Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija neješčost 5,5 mesečnika

neješčost 5,5 mesečnika

Spoštovani!

Naš fant rojen v 36 tednu je danes star 5,5 mesecev. Dogaja pa se nama to, da že približno od nedelje spije skoraj polovičko manj mleka kot do sedaj in tudi razmaki so daljši 4 ure, prej 3 ure. Prej nikakor noče. Prej je popil nekje od 150 do 180 ml, sedaj komaj 100 ml, pa je to že veselje. Včeraj mi je pred spanjem ob 9 ih pojedel komaj 60 ml, spal pa je vseeno do pol 5 ih. Tako da je od nedelje pridobil na teži borih 10 gr, sedaj ima 6960 g.
Skrbi me, ker ne vem kaj narediti, drugače je otrok zdrav, dobre volje, vriska, se igra. Klicala sem tudi na otroški oddelek, kjer imajo posvete preko telefona in mi je gospa rekla, da naj ga pač pustim, da bo mogoče zbolel in naj ga potem pripeljem. Ampak otrok je zelo zdrav hvala bogu, situacija je pa še vedno ista. Jutri bi naj šli na morje, sedaj pa si sploh ne upam iti, ker me skrbi, da bo kaj narobe.

Hvala in lp.

Jeny

Draga Jerneja,

ker strašno zamujam z odgovorm, močno upam, da ste nekje na morju. Nihanja v številu in količini obrokov niso nič neobičajnega. In če je dete živahno, dobre volje, ne bruha, ne driskari (no, ob tem ni nihče dobre volje), se res nimate česa bati. Počitnice na morju (seveda v ne stresnem okolju, torej ne na samotnem otočku brez senčke, samo s kapnico…) itak blagodejno vplivajo na mnoge težave, tudi s hranjenjem…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Se opravičujem, da se vmešavam v to temo, ampak bi rada Jernejo potolažila, da je bilo tudi pri našemu nedonošenčku obdobje, ko je pojedel skoraj polovico manj kot sicer. Zelo sem se sekirala, trajalo je kakšen teden do deset dni, potem pa se je apetit povrnil. Pa ni dojenček prav nič zbolel, bil je enako živahen in zadovoljen, je pa takrat malo več spal. Ta “neješčnost” se je potem ponovila še enkrat, tudi za približno 10-14 dni. Očitno pride obdobje, ko rabijo manj, saj tudi mi odrasli ne pojemo vedno enake količine hrane.

lp

janja

Hm tole sem malo prej že napisala pa ne vem,če ste dobili. Računalniški škrat.

Naj na kratko opišem še enkrat.
Doma imam skoraj pet mesečno deklico,korigirano 3 mesece.

Že dobre tri tedne zelo slabo je. Prej je pojedla 120 zdaj pa če bi bilo po njeno bi pojedla le 60 ml,jaz pa ji potem posilim še 40,da poje vsaj 100.
Tudi spi več in bolj bleda se mi zdi. Sumim na slabokrvnost. V ponedeljek smo bile pri P. Ta je rekla,da je od zadnjega tehtanja lepo pridobila na teži in da otrok poje kolikor rabi. Rekla je še naj ji začnem dajat novolacovo žitno kašico in počasi tudi že GH.

Kaj menite vi?
v primeru,da ne gre za slabokrvnost je to normalno,da poje pol manj?

Doma imam še ferrum lek in ji ga kar dajem preventivno 2x dnevno pol 1 ml. Lahko s tem nadaljujem?

Kako je z uvajanjem GH pri korigiranih treh mesecih? Ali naj ji kar začnem dajat tako kot je rekla pediatrinja?

Spoštovana,

očitno je bil res na delu računalniški škrat. Ki mi zelo rad “skrije” odgovor, za katerega sem bila prepričana, da je bil oddan. Upam, da zdajle spi.

S hranjenjem prezgodaj rojenih otrok (zlasti tistih, rojenih pred 28. tednom, a tudi zrelejši niso izjema) zna biti res muka. In zdravniški nasveti tu štejejo bolj malo, če je le otrok dobro razpoložen, ne bruha, ne driskari in ni videti bolan. V tem “zdravem” primeru je najučinkovitejše starševsko eksperimentiranje – z menjavo mleka (če so otroci na steklenički oz. na formuli), s hranjenjem v polsnu ali ob “predstavi”, ki jo pred neješčnežem izvajajo očka, sorojenci ali babica/dedek (da se zamoti in “pozabi”, da noče jesti).

Mešano hrano svetujemo nekje po 4 mesecu korigirane starosti (pravila sicer ni, če z mlekom ne gre, poskusite s kakšno kašico, morda pa bo ta spodbudila tek).

Slabokrvnost mora biti kar huda, da privede do neješčnosti, zato mislim, da bledica ni kriva za odklanjanje mleka. Zlasti, ker deklica pridobiva težo. Za dokončno oceno pa je seveda treba odvzeti vzorček krvi za analizo.

Dodatek Ferrum Leka ne bo nič škodil, 1 ml 2x dnevno je ustrezen za težo okrog 6 kilogramov.

Torej vas čaka “kulinarično” improviziranje, da najdete tisto jed, ki bo všeč vaši dojenčici.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana ga. Cerar!

Vidim,da je objvljeno moje sporočilo, odgovora pa ne.
Je morda prišlo do kakšne napake?

Še naprej lep dan

Pozdravljeni, imam sinčka starega 5,5 m in je pred 3 tedni tehtal 8150g, sedaj tehta le še 7600g. Je izključno dojen, tako da ne vem koliko poje. Odvaja 2-3x/dan, je zelo živahen in ne joka. V tem času je pridobil tudi dva zobka spodaj. Ali naj mu začnem dodajati Aptamil oz. mlečno kašico?

Spoštovana,

kot kažejo vaši podatki o teži (če so seveda zanesljivi), bo treba kaj dodati poleg dojenja, ki morda ne krije več vseh njegovih potreb (starost je pravšnja tudi za uvajanje kašic, sadja itd.). Če bi še naprej “hujšal”, pa bo treba po nasvet k zdravniku.

Pozdrav,

New Report

Close