Najdi forum

Nekaj o koromaču iz Gurmana

Koromač

Trebušasti – Gurmanova sladostrastja (9) – Koromač, finokio ali trebušasti janež – Najokusenjši je pozimi – Shramba kalcija, magnezij, železa in drugih koristnih sestavin – Po angleško, poljsko, francosko in grško

Čebulni. Gomoljni. Sladki. Zelenjavni. Koromač, finokio (po italjanskem finocchio) ali trebušasti janež (lat. Foeniculum vulgare var. dulce). Po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi. Ti tvorijo značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo nesrečniki pogosto zavržejo. Raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudi pozimi. S kopico kalcija, agnezija in železa vred.

Pri nakupu bodimo izbirčni. Gomolji z rjavkastimi ali/in lisastimi dodatki niso nova sorta, ampak ostareli, že nekoliko uveli in zmečkani primerki, ki jih raje pustimo kar trgovcu. Manjše (florentinske), zdrave, bele in dišeče plodove najpreprosteje pripravimo in ponudimo kar presne ali na hitro blanširane. Tudi zaradi ohranjanja dragocene folne kisline, pomembne pri rasti in razmnoževanju celic. Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo. Potem pa ga v družbi kakšnega preverjenega parmezana ali domačega kozjega sira pošljemo v slinasta žrela prisotnih dobrojedcev. Presen, blanširan ali kuhan je odličen v solati. Bodisi klasični (sol, kis, olje) ali s kakšnim sodobnejšim dodatkom (olivno ali bučno olje, limonin sok, jogurt). Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Za spremembo pa z drobno narezanim surovim koromačem potresimo nam ljubo zeleno solato. Presenetljivo in osvežujoče.

Na splošno velja (odstopanja so mogoča glede na velikost gomoljev), da nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, (razkosanega na polovice ali četrtine) pa kuhamo približno 15 minut. Za spremembo in dopolnilne užitke ga namesto v blago soljeni vodi skuhamo v čisti (goveji ali perutninski) juhi, v sladki smetani (aha, kalorije) ali v belem vinu. Tega po kuhanju ne zavržemo. Ali pač? Glede na kot gledanja. Pa pojdimo dalje. Spomladi narezanega v ponvi (na maslu in olivnem olju) zdušimo z drugo pomladansko zelenjavo. Z grahom, korenčkom in beluševimi vršički. In s prvimi pomladanskimi zelišči. Odlično! Za izvrstno prilogo k pečenemu mesu, perutnini ali ribam. Ali pa odcejenega okisamo z limoninim sokom ter odišavimo s strtim česnom in nastrganim muškatnim oreščkom. Manj je več! Kuhanega nadalje zabelimo s stopljenim maslom (posebej slastna je različica, pri kateri maslo počasi segrevamo do lešnikove barve) in potresemo s sesekljanim peteršiljem. To je po angleško. Po različici stopljenemu maslu primešamo po malo sesekljanega peteršilja, limoninega soka in mletega belega popra. Če so se nam Angleži zamerili, koromač pripravimo po poljsko. Tedaj kuhanega potresemo z drobtinami, rumeno prepraženimi na maslu. Lahko pa se sprehodimo naravnost h koreninam. V francosko kuhinjo, kjer pripravimo koromačev gratin. Kuhan koromač zložimo v ognjevaren pekač. Prelijemo ga z mešanico sladke in kisle smetane ter rumenjakov. Potresemo z nastrganim sirom, drobtinami in/ali kosmi masla, potem pa v vročo pečico z njim. Da ga po vrhu zlato rumeno zapeče. Mljaska! Lahko pa v teh, že nekoliko hladnejših dneh zavijemo malo bolj južno. Koromač skuhamo v mešanici 2 decilitrov vode, 2 decilitrov belega vina, decilitra olivnega olja, soka 1 limone ter lovorovega lista in poprovih zrn. Kuhanega ohladimo kar v tekočini. To je po grško.

Pa še ena pomembna lastnost našega finokia. Če uživamo v kakšnem kosu mastnega mesa, zraven ponudimo koromač. Ta nase že v črevesju veže maščobe in jim odreže pot do trebuha, zadnjice ali bokov. Do lokacij, kjer se maščobe tako rade kopičijo in zadržujejo. Dober prijatelj, tale koromač, a ne?!

■ revija Lady, 15. november 2006
■ foto Dušan Borštnar

Mislim, da je tole kar dobro vedeti – meni je koromač njami in ga rada jem z zrezki, ribami…..

Lep dan, Andreja

Tole je pa zanimivo, ga že dolgo ogledujem v trgovinah, pa ga še nisem poskusila. Bom kupila in poskusila, bi blo kar fajn, da bi mi bil všeč okus, saj zmanjkuje idej in hrane z malo kalorijami, ha ha… LP!

Resna 1!

O okusu pa takole : za začetek ti svetujem, da oparjenega postrežeš s kakšno hladno omako, ki je lahko iz skute(malo jo zmešaj z mlekom ali vodo), nadrobno nareži malo česna,pertešilja in še malček poprater soli.
Tako sem začela jaz, sedaj pa ga že pogrešam, če ga v tednu dni ni.
Res blagodejno vpliva na telo in želodček.

Lp, Andreja

Hvala, bom probala, se ravno odpravljam v trgovino… LP!

Hvala Aandreja !

Hrana zdravi !! Vsa naravna nepredelana hrana ! Važna so samo razmerja količine ! Vsaka rastlinica je za nekaj dobra ! Čisto vsaka !

If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !

Bom pozkusila poiskati še kakšno dobrodejno zelenjavo in jo takole prilepila kot to, prav?

Te stvari, ki nam dajejo veselje, da se počutimo super so iz narave in če imamo srečo so domače in brez umetnih gnojil.

Pa jutri naprej, ciao, Andreja

Dobro si me nakurila s koromačem. Sem si ga na tržnici pozorno ogledala ampak se pri najboljši volji nisem mogla spomnit kako in k čemu naj ga sploh pripravim. Tako, da se bom do naslednjega tržnega dne podkovala in šele nato kupila.
LP

Vigredna !

Koromač je dober zraven naravnih zrezkov, pečenke, ribe in je dober predvsem zato, da pomaga pripresnavljanju maščob.
Morda ti prvič ne bo tako všeč, nslednjič pa boš že čutila drugače, saj se po takem obroku počutiš dobro. Kombiniraj ga še s kakšnim porom, korenjčkom ali brokolijem.

Ciao in dober tek, Andreja

Koromač, kot priloga naravnim zrezkom, ga je treba skuhati? Hvala!

Včeraj sem ga naredila za kosilo, potem pa vidim tole temo. Torej, recept sem dobila na kulinariki. Narezala sem ga na debelejše rezance , popražila na olivnem olju in zalila z vinom – lahko bi tudi z vodo ali juho. Čez 10 minut sem dodala nasekljan strok česna in žlico droptin, katera se lahko tudi izpusti. Popoprala in posolila in to je to.

Hčera je malo zavila nos, ko sem ji dala za poizkusit, potem pa ji dam prebrat iz knjige Zdravilna moč sadja in zelenjave vse o koromaču in na koncu sem se morala zadovoljiti z manjšo porcijo.

LP

Hvala jana11, jutri ga bom naredila za kosilo po tvojem receptu, upam, da mi bo dober, saj ga še nisem jedla. Lahko noč.

Ne popečeš ga na malo olja./jaz uporabljam olivnega/

New Report

Close