Neizrasli osmici
Spodaj imam ževeč kot deset let neizrasli osmici, prostora ni. Občasno, če se ni zatakne košček hrane, mi najbrž zaradi vnetja otečeta bezgavki. Bolečnin nimam. Me pa skrbi, ker ju ne morem čistiti – deloma sta še prekriti oz. v dlesni. Ali menite, da ju je treba čim prej izpuliti oz kirurško izrezati? Kako se to dela?
M
Spoštovana MOYCA,
če zoba že 10 let izraščata, potem verjetno res ne bosta nikoli izrasla povsem v ustno votlino.
Ali je potrebna njuna odstranitev pa bo najbolje vedel vaš zobozdravnik, ki ima več informacij o stanju vaših zob.
O odstranitvi modrostnika pa si lahko preberete na naslednjih straneh:
Glede na to, da stanje traja že 10 let, verjetno ni nujno, da operacijo opravite čim prej, vsekakor pa ni več priporočljivo čakati še naslednjih 10 let:).
Še jaz bi primaknila piskerček, ko smo že pri osmicah …
Zobozdravnica mi je že pred leti napisala napotnico za ortopan. Na sliki se je lepo videlo, da imam eno osmico (samo eno!), ki pa še ni izrasla. Zanima me, do katerega leta lahko izraste. Ali je možno, da jo kadarkoli pač prime in začne rasti, ali je možnost obstajala do neke starosti in, če takrat ni, niti ne bo več?
Že vnaprej hvala za odgovor (se mi niti ne sanja, kako se Vam ob vsem delu še ljubi odgovarjati in to celo prijazno odgovarjati … :S)
Pa lep pozdrav! 😀
Stara sem 15 let. Pravih razlogov za odklon operacije mi zobozdravnik ni dal, vendar še kar naprej ”optimistično” zatrdi, da se bo zob že nekako premaknil. Kaj bi mi vi svetovali? Ali je lahko začasna rešitev dograditev dvojke in štirke?? Koliko stane kirurški poseg v mojem primeru, ali je brezplačen? Ne morem si predstavljati zakaj moj zobozdravnik zavrača operacijo, vendar mi je že velikokrat dejal, da bo ‘mogoče’ operiral.
LP
Spoštovana Saxx,
osebno bi vas napotila k spec. ortodontu in tudi k oralnemu kirurgu. Pri 15-ih letih bi moral podočnik že izrasti, zagotovo pa njegov položaj ne vpliva najbolj ugodno na korenino stranskega sekalca.
Fenestracija podočnika je v vašem primeru še pravica iz obveznega zavarovanja, vsekakor pa je potrebno računati še na morebitno ortodontsko terapijo (za izvlek neizraslega zoba).
Spoštovana mouse,
hvala za pohvalo. Imate prav, tudi meni več ni jasno, kako se poleg vsega še občasno najdem tukaj…. Enostavno mi zmanjkuje časa, tako da so odgovori res zelo redki, trenutno pa imam še vedno težave z dostopom do spleta, kar mi odgovarjanje še otežuje. Glede prijaznih odgovorov pa boste kmalu našli nasprotnico, ki je mnenja, da nisem dovolj prijazna…
Skratka, pred 24-im letom se modrostnih zob ne odstranjuje, po 35-em pa tudi več ne (nekako v stilu, če do sedaj ni bilo težav, jih tudi kasneje več ne bo).