Spoštovani!
Po srečnem naključju sem naletela na Vaš forum, všeč so mi Vaši odgovori, ker se mi zdi, da stvari ne zavijate “v vato”. Torej zdaj pa k moji težavi….
Že nekaj časa, z izmeničnimi prekinitvami, imam težave v predelu trebuha. Vsake toliko se mi pojavi topa bolečina v trebuhu (ne morem opredeliti lokacije, ker me ne boli na točno določenem mestu). Lokacija se mi zdi, da še najbolj odgovarja črevesju. Bolečina je topa, ni huda, tako da nikoli ne rabim vzeti analgetika. Če bi ocenjevala po lestvici bolečine, bi rekla recimo 1 od 10. Bolečina me najbolj spominja na bolečino, ko je potrebno “izprazniti” črevesje. Ko se mi pojavi bolečina imam tudi napet trebuh in mučijo me vetrovi. Pogosto slišim pretakanje v črevesju in valove v črevesju. Ponoči bolečine izginejo in lahko normalno spim. Pojavlja pa se včasih vsak dan, včasih pa kar nekaj časa nič. Blato odvajam tudi zelo različno – pogosto sem zaprta, spet kdaj pa imam tudi drisko. Danes zjutraj je recimo bolečina izginila po odvajanju – blato je bilo zeloooo mehko in tanko. Tukaj predvidevam da je normalno, da je bilo tenko, ker zaradi redkosti že ni moglo biti drugačne oblike.
Ko so se mi te težave pojavile prvič – pred 6 leti, sem bila tudi na UZ trebušne votline in vse je bilo BP. Naj še omenim, da sem pred 15 meseci rodila s carskim rezom, stara sem 33 let. Imam povečano težo.
Bi po Vašem mnenju morala obiskati zdravnika ali ne? Naj še omenim, da sem začela malo opazovati kako reagiram na določeno hrano. Vse kar sem ugotovila je, da mi mlečni izdelki ne naredijo dobro – po jogurtu imam zbadajoče bolečine, ki trajajo nekje 15 minut. Po sladoledu pa se mi tudi pojavi “znana” bolečina, ki kar vztraja nekaj časa. Tako, da se mlečnih izdelkov izogibam.
Že v naprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor!
lp
Spoštpvani!
To, kar ste opisali, je normalna peristaltika, ki jo čutite. Po jedi se zaradi gastrokoličnega refleksa sproži impulz za povečano gibanje črevesja. To je logično, saj je narava poskrbela, da naredi prostor za novo hrano in njeno prebavljanje. Ker je “bolečina” res zelo blaga predlagam, da pijete bebe čaj in jeste hrano, ki vam dela najmanj plinov. Glede mleka pa tole! Najbolj zdravo je nehomogenizirano posneto mleko in izdelki iz njega. Jaz jih nekaj delam sama, nekaj pa kmetje, kjer mleko kupujem. Pri nas že dolgo ne uživamo trajnega in homogeniziranega mleka.
Lep pozdrav! Marija Š: Gašperšič