvedeli, kaj počnemo narobe, ko rezultatov niin tako lahko hitro odpravimo pomankljivosti. Dobro sestavljen trening mora vsebovati: datum treninga, tip treninga (aerobni, anaerobni-npr.uteži), katere aerobne ali anaerobne vaje smo izbrali, število ponovitev v seriji, čas počitka med serijami (npr: počep 30kgx15, 30kgx18,30kgx20, 30kgx20, pavze 1min) in PREDVSEM občutke na treningu (imel odličen občutek, zelo napumpane mišice, z lahko to naredil maksimum ->tedaj morate naslednjič povečati težo). Potrebna je tudi mentalna priprava pred treningom tako da pogledaš prejšnji trening za iste mišične skupine in si vizualiziraš, kako boš izvajal vaje. Zopet gre za programiranje uma in telesa za max koncentriran napor, saj le ta šteje za trening (samo neko potiskanje in vlečenje nima efekta). Pri hujšanju ne delaš ravno z največjo maso temveč s 70% in nato povečuješ ter z 15, 18, 20, 25 in za noge tudi s po 30 ponovitvami na serijo. Potrebnih je 12 do 6 serij za različno skupino mišic (recimo 3 vaje po 3 ponovitve), čim krajši počitki, čim večja intenzivnost (tako da si npr. na vsaki seriji nabiješ pulz do 80%mx in ti srce močno razbija), različne tehnike izvajanja (npr superserije brez počitka), včasih kolebnica med posameznimi serijami namesto počitka. Enako velja za aerobno vadbo.
UPORABA DODATKOV
NI NUJNO POTREBNA, kakovost izgube pa je neprimerljiva. Brez njih izgubimo mnogo MNOGO več mišic in MANJ MAŠČOBE (SLABŠE RAZMERJE IZGUBE TEŽE), kot z njimi. Pri dieti na suho (brez dodatkov) izgubimo poleg sala neprimerno več mišične mase, pa tudi sala izgubimo manj kot pri dietah z dodatki. Pri dietah so proteinski dodatki še kako dobrodošli: predvsem sojini ali pa mešanica večih (cene na http://www.maxximumonline.com), aminokisline (predvsem BCAA – preprečujejo katabolizem mišic in glutamin – pospešuje obnovo mišic), multivitaminski preparati, kromov pikolinat (pri ljudeh s pomanjkanjem kroma je viden drastičen napredek, ker se izboljša inzulinska senzitivnost, zato bolje izkoristimo hrano in jo manj skladiščimo), kofein (ni zdrav, pa vseeno pred treningi izboljša zmogljivost). Odlična kombinacija je BCAA preparat z 2 skodelicama kave ali kapsulo kofeina (200mg) zjutraj na tešče pred tekom – tako še zaščitiš mišično tkivo pred propadanjem. Zelo učinkoviti pa so tudi preparati za izgubo maščobe: L_Carnitin in razni fat burnerji.
POČITEK
Veliko moramo tudi počivati: vsaj 8 ur na dan. Zelo pomembno pa je, da se med dieto NE POŠKODUJEMO in zato družabne aktivnosti (zaradi počitka) postavimo v ozadje (žuranje).
NE OBUPAJTE
Včasih se zgodi, da ne gre vse po načrtih, zato ne obupati. Tedaj znova preglejte, kaj in kako počnete , ponovno preberite podoben članek v SOKOLU in znova postavite cilje.
————————————————————————-
Kar se pa obrokov tiče bi težko govoril:
Če je moj jedilnik med dieto takšen, ni nujno da bo vam tudi všeč. Vsekakor v gostilnah nebi smeli na veliko jesti, pa še takrat, ko bi , bi kvečjemu kakšnega purana na žaru s kuhano zelenjavo in solato brez kisa in olja, ker ga je ze na mesu dovolj.
7:00zajtrk: 7beljakov, 40gkaše, žlica lanenega olja, kos zelenjave
10:00malica: 40gkaše, 25g beljakovin iz preparata (cca 35g)
13:00kosilo: 50gkaše, kos zelenjave, žlica lanenega olja, 150g purana ali puste gov.
15:30malica kaša 40g (pozor ni nujno da so v vseh obrokih vsak dan enake kaše: za zajtrk recimo ajda, za malico morda ovseni kosmiči, za kosilo pira…->vendar več kot jih je, več si boste morali kuhati in več je dela) kos zelenjave, B napitek
18:00malica pusta skuta, ž.lan olja, 30g kaše, lahko kos zelenjave
20:30 riba morska 200g, zelenjava 300g
vmes 5l vode, pred zajtrkom rekreacija
in pa če se počutite strašno brez energije, si lahko vsaki 4 dan povečate OH na
3-4 g /kg puste teže (tudi to zeloo pomaga, saj se veselite tega 4. dne in sploh ne stradate).
Napisati bi se dalo še mnogo, toda v ta namen le malo polistajte po tem forumu in še kje drugje po spletu.
lp
Miha
Oprosti za zgornji članek, verjetno bo bolj koristil komu drugemu.
Težko rečem, da je kar bom napisal spodaj res tisti ta pravo pa vendar.
Obstaja na desetine diet – ne v smislu hujšanja, temveč v smislu načina življenja.
Če si povprečen človek, se ne gibaš veliko in ti je zdravje drago, potem je najbolje poslušati smernice strokovnjakov, ki svetujejo 50% OH 30% in 20%B.
Tudi piramida tukaj ni zgrešena zadeva:
/\
/Slad.,mašč\
/mlek.meso,stroč,oreški\
/sadje I zelenjava \
/ žitarice \
vendar po moje – tako vsaj svetujejo najnovejše smernice nekaterih naturopatov (naravnih alternativnih zdravilcev s prehrano) ni za vse ljudi primerna piramida, ki sestoji iz 6 skupin prehrane. Kajti nekatere krvne skupine zaradi notranje kemije različno reagirajo na različno prehrano: čeprav gre v mnogih primerih predvsem za hujšanje, se da z enakimi dietami tudi vzdrževati težo.
Če boš zadevi verjela ali ne je tvoja odločitev. Bistvo ideje o krvnih skupinah je, da
poznamo 3 vrste prehrane: ZDRAVILNO, NAVADNO HRANO in STRUPENO hrano.
Vseeno še velja, da se vsaka krvna skupina npr.z arzenom (strup) zastrupi, da nebi prišlo do kake napačne interpretacije.
Izmed teh 3 skupin izbiraš hrano glede, na to, kaj bi rada dosegla.
Že sam avtor teorije pravi, da je napaka pretiravati in izbirati le prehrano iz ZDRAVILNE SKUPINE. Svetuje da popolnoma odstraniš strupeno hrano za tvoje telo (ker tvoje telo nanjo reagira kot na viruse, saj po nepotrebnem MAŠI in ZASTRUPLJA tvoje prebavne organe ter utruja tvoj imunski sistem), ješ pa ZDRAVILNO hrano in hrano, ki je za tvoje telo le prehrana.
Ta dieta ne določa točno določenih jedilnikov! Te si določiš glede na vero, sezono in samo okolje v katerem živiš. Neumnost bi te bilo siliti, da ješ Krompirjeve polpete, če ti obožuješ riž. Pa vendar se moraš marsikateri prehrani, za katero se še zavedaš ne, da ti škodi odpovedati.
Kaj jesti:
Za zajtrk veliko OH in malo B, za malico prav tako oH, za kosilo OH in B,….. pa ne morem ti pisati obrokov, ker je verjetno vse kar si prebrala drugje res. Res je za vse ljudi primernejša OH hrana z nizkim Gliekmičnim indeksom, res je zdravo veliko zelenjave, tudi sadje je zelo zdravo, razen če pretiravaš (1 kilogram dnevno), kakšen kos mesa dnevno ti razen, če si krvna skupina A ne bo škodil. Vsak človek res rabi določeno količino OH , B in M.
Jasno je, da je nezdrava vsa konzervirana in kisana prehrana, zato je najboljša naravna. Prav tako te ne bo ubilo, če boš pojedla nekajkrat na teden kakšno sladico, če le ne PRETIRAVAŠ.
Če bereš nasvete različnih ljudi še ne pomeni, da so eni pravilni, drugi pa ne, temveč le to, da različnim ljudem ustrezajo določene stvari bolj, druge pa manj.
Prav tako veljajo vse smernice za gibanje: 3x tedensko po vsaj 30 minut.
Pri izbiri svoje diete si zapiši svoje ideje, preberi nekaj drugih, si sestavi svoj repertoar živil in hrane (glede na tvoje finančne zmožnosti, čas za pripravo hrane,. okolje v katerem živiš) ter morda še vprašaj svojega zdravnika, če ni tvoj predlog prehrane škodljiv. Nato to preizkusi in če ti ustreza (če se ne rediš, če se ti zdravstveno stanje ne poslabša drastično) delaj v tej smeri.
Vedi tudi, da stalnega jedilnika ni (prehrana naj bo mešana ne pa enaka ves čas), ker tudi ko smo se ljudje začeli razvijati nismo bili hranjeni z vedno enako prehrano.
Prav tako pa takrat ni bilo toliko debelosti kot sedaj, zato smernice za hujšanje pač malo prilagodi ali prezri.
Meni se od vseh vrst diet – načinov življenja zdi še najbolj ustrezen način za krvne skupine. Morda vzami v roke kakšno podobno knjigo in malo pobrskaj po spletu.
nekaj strani na to temo: http://www.dadamo.com/
http://www.foodforyourblood.com/
upam, da je tokrat moj odgovor bliže tvojemu vprašanju
Očitno bo potrebno narediti en nov post na temo IDEALNE SHUJŠEVALNE diete … “Stay tuned!”, ker imam trenutno malo manj časa bom pa v kratkem nekaj napisal o tem, ker očitno pač ljudje radi komplicirajo in sploh takoj naredijo religijo iz vsake “banane”, “ananasa” po novem se celo z “mlečno cesto” da hujšati – ne, sploh ni čudno, da si zmešana – to je čisto normalno
Miha težko verjamem, da je problem 300kg človeka v tem, da nezavedno je zdravo hrano, ki pa na žalost škodi njegovi krvni skupini. Prav dosti bolj logično in relevantno se mi zdi, da je tistih pol kg zaseke na dan in liter olja tisti dejavnik, ki je pripeljal to osebo do 250kg odvečne teže. In verjetno ni človeka, na glede na njegovo krvno skupino, ki bi mu liter olja dnevno, 50 keksov, 20 čokolad in 5 sladoledov dnevno ne škodilo.
Poleg tega pa Neja sprašuje o prehrani, ki ji bo omogočila SHUJŠATI (saj želiš “zamenjati” špeh za mišice, ne?) , vzdrževati težo in izgledati zdravo in super – ne pa potrditi teze nekega doktorja v svoji teoriji.
Mislim, da je po tem članku še bolj zmedena. Neja – ni ti potrebno iti pregledati krvi samo zato, ker bi se želela bolj zdravo prehranjevati.
Jure.