Najdi forum

nejasnosti glede ortodonta

lepo pozdravljeni

imam nekaj vprašanj glede ortodontskega zdravljenja.
na prvi pregled sm se prijavila leto nazaj se pravi pri mojih 14.
3x so me prestavili z različnimi “izgovori”

po letu čakanja sem le prišla na vrsto in že so se postavila vprašanja.
seznanjena sem bila če se zdravljenje začne pred 18 letom in je neprekinjeno se ne plača. vendar me je moj ortodont opozoril da se hudo
motim in da obstajajo različni indeksi in da bo videl po slikanju. naročil me je na januarja prej moram iti na slikanje. to bo dva meseca pred mojim 16 rojstnim dnevom.ali lahko zaradi tega neglede na to da sem se prvič prijavila že pri 14 karkoli zakomplicira.

glede teh indeksov je omenjal da zavarovalnica krije samo srednje težke ali težke primere??? sama mislim da nimam lahkega primera saj so moji spodnji zobje katastrofa (mnenje mojih prijateljev, zdravnice, zobozdravnice…) o tem sem se že pozanimala pa žal nihčne neve nič o tem??

upam da sem napisal vsaj malo razumno ter se v naprej zahvaljujem za odgovor 😀

janja

Spoštovana Janja!
Pravila glede plačevanja stroškov ortodontskega zdravljenja s strani ZZZS so zelo natančna in jasna. Tudi v tem forumu so bila že večkrat zapisana. Kljub temu naj jih ponovno zapišem. ZZZS plača stroške zdravljenja, če je bila ortodontska nepravilnost odkrita pred dopolnjenim 16. letom starosti in samo zdravljenje začeto pred dopolnjenim 18. letom starosti. Vse to velja, kadar gre za srednje težko, težko ali zelo težko nepravilnost. Zdravljenja lahkih (to je zgolj estetskih) nepravilnosti ZZZS ne krije. Za oceno teže nepravilnosti obstajajo kriteriji (indeksi), s katerimi objektivno ocenimo nepravilnost, po domače lahko rečemo, da jo točkujemo. Nepravilnosti, ki so ocenjene od 0 do 15 točk, so lahke nepravilnosti in njihovega zdravljenja ZZZS ne krije. Nepravilnosti, ki so ocenjene s 16 točkami in več, se lahko zdravijo na račun ZZZS. Pravila v zvezi s “točkovanjem” so zelo jasno in natančno določena, kar zagotavlja objektivnost obravnave.
Torej ti je ortodont povsem pravilno razložil situacijo. Kar se tiče časovnih parametrov v tvojem primeru ni težav, potrebno je le še objektivno oceniti tvojo nepravilnost. Lep pozdrav!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

hvala za odgovor…
imam še eno vprašanje.
kdo določa te točke oz. ta indeks. ker to bo 2 meseca pred mojim 16 letom. ali to naredi ortodont takrat ko mu prineseš sliko ali to kam pošlje?
hvala

Ocena indeksa je stvar ortodonta. Navodila v zvezi s tem pa so zelo jasna in natančna, kot že povedano, tako da je ocena zelo objektivna. Lp.

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni. Pred 3 leti sem nehal nositi snemljiv aparat. Sedaj pa sem opazil, da so sprednji zgornje zobje spet nepravilno postavljeni (1 in 2 levo). Po mojem ne gre za težjo nepravilnost, ker se to običajno ne vidi, vidi bolj kot ne tisti, ki to ravno pogleda, mene pa zelo moti. Zanima me, če lahko uveljavim kakršno koli reklamacijo, garancijo ali kaj podobnega, glede na to, da sem že enkrat nosil aparat in mi je ortodont rekel, da je v redu in ga ne rabim več nositi.

lp

Pozdravljeni. Star sem 16 let, pred približno 2-3 leti je moj ortodont zaključil zdravljenje z snemnim aparatom, sedaj pa opažam, da se je stanje zopet malo poslabšalo (1 in 2 levo zgoraj sta malce postala “čudna”). Zanima pa me, če lahko uveljavim kakršno koli “reklamacijo” oz. “garancijo” na to? Pa še to. V prostem času igram klarinet. Igram ga približno 1,5h – 2h dnevno. A je to lahko vzrok za poslabšanje oblike zgornje čeljusti? Ker ortodont mi ni nič rekel, da bi to lahko kaj vplivalo. Hvala za odgovore in lep pozdrav 🙂

Draga Matej in Mateyy!
Ker sta vprašanji podobni, bo odgovor skupen. Zobje se celo življenje premikajo. Kar pa ne pomeni nujno, da se položaj zob slabša. Če s svojim stanjem nista zadovoljna, je najbolje, da se o tem pogovorita s svojim ortodontom, saj bosta z njim lažje razčistila dilemo. Glede igranja instrumenta 2 uri na dan pa tudi ni potrebno delati posebne panike, saj je to čisto prekratek časovni interval in naj praviloma ne bi vplival na položaj zob. Je pa smiselno preveriti, kako je z drugimi funkcijami mišic obraza in ust in glede tega vzpostaviti pravilno mišično ravnotežje. Vsekakor je torej tudi to vprašanje za lečečega ortodonta, ki bo lahko tudi klinično preveril stanje. Lep pozdrav!

Pozdravljeni,
moja hči ima preozki čeljusti ter odprt ugriz in je dobila zgornji in spodnji snemljivi aparat pri 14 letih. Otrodont ji je rekel da ga bo morala nositi okoli 3 leta, ni pa omenil da bi kasneje morala nositi še nesnemljivi aparat. Zanima me torej, če je mogoče odprt ugriz (okoli 5-6 mm odpraviti samo z snemljivim notranjim aparatom) pri stalnih zobeh glede na to da sem na nekaterih spletih straneh zasledila da snemljivi notranji aparat poskrbi samo za razsiritev oz. skladnost čeljusti l.p.

Ponovno pozdravljeni,

v primeru vaše hčere se je ortodont verjetno odločil, da bo reševal problem v dveh fazah, najprej širjenje s snemnim aparatom in v drugi fazi zaporo odprtega griza s fiksnim aparatom. Odprti griz 5-6 mm se pri večjih otrocih lažje rešuje s fiksnim aparatom.

Lep pozdrav,
Diana Pavšič

************************************************ Diana Pavšič dr.stom.med., spec.ortodont

Zivjo! Imela sem zobni aparat in sem ga dala ven zaradi zdravstvenih tezav (rentgen).. Ze nekaj casa je od tega in zobji so mi sli po svoje. Dobila sem snemljivi aparat. ortodontko sem uprasala ce lahko dobim zvezdice nazaj.. In mi je rekla da to zavarovalnica nebi krila storskov ker je premajhna napaka. a lahko zahtevam aparat nazaj ker to ni bila moja odlocitev ampak zdravnikova?Hvala

Spoštovani,
Žal v vašem primeru težko podam jasen odgovor, saj je prisotnih kar nekaj dejavnikov, ki so težko opredeljivi. Svetujem, da se še enkrat pogovorite s svojo ortodontinjo, ki vaš primer pozna, in skupaj najdeta ustrezno rešitev. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni!

Imam progenijo, spodnja čeljust je “odmaknjena” od zgornje čeljusti za približno 5mm. Pred leti sem že hodil k ortodontu, vendar sem ga opustil (zdravljenje ni bilo končano). Danes mi je žal, prej, ko sem zobni aparat še nosil, se sploh nisem zavedal zunanjega videza, niti nisem razmišljal kako bo to vplivalo na mojo samozavest, ugriz, dihanje, izgovarjavo. :/ Zdaj razmišljam o operaciji, vendar ne vem če imam še pravico do “brezplačnega” ortodonta 🙁 Kako je s tem? Ali je operacija brezplačna? In kakšne so približne cene ortodontskega zdravljenja? Naj obiščem istega ortodonta kot prej? Star sem 17 let.

Najlepša vam hvala za odgovor!

Lep pozdrav Miha

Dragi Miha,
svetujem, da se oglasiš pri svojem prejšnjem ortodontu in skupaj pogledata, kaj se da storiti v tvojem primeru. On ti bo tudi natančno lahko odgovoril na zastavljena vprašanja. Sama ti lahko odgovorim le na splošno, da v primeru prekinitve ortodontskega zdravljenja le tega ni mogoče ponovno izvajati na stroške ZZZS, ampak je zdravljenje lahko le samoplačniško. Medtem ko stroške ortognatskih operacij krije ZZZS. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Dober dan!

Stara sem 17 let in bi rada imela zobni aparat. Zgornji dve trojki sta namreč usmerjeni navzven, v šali – ko se nasmejem, izgledam kot vampir. Sicer pa imam ozko čeljust in široke zobe, kar izgleda malce smešno. Ko sem bila mlajša, sem zaradi demineralizacije pogosto obiskovala zobozdravnika, saj imam keramične prevleke na enkah zgoraj. Zato vrjento fiksni aparat ne pride v poštev. Moja zobozdravnica je opazila, da mi rastejo modrostni zobje in mi rekla, da mi bo, v kolikor me bodo boleli, ko le-ti izrastejo do konca, izpulila štirice in bom dobila fiksni aparat zgoraj in spodaj. Osmice so izrastle, mene pa nič ne boli. Zanima me, ali bi se z rednim nošenjem snemljivega aparata (recimo samo zgoraj, saj me spodaj ‘razmetani’ zobje ne motijo) to dalo popraviti, da bi imela ‘ravne’ zobe, tudi recimo brez puljenja, ker mi ne delajo težav?

Hvala in lep pozdrav,

Manja

Pozdravljena,
glede na opisano stanje lahko z veliko mero gotovosti rečem, da je stanje moč urediti le s fiksnim aparatom. Keramične prevleke na zobeh za tak način zdravljenja niso ovira, vendar pa morajo biti zobje in obzobna tkiva zdrava. Kaj več o samem načrtu ortodontskega zdravljenja pa je mogoče povedati le na podlagi ortodontskega pregleda. Srečno!

Spoštovani.
Mene pa zanima, če mi lahko ortodont prepove, da grem z osnovnošolskim otrokom kot mati zraven v ordinacijo? Otroka stara 8 in 13 let.
Češ, da je samo kontrola in da naj jaz pa kar zunaj počakam …
Kdo mi lahko pove o tej zadevi , če imam vso pravico spremljati otroka v ordinacijo in vedeti, kaj se med kontrolo dogaja.
Ali mi lahko ortodont krati pravico spremstva v ordinacijo?
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana mamica!
Ortodontsko zdravljenje lahko uspešno poteka samo na podlagi dobrega sodelovanja pacienta. Kadar je pacient otrok, je zato bistvenega pomena tudi vključenost staršev in njihova seznanjenost, najprej z načrtom zdravljenja in potem tudi z njegovim potekom. Kolikor mlajši je otrok, toliko je to seveda pomembnejše. Zato je v začetku ortodontske obravnave (pregled, načrtovanje zdravljenja) prisotnost staršev celo obvezna. Kasneje lahko otrok občasno prihaja na kontrolne preglede tudi sam, če je dovolj zrel, da lahko razume in sprejme navodila ortodonta in če tako sam želi in se s tem strinjajo tudi starši. Konec koncev so oni odgovorni za ustrezno izpolnjevanje obveznosti tekom samega zdravljenja. Ko gre za pacienta mladostnika, pa že pričakujemo od njega več odgovornosti in resnosti. Takrat običajno uporabljamo tudi zahtevnejše ortodontske aparate, ki že v osnovi zahtevajo od pacienta določeno zrelost in samostojnost. Tako na primer ob samem nameščanju fiksnega ortodontskega aparata ni običajno, da bi temu postopku prisostvovali starši, saj gre za zahteven postopek, ki zahteva potrebno zbranost vseh vpletenih, tako osebja kot tudi pacienta, in je dodatna oseba v ordinaciji lahko moteča.
Odgovor na vaše vprašanje je torej težko enoznačen. Vaša seznanjenost z zdravljenjem in njegovim potekom vsekakor ni le vaša pravica, ampak celo vaša dolžnost. To pa ne pomeni, da morate biti nujno prisotni pri vseh ordinacijskih postopkih zdravljenja. Kot rečeno, včasih le ti lahko potekajo lepše, bolj umirjeno in bolj strokovno, če je pacient v ordinaciji sam. Seveda se glede tega vedno odločamo individualno glede na starost oziroma zrelost otroka in naravo samega postopka zdravljenja. Vsekakor pa ni običajno kakršnokoli prepovedovanje. Vedno gre za dogovor in izbiro načina, ki je za posameznega otroka najboljši. Prepričana sem, da boste s pogovorom tak način našli tudi v vašem primeru. Srečno!
Stanka Herman

Spoštovani,

Imam 16 let in aparat za zobe nosim že prib. 3 leta pa pol. Hodila sem redno v Vnanje gorice v Ljubljani, dokler se nisem preselila v Celje zaradi družinskih težav. Zaradi tega razloga sem pozabila hoditi h ortodontu in me že ni bilo prib. slabo 1 leto.. Vse sem že uredila vendar imam samo težavo z ugrizom. Tedaj se “bojim ” poklicati osebno ortodontkinjo, saj ne vem kakšen bo njen odziv in kako bo odreagirala na stvar.. Zanima me kaj narediti saj ne vem ali bom morala plačati ali si novega ortodonta poiskati, saj imam željo odstraniti zobni aparat.

Lp, Rijana

Pozdravljeni!
Pri trinajstih letih sem začela ortodontsko zdravljenje, ki ga še nisem zaključila. Zdaj so mi začeli rasti modrostni zobje in poslabšali že tako tesno stanje v ustih. Ortodontka mi je povedala, da ker sem stara že 20 bi si morala sama kriti stroške novega zobnega aparata. Je to res, saj sem zdravljenje začela preden sem bila stara 16 let in ali ne bi morala predvideti modrostnih zob, ker so vidni na ortopanu?
Že vnaprej se zahvalujem za odgovor in lep pozdrav.

mene zanima ali z fiksnim aparatom lahko jem ČIPS?

New Report

Close