Nekaj glede labradorca in samojeda…
Zanima me kako ti psi prenašajo zimo, mraz glede na to, da ima kratko dlako…Imamo ga zunaj v pesjaku, pa me zanima ali je dovolj, če mu dam v hiško kakšne odeje ali pa mora biti v zaprtem prostoru.
Glede na to, da so to pasmo v preteklosti uporabljali pri ribištvu, da so vlačili ribiške mreže iz hladne vode, menim, da niso tako občutljivi na mraz, ali?
zanima me tudi kako ga čistite, da se znebite značilnega pasjega vonja. Ga kopate? Kolikokrat na teden. Imam tudi suhi šampon (prah) – kolikokrat ga naj čistim.
Pa še nekaj…imajo vsi psi enak “pasji” vonj. Stric ima belga samojeda. Imajo ga v hiši in mi trdi, da ti psi sploh nimajo vonja, so tako čisti. Jaz mu ne verjamem ravno, saj menim, da je to zato, ker ga imajo ves čas v stanovanju. Ali je to res posebna pasma?
Hvala za odgovore.
Odgovorila bom samo glede labradorcev, ker jo imam sama. Labradorci veliko lažje prenašajo mraz kot pa vročino. Proti mrazu jih ne varuje samo dvojna plast dlake (pa čeprav kratke), ampak tudi maščoba pod kožo. Torej s tega vidika ni nobene panike, če je pes zunaj, le da ima ustrezno zaščiteno hiško (jaz bi priporočala izolacijo, predvsem pa zaščito proti prepihu). Pa kakšna odeja tudi ne bo odveč. Sicer imam pa sama psico raje notri, pa ne toliko “zaradi mraza” kot zato, ker so to psi, ki so zelo navezani na družino in je za njih največja kazen, da morajo biti ločeni od svojega “kardela”.
Kar se pa vonja tiče, jaz za svojo ne morem trditi, da ima kakšen poseben vonj. Tudi ne kopam je pogosto (mogoče 1-2 krat na leto). Kadar je res blatna, jo samo sperem z vodo, je pa tako ali tako vsak dan mokra, ker ne moremo it na sprehod, ne da bi ona malo zaplavala. Imajo pa vsi psi, ki so v pesjakih poseben vonj – za to pa ni kriva pasma, ampak pesjak, sploh če se pesjaka ne čisti redno.
Aha, hvala za mnenje. Tudi ostali so dobrodošli. Moj samec je sedaj star 6 mesecev. Biva sicer v pesjaku, ampak je vsak dan spuščen pa tudi na sprehode pa tečt hodiva.
Pesjak čistim vsak dan, toda bo verjetno nekaj na tem, da se neprijetnega vonja navleče v pesjaku. Je najbrž drugače kot pa če bi bil v stanovanju, garaži….
lp
Jaz imam že od mladiča labradorca v hiši pa noben ni omenil, da je sedaj v prostoru drug vonj(imam veliko prijateljev ki so menili, da je napaka imeti psa v hiši).Njegovo deko perem enkrat na teden, enkrat pa se je pozabila in je v prostoru res nastal vonj.Pozimi se po sprehodu vedno samo spere z mlačno vodo in to je dovolj saj šamponi samo poškodujejo zaščitno plast maščobe na koži.Le ob velikih umazanijah uporabim malo otroškega šampona.
Edini vonj je dokler je kuža moker, ko se posuši se prostor prezrači pa je.
Lp še ena labradorka!
Kam pa hodi na stranišče? Ali ve prosit? V stanovanju imamo muco, ki je zelo pridna. Ko želi na stranišče mjavka pri balkonu, da jo spustimo tja kjer ima pesek.
Torej to ni resnica kot so mi nekateri govorili, da imajo različne pasme različen vonj. Nekateri so brez značilnega pasjega vonja (samojed, kakšne manjše pasme, ki bi jih lahko zamenjal za igračo…), nekatere pasme pa naravno bolj “smrdijo” po pasje?
Pes se navadi, da opravlja potrebo zunaj, če ga tako naučiš. Prav tako je pes zelo snažna žival in se nikoli ne “podela” tam, kjer spi. Pri nas je tako, da ko jo tišči, hodi k vratom in na ta način sporoča, da hoče ven. Če ne opazimo, pa začne “jamrat” oz. na prav poseben način cvilit in to je to.
Kar se vonja tiče, so mnenja itak malo deljena. Nekateri pravijo, da imajo vodni psi (kamor spada tudi labradorec) poseben vonj, ko so mokri. No jaz še nisem srečala psa, ki moker ne bi imel vonja, res pa da imajo eni močnejši vonj drugi pa ne. Meni moja psica ne smrdi niti ko je mokra. smo imeli prej ovčarja in lahko rečem, da je imel močnejši vonj kot ona.
Je pa tako, da se psi tudi med sabo razlikujejo glede vonja, tako kot se tudi ljudje – eni imajo močnejši vonj, drugi ga praktično nimajo. Potem je pa še veliko dejavnikov, ki lahko povzročajo vonj pri psih: recimo določeni imajo neprijeten vonj po določeni hrani, spet drugi imajo kakšno presnovno motnjo, ki se izraža z neprijetnim vonjem ….
pozdravljeni. v družini smo se odločili da nabavimo psa. pes bi bil v boksu ko nas nebi bilo doma,kar je sicer redko…. načeloma bi se prosto gibal. živel bi na kmetiji ki je blizu potoka,kjer bi lahko tudi plaval. odločamo se med zlatim prinašalcem in labradorcem….. želimo imeti smačka. ker sem brala da je za zlate prinašalce značilno da radi popihajo se nekako nagibamo k labradorcu ker ni hiša ograjena. pa me zanima pravilnost naše odločitve. hvala za odgovore. lep pozdrav mateja
Pozdravljeni,
rada bi samo nekaj pripomnila glede tega, kje naj biva pes:
preden smo nabavili psa, smo mu naredili tudi pesjak, in sicer za tisti čas od jeseni naprej, ko bomo mi v službi, drugače pa bi bil pes z nami v hiši ves ostali čas, tudi ponoči.
No, naš v pesjaku ni preživel niti ure, ker ni bilo potrebe…
Zgodilo se je tako, da je prišel september, otroci so šli spet v šolo, mi seveda kot ponavadi v službo in naš šestmesečni psiček je lepo ostal v hiši oz. v stanovanju in v vseh teh letih ni naredil kakšne škode (no, razen enkrat je raztrgal najlon vrečke). Tako da ni problema, da pes ne bi mogel počakati tudi noter.
Glede pesjaka in zime: res so nekateri psi vajeni bivanja zunaj, ampak po moji logiki morajo imeti omogočeno gibanje, da se s tem tudi segrevajo. Na tistih nekaj metrov pesjaka se pes ne more dovolj gibati.
Mislim, da ga ni psa, ki ni kljub gosti dlaki raje s svojim človeškim krdelom noter na toplem, kot pa zunaj sam v pesjaku.
Lp, M.