Najdi forum

Nekaj kuhinjskih vprašanj

Imam nekaj vprašanj v zvezi z novo kuhinjo:

1. Je majhna kuhinja. Elementi so v dveh vzporednih nizih in jih je na vsaki strani za samo 180 cm brez hladilnika. Zdaj imam samo nizke omarice, ker bi rada izkoristila celoten prostor, bi bile zdaj do stropa. Svetovali so mi, da naj namesto več ozkih omaric grem v širše, dvižne oz. spodaj predale – dva bi bila širine 90cm. Baje je to najboljši izkoristek prostora, jaz pa imam pomisleke. Ali ni to malo široko, mi lahko kdo, ki jih že uporablja pove, kako se to obnese.
2. Kar se tiče nape so mi prodajalci svetovali napo s filtrom brez odvoda v zračnik, ker gre za star blok in je menda slab zrak že v zračniku. Res je, da zdajšnja stara napa ni učinkovita, to sem pripisala starosti. Mi kdo lahko pove, kako učinkovite so te nape brez odvoda v zračnik.
3. Pa še to: kakšne so izkušnje z dvignjeno pečico.
4. Nekje sem slišala za predale pod elementi (v coklu), za pekače recimo – a je to uporabno? Bi bilo smiselno imet enega pod pečico.

Za kakršenkoli namig ali nasvet, hvala.

pozdrav

Mija

kar se tiče nape, je baje enako dobro, če daš ogljikov filter, namesto v zračnik

hm, pod pečico pride še prostor za zelo ozek predal, spodaj pa normael cokel – vsaj pri nas bo tako

večina ljudi še vedno daje pečico pod kuhalno ploščo – mi jo bomo tudi, ker si ne moremo privoščiti dvignjene (čeprav smo na začetku mislili, da bi bila dvignjena) – ker imamo premalo pulta. Če imaš dovolj pulta, potem lahko poskusiš z dvignjeno varjanto. Pri tem računaj še na mikrovalovko, ki tudi zasede nekaj pulta – sicer obstajajo omare, v katere lahko vgradiš in dvignjeno pečico, nad njo pa še mikrovalovko, ampak prva stvar je, da so vgradne mikrovalovke, kolikor sem zasledila, zelo drage (če se motim, naj me kdo popravi – bi bila vesela bolj spodbudne info :-)), no druga stvar je, da moraš videti, če ti ne bi bila mikrovalovka previsoko – meni bi bila, ker sem bolj nizke sorte.

možno, da je bolje širina 90, ker če je več ožjih omaric, je v bistvu še nekaj dodatnih cm izgube zaradi samih robov omaric – ne vem pa, če to dejansko tako zelo vpliva – no ne vem.

Aja, te omarice s centralnim odpiranjem (da se odprejo navzgor) so cca 2x dražje kot navadne – in če so montirane zelo visoko, ko jih odpreš so vrata kar visoko – jaz sem jih komaj komaj zaprla v salonu s kuhinjami, pa še fajn je naredilo bum 🙂 Ponavadi so po dve montirani ena nad drugo – ta druga, ta višja je pri meni naredila bum 🙂

veliko uspeha, pa tudi potrpljenja – se zelo splača premisliti.

PS: na ikeini strani dobiš programček za izrisovanje kuhinj – elementi niso čisto vsi oz so malce drugačnih mer, a mogoče kaj pomaga, da si predstavljaš končni izgled 🙂

Omare, ki so namenjene pečici + mikrovalovki, imajo za slednjo le predviden prostor za vrati, torej ne potrebuješ vgradne mikrovalovke.

Piši na e-mail ti bom poslal nekaj slik za lažjo predstavo.

jim

Glede predalov ni dobenih omejitev glede širine tudi do 120 cm.
In predali obstajajo tudi glede na obremenitev 30 kg in 50 kg…
Vsi se pa odpirajo enako gladko ne glede na obrementev in širino predalov.
Cena ….

Vprašanje nape v bistvu nobena ne izpolnjuje vseh zahtev sodobne gospodinje, tako da ne kompliciraj preveč.

Dvignjena pečica je o.k. spodaj lahko imaš predale , če imaš nastavni element za pečico ali pa pomivalni stroj itd… veliko je možnosti.

Če imaš pa pečico pod pultom imaš spodaj predal, ker je pečica manjša kot je cel element po višini.

Za predale (v talni letvi) pa morajo biti že v osnovi narejeni el.drugače, ker kasnejša montaža je sicer mogoča, ampak je zelo neprijetna zaradi samega postopka pritrditve vodil ….. uporabnost: če ocenim od 1-5 je ocena 2-3…

jim

Mija, 2×180 cm sploh ni tako malo, če pametno razporediš elemente.

Ne strinjam se z Jimom glede talnih predalov v coklu, ker jih imam (4) in se mi zdijo super, samo težko je dobiti kuhinjo, ki ima to opcijo. V njih shranjujem pekače, vrečke za smeti, razne pripomočke, dele za multipraktik in še 100 drugih stvari bi se našlo.

Dvižno omaro imam širine 120 cm in je super, ker imam v njej vse krožnike, kozarce, skodelice. Tudi sama sem imela pomislek okrog dvižnih vrat, ker imajo različni proizvajalci različne sisteme in nekateri niso nič kaj prijazni. Za zgornjo omarico morač biti res dosti visok, ker je zgornja polica težje dosegljiva. Tam imam stvari, ki jih rabim občasno in še tiste imam v plastičnih škatlah, da jih z lahkoto potegnem ven.

Za napo ti ne bi vedela povedati, kar sr tiče slabega zraka v jašku, vsekakor pa ne kupuj nape za 10K, ker preslabo vlečejo, naj ima pretok vsaj 400 kub. metrov na uro. Zadostuje širina 60 cm samo moči mora imeti dovolj. Sama imam izvlečno in sem z njo zelo zadovoljna, pa še v omarici, kjer je motor nape imam poličke za začimbe.

Dvignjena pečica je v redu, meni, če bi mi prostor dopuščal, bi imela raje dvignjen pomivalni stroj. Vanj daješ posodo čez cel dan in zlagaš ven vsak dan, pečica se uporablja občasno. Najbolje bi bilo, če bi bila obadva dvignjena, če bi izbirala, bi bil defenitivno to pom. stroj.

Menjave kuhinje sem si najbolj želela zaradi izvlečnih predalov. V navadni omarici sem včasih rabila baterijo, ko sem kaj iskala, zdaj pa izvlečem predal in imam vse pred očmi.

Veliko veselja pri izbiri nove kuhinje ti želim čeprav ti ne zavidam. Sama sem si eno leto ogledovala in izbirala in mi je požrlo kar nekaj živcev.

LP

Mene pa zanima glede vgradne pečice na višino…kam pa gre potem ves dim iz pečice in vlaga(rosa)?

Kakšen dim in rosa?

Glede širših predalov naj te ne skrbi, se lepo odpirajo, niso pretežki ali kaj podobnega. Meni se dejansko zdijo uporabnejši od klasičnih omar. Tudi zgoraj imam 90 cm široko “vitrino” za kozarce in je prav tako OK. Sploh prostorsko je izkoristek veliko boljši, kot če bi imela dve ožji omarici. Tega se ne boj.
Glede nape – meni se zdi še vedno najučinkovitejše, če kuham pri odprtem oknu. Imam 90 cm širiko napo nad 60 cm štedilnikom, pa bi njen učinek na lestvici od 1 do 5 ocenila s kvečjemu 3.
Dvignjena pečica je super, sploh če jo veliko uporabljaš.

Jaz pa še vedno navijam za dvignjen pomivalni stroj, ker ga uporabljaš vsakodnevno, še raje pa oba, pečico in pomivalni.

Dobra napa je zlata vredna, samo odvod mora biti dober – čim manj zavita cev in velika moč vsesavanja zraka. Če ne letaš rada skoz s cunjo, ti odsvetujem kaminsko, kjer je en cel kup rostfreja in lahko drgneš in drgneš…

LP

New Report

Close