Najdi forum

NEKAJ O MLEKU :-(

1.star kmecki recept za kalcij:
– vzames jajce in ga trdo skuhas – naj vre 15 min
– ga olupis in lupino zmeljes v prah (jaz naredim to v terilniku),
– jajcna lupina je zelo dober vir kalcija le da ga telo v tej obliki ne more izkorisititi
– zato čajno žlico tega prahu vmešaš med kislo zelje in pustiš stati vsaj 1 dan – iz fermentirane jajcne lupine telo lahko izkoristi kalcij
– nato pridno vsak dan pojes mal kislega zelja – našemu fantiču ga narezem na oblozene kruhke ali mu ga pripravim v solati…

2.drug dober vir kalcija je bancha caj – vejice; čaj lahko uporabis kot osnovo za kuhanje polente, riza, kuskusa, oz kjerkoli namesto vode.

3.tretji vir kalcija je sezamovo seme. posipavam ga na solate ali ga zmeljem in dodam v jogurt, zapecem v kruh; lahko si kupis tudi namaz iz sezama imenovan tahini in ga dodajas jedem, jaz z njim naredim humus (namaz iz cicerike) ali mazes na kruh kot kikirikijevo maslo

oglasi se ce te se karkoli zanima.

j

poleg materinega mislim da je se najbolj o.k. kozje

skrbna, zivjo.
se strinjam glede mleka izpod krave. baje, da tako mleko edino ne zakisa organizma, temvec deluje bazicno, kar je sploh cudovita lastnost, saj telesu pomaga pri ohranjanju zdravega ph-ja.
vendar sem se ravno prejsnji teden pogovarjala s svojo bicom terapevtko, ki se meddrugim (za lastne potrebe) ukvarja z analizami (po bicom metodi)mleka na ljubljanskem trgu. pregleduje vzorce s trznice, eko kmetij, eko trgovin, direkt od krave,…
opozorila me je, da je nevarnost tega mleka, da lahko preko njega dobis metljaja (zajedalca), tako da je priporočljivo enkrat na leto preverit zdravlje druzinskih clanov.
mojemu ocetu je namreč prav ona odkrila metljaja v ledvicah in ga tudi pozdravila.
pa srecno.

Sicer pa jaz mleka ne pijem – no, razen v kavi, a se ne bi s tem hvalila. So bolj zdravi jogurti in skuta.

Tuki ena! Vem ,da je materino mleko najboljše saj zato tudi dojim svojega otroka, mislila pa sem na mleko iz trgovine!

Jasmi koliko pa je star vaš fantič oz. pri kateri starosti si mu začela dodajati kalcij z zeljem? Verjetno dodajaš kalcij zato v takšni obliki, ker ne jeste mlečnih izdelkov, sem prav razumela?

Kje kupiš tahini, katerim jedem ga dodajaš in ali pripraviš humus po receptu iz Hrana za otroške možgane?

Hvala za odgovore.

Vem, da je materino mleko najboljše, zato tudi dojim svojega otroka, mislila sem na mleko iz trgovin.

Ok, ne da se mi vsega brati, samo zanima me, katero mleko se da kupiti v trgovini, da je približno zdravo? Do kmetov se mi ne da hoditi.
Hvala za odgovore!

Katka, če si prebrala prvi post in link (če boš odprla drugi post, se bo link lažje odprl), potem si prebrala veliko. Poskusi razumeti kar piše pod linkom, po nasvetu ostalih mamic pa kupuj v trgovini nehomogenizirano in nepasterizirano mleko.
Mamice, sem prav povedala? Popravite me prosim 😉

jazbecki,tudi ti nisi dobro prebrala…ne mesat pasterizirano in homogenizirano !!!

Ja, Piki. Vem kaj je pasterizirano in kaj homogenizirano. To sem se naučila iz zgornjih debat. Hotela sem samo napisati, da ni dobro ne eno in ne drugo. Ali pač? Sem spet kaj pomešala? Popravi me prosim, če sem.

Kriza je homogenizirano…

cau.
fantic je sedaj star 2 leti. tale recept z zeljem uporabljam od zime.
tahini zamesam v kasice – sadne zitne.
humus pripravljam po receptu iz matejine veganske kuhinje oz vegetarjanska hrana za otroke.
so priblizno v vseh enaki recepti.
humus kupujem ekoloski in narejen iz celega semena (zelo pomembno!), kajti lusceno seme ni tako bogato. jaz kupujem vse kar v kalčku v btc-ju.

zelo skodljivo je homogenizirano.
pasterizirano pa za razliko od izpod-krave-vzetega zakisa organizem kot bi se izrazili zdravilci, ne vsebuje pa bakterij, parazitov ipd.

Mi ga kupujemo pri kmetu, ker ga naša pika spije še cca. 0.5l na dan. Midva z možem pa pijeva alpskega z manj maščobe. Spijeva ga pa res bolj malo in mislim, da nama takšna količina ne more škoditi.

Jasmi,

ne razumem tega, kar ti je tvoja terapevtka povedala v zvezi z metljajem? V Sloveniji sta pri govedu prisotna dva, mali in veliki metljaj, ki pa, kot mi je meni znano, se ne prenašata na človeka (torej nista zoonozi), pa tudi ne parazitirata v ledvicah, ampak v jetrih. Lahko terapevtko povprašaš o referencah za to trditev, prosim.

malo imate pojme zmešane

postopek pasterizacije je segrevanje na 70°C, kar v nobenem primeru ne more biti škodljivo.

homogeniziranje pa je razbijanje maščobnih molekul.

pasterizacija spremeni sestavo mleka tako, da telo zakisa. kislos telesa pa je dobra podlaga za razvoj bakterij, gljivic in ostalih bitij.

slo je za izkusnjo njene pacientke, ki je otroka hranila s svezim mlekom. ne vem, kje se je ta goveji metljaj zaredil. ni bila v opisu tako natancna. glede na to, da grem ta teden na terapijo, pa lahko o tem bolj natancno povprasam.

pri mojem ocetu (metljaj v ledvicah) pa je slo za okuzbo iz vode. to sem omenila, kot referenco, da lahko z bicom metodo parazite odkrijes in tudi uspesno odstranis.

se slisiva.

New Report

Close