Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija nehormonska kontr.

nehormonska kontr.

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za mnenje; namreč postavljeno imam diagnozo sistemsko bolezen vezivnega tkiva. Ker so mi specialisti odsvetovali hormonsko kontracepcijo, me sedaj zanima kakšno možnost nehormonske kontr. imam? Naj povem tudi, da sem tri mesece po carskem rezu, ginekološko zdrava. Nekje sem zasledila, da ima Bayer neke nehormonske tabletke?
Najlepša hvala za odgovor, Maja

Nehormonska Kc je uporaba kondoma ali spremljanje sprememb v telesu, ko so plodni dnevi. Te lahko spremljate sami: opazujete sluz, merite telesno temperaturo in spremljate dolžino ciklusa, s tem pa ugotovite najverjetneje plodne dni in se v tem času odnosom odpoveste ali uporabite še kondom. Vse to lahko kombinirate z uporabo ovulacijskega testa ali napravice Ladycomp o kateri je pisala ena od sodelujočih na forumu.
Druge nehormonske vrste Kc trenutno niso na voljo, ker pri nas na trgu ni spermicidov, ki bi jih lahko uporabljali samostojno ali skupaj z diafragmo.
Pri vaši diagnozi bi prišla v poštev tudi gestagenska kontracepcija razen materničnega vložka, ker je od carskega reza šele 3 mesece.
Nehormoskih tabletk pa na trgu ni.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Sedaj se pri nas (RDO Medical) dobi FemCap – cervikalna kapica in spermicid ContraGel ki ne vsebuje strupenih kemikalij.

Ali imate podatek o ceni kapice?

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Cena FemCap pri RDO Medical je 65€.

Rada bi pa vprašala za vaš nasvet, kako je z uporabo FemCap po konizaciji, ali je priporočljivo ali ne.
Najlepša hvala!

Lahko uporabljate kapico, le velikost mora biti skladna z velikostjo materničnega vratu. Če je bil odstranjen večji del materničnega vratu, lahko pride do težav pri uporabi kapice, ker ni dovolj tkiva kamor bi jo namestili.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

V čem se kapica razlikuje od diafragme?

Kapica prekrije samo maternični vrat, diafragma pa se namesti v nožnico in jo pri tem prečno pregradi s tem pa tudi prekrije maternični vrat. Za nameščanje je nekoliko enostavnejša diafragma.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Hvala za odgovor.

Verjetno je torej diafragma tudi nekoliko varnejsa od kapice? Laicno razmisljam, ker pac bolj “dihta”?

Varnost in zanesljivost sta kar enaki, diafragmo je lažje namestiti in je zato morda manj možnosti napak. Tesnjenje je pri obeh vrstah kontracepcije enako.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

“Dihta” pa sigurno bolj Femcap, vstavljeno jo imaš lahko 48ur!!!

Kako dolgo je lahko nameščena ena ali druga vrsta pregradne kontracepcije ni ravno povezano s tesnjenjem. Obe je treba kombinirati še z spermicidnim sredstvom, ki ga je pred vsakim naslednjim spolnim odnosom( če jih je več zapored) znova dodati v nožnico. Me veseli, da ste z metodo zadovoljni.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni,

stara sem 30 let, za mano sta dva carska reza. Trenutno uporabljam Nuvaring KT obroček.
Zanima me, ali je pomanjkanje libida in energije lahko posledica Nuvaringa? (ali pa zgolj prehitrega tempa življenja)…
Zanima me tudi, katere nehormonske kontracepcijske metode bi lahko uporabljala?

Otrok več ne načrtujem, za sterilizacijo sem premlada. Ali delajo v SLO kakšen poseg na moških? Vazektomijo? Kakšni so pogoji?
Res bi rada nehormonsko zaščito, a tudi 100% zanesljivo.
Otroka sem namreč zanosila z metodo umika in spremljanjem ovulacije … Pri kondomih pa nisva dosledna.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Pomanjkanje libida je možno zaradi hormonske kontracepcije, ni pa nujno. Pri moških se lahko naredi vazektomija, a tudi po 35. letu. Kot nehormonska kontracepija pride v poštev maternični vložek brez hormonov, poleg kondomov. Morda bi sprobali z materničnim vložkom s hormoni (Mirena, Jaydess)? Pogovorite se z ginekologom.

Matjaž

New Report

Close