nehomogenizirano mleko
Skute in jogurti so iz homogeniziranega mleka, čeprav so ta podatek mlekarne že večinoma zbrisale iz lončkov odkar se je začela gonja proti homogenizaciji. Če pa bereš način proizvodnej njihovih izdelkov in malo globlje brskaš po njihovih straneh, vidiš, da so kisle smetane, kisla mleka, jogurti iz homogeniziraega mleka. Jaz sem se v to vdala – pač kupujem tak jogurt, kot je na voljo, pazim le, da ni čudnih znamk, temveč deluje čim bolj verodostojno in po možnosti domače. Pač še vedno bolj verjamem slovenskim proizvajalcem kot nekim zottejem, cvergom in podobno.
Mleko pa kupujem nehomogenizirano..in tako sem ponujala od vsega začetka malemu kot sestavni del kuhanih obrokov (recimo pire), samega mleka pa pri starosti, ki jo omenjaš, naš enostavno še ni želel piti in sem mu pač mešala aptamil, dokler ni nehal zavračati kravje mleko.
10-mesečniku, če ni v družini alergij in če otrok sam ni alergik, lahko ponudiš mleko, če je nehomogenizirano, je toliko boljše. Obstajajo tudi jogurt iz neh. mleka, so pa redki in se jih težko dobi. Mi namesto tega lepo skisamo mleko in ga pomlaskamo. SIn ga je okoli leta naravnost oboževal.
Oj!
Če že daješ otroku navadno kravje mleko, potem je priporočljivo, da mu ga do enega leta prekuhaš in ohladiš. Po enem letu, mleka ni več potrebno prekuhavati, tudi če je le pasterizirano, le pazi, da ne bo premrzlo.
Drugače pa tudi pri nas starejpa dva pijeta pasterizirano, nehomogenizirano mleko. Ponavadi od Planike, če pa ni taga, pa Bohinjsko.
Smo se ga kar navadili.
Lep večer – V.