nehodgkinov limfom
Draga Maja,
za oceno, kakšna je verjetnost, da se bo ponovil nehodgkinov limfom, je potrebno vedeti, katerega si prebolela. Ta naziv (NHL) namreč podelimo neki skupini bolezni, v kateri še vedno niso vse enake, niti po poteku, niti po napovedi. Tukaj sem opisala to skupino raka:
Nehodgkinovi limfomi se tudi močno razlikujejo pri otrocih in odraslih. Rak je pri otrocih sicer redka bolezen. Limfom (Hodgkinov in ne-Hodgkinov) pa je tretji najpogostejši rak otroštva. Zelo velik odstotek otrok in mladostnikov popolnoma ozdravi, čeprav lahko na to vpliva veliko dejavnikov, npr. kako obsežna je bila bolezen, ko so jo odkrili in kje je nastala.
S podatkom o sedmih dneh razvoja bolezni lahko sklepamo, da je šlo za agresivno obliko. To se sliši slabo, v resnici pa ni, saj se takšne oblike zelo dobro odzivajo na zdravljenje z zdravili (kemoterapijo). Včasih je celo boljše imeti takšno obliko in z njo za vselej opraviti kot blažjo obliko, ki se pogosteje ponavlja!
Pri otrocih in mladostnikih se bolezen pogosteje pojavi izven bezgavk (ekstranodalno), torej so folikularni limfomi pri otrocih redki. Najpogostejši obliki NHL pri otrocih sta limfoblastična visoke stopnje ali po Burkittovem podtipu. Ponovitve so redke.
Torej – ozdravitvi naproti, velja?
Lep pozdravček!
Irena
Pozdravljena Maja!
Zelo sem vesela, da si se pozdravila in da je sedaj vse v redu. Nekoč bi rada delala na tem področju, ker me zelo zanima. Rada bi delala z otroci na onkološkem pediatričnem oddelku. oddelku. Želim ti veliko poguma in bodi brez vseh skrbi. Rada bi ti povedala le-to da se lahko name obrneš kadarkoli boš potrebovala pomoč ali kakršnokoli tolažbo.
En lep pozdrav METKA
Pozdravljena Maja!
Zelo sem vesela, da si se pozdravila in da je sedaj vse v redu. Nekoč bi rada delala na tem področju, ker me zelo zanima. Rada bi delala z otroci na onkološkem pediatričnem oddelku. oddelku. Želim ti veliko poguma in bodi brez vseh skrbi. Rada bi ti povedala le-to da se lahko name obrneš kadarkoli boš potrebovala pomoč ali kakršnokoli tolažbo.
En lep pozdrav METKA