Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nehoteno “mahanje” z dlanjo po zraku pri skoraj 6m deklici

Nehoteno “mahanje” z dlanjo po zraku pri skoraj 6m deklici

Lepo pozdravljeni!

Pišem vam, ker me v zadnjem času močno skrbi, kar z možem opažava morda zadnjih 14 dni ali tri tedne pri najini deklici. In sicer zelo pogosto “maha”, “meša” oz. “grebe” po zraku z desno rokico. Ne vem, kateri izraz uporabiti, gib izhaja iz zapestja, ki ga nežno vrti, hkrati pa s prstki nežno grebe po zraku. Desna roka je pri tem res veliko, veliko opaznejša kot leva. Največ to počne, ko je v trebušnem položaju v pozi plavalca, lahko tudi, ko je v naročju obrnjena naprej in podprta pod ritko. Če pa je obrmjena k meni, lahko namesto mešanja po zraku nežno praska po moji koži.
Opazila sem, da je gib še intenzivnejši, če je deklica vznemirjena, bodisi zaradi veselja, vzhičenosti ali utrujenosti.

Sicer razvojno kakšnih večjih odstopanj zaenkrat še nisem zaznala, je pa malo zaskrbljujoče, da na trebuščku, ko je oprta na podlakti, dlani še vedno večinom drži v pesti. Razpre jih, da prime igračo ali, če jo malo požgečkam po zunanji strani dlani. Če dobi igračo, z njo soročno manipulira, jo vrže z eno ali z drugo roko. Pivotira v eno in drugo stran, nasloni se na eno in drugo roko, da se lahko ozre nazaj. Z razprtimi dlanmi je pričela dvigovati komolce od podlage, ni pa še pogosto, da bi kravice pasla s stegnjenimi rokami. Na trebuh se je obrnila že zelo zgodaj in je to njen najljubši položaj od takrat dalje. Na trebuh se obrača preko obeh bokov, če ima interes, se obrne tudi na hrbet, kar pa je redko. Na hrbtu ostane, če se z njo igram, v tem položaju stopala prijema z rokami.

Komunicira z vriskanjem, cviljenjem in petjem “aaaa”, zlogov žal še ne sproducira. Prav tako se še ne odzove na svoje ime.

Najbolj me skrbi, da ni za tem tikom mešanja po zraku z eno dlanjo, morda hujši nevrološki vzrok ali motnja kot je CP ali Rettov sindrom. Bolj jo opazujem in se v to poglabljam bolj me skrbi in vidim samo še to
Najlepša hvala za vse informacije in lepo pozdravljeni.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Glede na dosedanji razvoj ini odostnost informacij o npr.  porodni poškodbi, bi bila diagnoza CP neverjetna. Nevrološke motnje pa se seveda lahko razvijajo in smo nanje pozorni. Po opisu sicer kakšna motnja ni sumljiva, najverjetneje gre za normalno gibanje4, seveda pa opozorite pediatrinjop na  nalsednjem preventivnem pregledu. Odlično je tudi, če posnamete, da lahko pokažete, saj ob pregledu največkrat sumljivega gibanja točno takrat ni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close