Nejasni obrisi ploda
Pozdravljeni!
V tretjem postopku umetne oploditve mi je koncno uspelo zanosit. Danes pa sem imela prvi pregled pri dr.Resu, od koder sem sla kar dosti “poklapana” od zalosti. Transfer sem imela 11.okt., po mojih izracunih naj bi bila sedaj v sedmem tednu. No, dr.Res mi je rekel, da je nosecnost 100% potrjena, videl je majhno GV, ni pa videl ploda oz. rekel mi je , da so nejasni obrisi ploda. S tem me je kar dodobra prestrasil. Cez 14 dni (tj.24.11.) moram ponovno k njemu na UZ, da bo videl, ce je vse skupaj kaj zrastlo, oz. ce plod raste. Zanima me, ce v tem tednu ko sem sedaj jaz, veckrat taksen slucaj, da se plod ne bi videl, in je kasneje vse v redu, ali lahko na nosecnost oz.na otroka kar pozabim in se sprijaznim, da ni kaj. Dr.Res mi je sicer rekel, da naj ne bomo prehitri za vse skupaj in pocakajmo se 14 dni. Kaj pa pravite vi? Se obstaja sploh kaksna moznost za uspeh, kako je v praksi, je vec taksnih primerov?
Vem, da vas mogoce sprasujem nekaj nemogocega, vendar sem tako prestrasena, da se se samo jocem….
Ajda
Spoštovani,
pri 7 tednih nosečnosti se običajno že vidijo srčni utripi ploda, kar je v tem času tako rekoč edino merodajno. Žal tudi ni podatka o premeru gestacijske vrečke. Obstajajo namreč merila, po katerih je mogoče oceniti verjetnost, da bo z nosečnosti vse v redu ali ne. Če je premer vrečke npr. več kot 22 mm in v njej ni utripov, preverjanje pa se je opravilo s primerno kakovostnim UZ aparatom in z vaginalno sondo, potem nosečnost nima prihodnosti. Ker takšnih podatkov pri vas ni na voljo, lahko rečem le, da upanje zagotovo še obstaja.
Pozdravljena ajda501.
Pri meni je bilo ravno tako. Zaradi bolečin v spodnjem delu sem prav tako v 7 tednu šla na urgenco,kjer se ni videlo ploda oziroma je bil obris nejasen-prov res ga na slikici ni blo videt.Celo premer vrečke je bil 23mm, kje pa da bi se videl utrip.
Sem bila čisto poklapana, sem se naročila na pregled pri svoji ginekologinji čez en teden. Ta teden sem nekako presanjala in se psihično pripravila na slabe novice.
Novica pa je bila dobra. Vse je bilo normalno, velikost primerna 8 tednom, srček je lepo bil. Od veselja sem kar jokala.
Tako da nikar ne izgubi upanja. Lahko, da bo še vse uredu.
Upam, da ti bo uspelo preživeti še teh nekaj dni s čim manj sekiranja.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
LP, Andrejka
po IVF postopkih smo videli že vse mogoče, tudi situacije, ki bi nakazovale možnost obstoja tako imenovane “embriopavze”, ko zarodek nekaj časa miruje in se prične razvijati povsem normalno z zakasnitvijo (to sicer dokauzano poznamo le pri nekaterih parkljarjih, npr. pri jelenjadi in srnjadi, kjer embriopavza traja nekaj mesecev) torej obstaja tudi takšna možnost.
Spostovani,
cez teden dni (danes) sem sla na UZ svoji ginekologinji, torej v 8.tednu, in pojavil se je nov sok. V GV se je prav lepo videl plod – velik 1 cm, srcka pa ni in ni bilo videt. Kar nekaj casa mi je ogledovala plod, a srcka ni nasla. Rekla mi je da naj jutri kar pridem na ciscenje. Jaz pa sem se malo obotavljala in sem to zavrnila. Ker imam UZ narocen cez en teden pri dr.RESU, sem ji rekla, da bi imela se rada njegovo mnenje oz. da svar vidi in mi pojasni zakaj je do tega prislo.
Ali je za mene nevarno, da nosim odmrli plod v sebi se en teden?
Zanima me, zakaj do tega pride in ali se v naslednjem postopku ta situacija lahko tudi ponovi?
V postopku ICSI sva zaradi moske neplodnosti, zelo slabo seme, jaz pa imam PCO.
Najbolj zanimivo pa je, da niti malo nisem krvavela, se zdaj ne…
Spoštovani,
razlogov, zakaj je prišlo do odmrtja ploda vam dr. Reš žal ne bo mogel povedati, ekr tega preprosto ne vemo, lahko pa preveri stanje ponovno in vam potrdi oziroma ovrže (malo verjetno) mnenje vaše ginekologinje. Prisotnost odmrle nosečnsoti v maternici še teden dni ali dva ni kritična in ne bo povzročila nobene škode.
No, danes bi morala iti na abrazijo, tik pred njo pa mi je G se enkrat naredila UZ z malo bolj kakovostnim aparatom. Včeraj mi je rekla, da vidi plod brez utripa, poleg njega pa se nek obris, ki nakazuje drugi plod-dvojček, ampak zelo majhen- oba v isti GV. Danes pa je bila slika malo drugačna. V tisti vrečki nista bila dva ploda, ampak eden najverjetneje deformiran, tako je dejala, ali pa so poleg ploda kakšni drugi izrastki tkiva, ni mogla točno ocenit. Najverjetneje pa gre za deformiran plod, za katerega pravi, da je tudi prevelike velikosti za osmi teden. No, ko sva z UZ ze skoraj zaključili, je za to vrečko opazila še drugo GV, v kateri pa pravi, da je na oko plod normalne oblike in velikosti, ampak, da tudi v tem ne vidi srca. Zaradi tega drugega dvojčka mi je abrazijo prestavila za dva dni, da vidi, ce bo plod kaj zrastel in če bo v njem zaznati utrip. Danes sem dala tudi kri, da bo videla razliko še čez dva dni, ali je hormon kaj porastel.
Kar me najbolj zanima, je to;
ker sta se prijela oba zarodka in je z obema nekaj narobe, je še sploh kakšna možnost, da se mi ta slučaj ne bi več kdaj ponovil. Gre res mogoče za kakšne kromosomske napake, ali je lahko to le slučaj?
Jaz, kot laik, bi rekla, da bi šlo za slučaj samo v primeru, da bi bilo samo z enim plodom kaj narobe, ne pa kar z obema.
Prestrašena.
Lepo pozdravljeni.
Lepo bi prosila če mi poveste kakšni so pokazatelji, da je plod odmrl, če ni prisotne nobene krvavitve.
Primer: Prvi pregled v 8 tednu in naslednji šele v 16 tednu. Kaj če plod odmre npr. v 10 tednu, brez prisotnih krvavitev? Kakšni so znaki, da je nekaj narobe? Kdaj postene to nevarno za žensko?
Hvala,
Andrejka
Spoštovani,
na srečo vaše sklepanje ni pravilno. Ni nujno, da sta se “prijela” oba zarodka. Lahko, da se je prijel le eden, ki se je razdelil, pri delitvi pa napake niso tako zelo redke in pogosto je posledica odmrtje obeh. Sicer pa tudi vaše starosti ne poznam in pri višjih starostih, so kromosomske napake že dovolj pogoste, da lahko povzročijo odmiranje tudi obeh plodov. Kakorkoli, omenjeno dejstvo ne nakazuje prav ničesar določenega in zaradi tega posebne dodatne kromosomske preiskave še niso indicirane.
odmrl plod, ki zaostane v maternici dalj časa pred 28. tednom praktično ni nevaren, po 23. tednu pa se itak občutijo gibi in je popolna odsotnost gibov več dni zapored zelo sumljiv znak, da s plodom kaj ni v redu. Če torej plod res odmre v navedenem obdobju in tega ne izvemo do naslednjega pregleda, ni nobenega razloga za skrb, kar zadeva zdravje.
Spoštovani;
Stara sem 31 let, je to že starost, pri kateri se kromosomske napake pogosteje pojavljajo?
Kot pravite, da moje sklepanje na srečo ni pravilno, pa me še zanima, zakaj ima vsak plod svojo GV? Ali je to možno tudi če se zarodek deli oz. pri enojajčnih dvojčkih, ali nimajo le ti samo ene GV?
Zanima me pa še nekaj;
Ali je mogoče iti na kromosomske in genetske preiskave tudi samoplačniško, ker ne bi rada čakala, da se vse to ponovi?
In, če bi že bila takšna napaka, ali je to mogoče zdraviti, ali je to dokončno, in ne bi imela možnosti priti do svojega otroka?
LP, Ajda.
Spoštovani,
dvojčki so lahko zelo različni tako, da imata vsak povsem svojo0 vrečko s svojo posteljico, da imata sicer vsak svojo amnijsko ovojnico, vendar skupen horion (posteljica) ali da sta oba plodova v isti vrečki s skupno posteljico (monoamnijska dvojčka). Tveganje slabega izida nosečnosti eksponentno raste v smeri od povsem ločenega stanja V do skupne vrečke.
Kromosomske preiskave lahko opravite tudi samoplačniško. Za to ser lahko obrnete na naslov:
http://www.medgen.si/
Kromosomskih napak ne moremo zdraviti, obstajajo pa včasih rešitve v okviru OBMP (IVF), pri kateri se na podlagi predimplantacijske diagnostike med več zarodki pred vstavitvijo v maternico izbere zdravega.
Pozdravljeni,
da zakljucim svojo zalostno zgodbo, vam pisem se zadnjic;
Vceraj sem bila na abraziji. Pred abrazijo mi je G se enkrat naredila UZ. Kot sem vam ze pisala je UZ dva dni prej pokazal dve GV, v prvi deformiran plod (najverjetneje), v drugi pa plod, na videz normalne oblike,ampak po mnenju G ze razpadajoc. Oba ploda sta bila brez utripov.
No, vceraj pa je bila slika “ze spet” drugacna. Videla je samo eno GV, ve kateri sta bila dvojcka, brez utripov, za katerega pa je G rekla, da ultrazvocno sicer ne more 100% ocenit, ampak najverjetneje kaze na to, da sta nekje v spodnjem delu zrascena. Rekla je, da zrascenih dvojckov se ni videla nikoli in, da ne more biti sigurna za to diagnozo. Ko sem jo vprasala, kje pa je se tista druga GV, pa je rekla, da je najverjetneje propadla ali pa je verjetnost, da je tudi sploh ni bilo, da se je dva dni nazaj UZ slika mogoce pokazala drugace glede na to prvo GV, da je mogoce videla samo kaksno pregrado….ne vem, se sama je nisem razumela….
To se pravi, da so bili “teoreticno” se celo trojcki.
Ko mi je povedala, da sta dvojcka najverjetneje zrascena, me je skoraj kap, dobesedno. Ne morem verjet, da se lahko to zgodi pri OBMP, kjer izbirajo najkvalitetnejse celice in seme.
Ker je to, po moje, res zeloooo redek primer, mocno upam, da se to ne more ponoviti. Osebno mislim, da je prislo do nepravilne delitve zarodka.
Sprasujem vas, ce je res diagnoza pravilna, je potem vecja verjetnost, da je nekateri od naju nosilec kromosomske napake, ali se vedno lahko to obravnavama kot le slucaj?
Spoštovani,
pri tako nizki nosečnosti in pri plodu brez utripov je izredno težko nedvoumno govoriti o zraščenih dvojčkih. Ne glede na vse pa gre pri tem za popolnoma naključen dogodek, ki se zgodi 1x na 10.000 do 20.000 nosečnosti in ni dedno. Je zgolj posledica naključne nepravilne delitve enojajčnih dvojčkov. Tudi s kakovostjo semena in jajčnih celic to nima nobene zveze.
Pozdravljeni!
….ker se moje naslednje vprasanje nanasa na moj “pretekli problem”, vam bom pisala kar pod to temo…
Mogoce se bo Vam to vprasanje zdelo neumno in mogoce tudi neumestno, pa vendar…
Zanima me, ce lahko Herpes virus (na ustnici) negativno vpliva na moje celice, ce ga dobim (oz.postane aktiven) med samom postopkom OBMP. Ker sem ga dobila v prejsnjem neuspelem postopku ravno en dan pred punkcijo foliklov, sem kasneje razmisljala, kaj pa ce je tudi to lahko krivo, da je posledicno prislo do nepravilne delitve zarodka v maternici ter kasneje odmrtja obeh.
Ker sem trenutno zopet v naslednjem postopku, moram povedati, da sem zopet dobila herpes virus, tokrat prvi dan injekcije Merional…malo me skrbi, da se stvar ne bi ponovila…sicer nocem razmisljati o tem, ampak mi ne da miru, da Vas ne vprasam kaj si Vi mislite o tem!
Na to sploh ne bi pomislila, ce ne bi nedavno nekje prebrala, da na neuspelo vgnezditev zarodka lahko vliva ze vsak najmanjsi virus.
Ce se motim, me prosim popravite, hvala! LP, Ajda.
glede herpesa na ustnici lahko nedvoumno odgovorim ,da na reprodukcijo nima vpliva v nobeni od faz od oploditve do rojstva otroka. Herpes je namreč itak v telesu fes čas, na ustnici pa se pojavi le zaradi lokalne reaktivacije. Virus se po prvi infekciji nikoli več ne pojavi v krvi.