nega prsi
pozdravljeni!
Mene pa zanima ali lahko uporabljam kakršnekoli kreme ali preparate za učvrstitev prsi, glede na to da še dojim 1-2x na dan po 5-10 min ( hči je stara 21 mesecev ).Moram reči, da so se prsi v teh mesecih zelo spremenile, še z modrcem se mi zdi , da so povešene ( kaj šele brez ).
Najbrž mi niti kreme ne bodo dosti pomagale, pa vendar bi rada vsaj nekaj naredila za boljši občutek. Dojim še vedno z veseljem in ni mi žal , vendar je razlika (vsaj pri meni )v obliki prsi ogromna ( včasih se doma pohecamo, da bomo lahko kmalu vsaka na svoji postelji ležale pa jo bom še vedno dojila…)
LP
Draga Te-ja!
Vaše prsi so se spremenile zaradi nosečnosti glede na vaš genetski tip, starost in primerno telovadbo, če bi dojili ali ne. Samo dojenje bistveno ne vpliva na spremembo dojk. V nosečnosti se dojke povečajo, po porodu, ko se začne tvoriti večja količina mleka še bolj, vendar se temu ne moremo izogniti tudi, če ne dojimo.
Razvoj dojk se začne v puberteti, ko začnejo prsi rasti, se razvijati in dobivajo obliko. V puberteti se pod vplivom hormona estrogena razvijejo mlečni vodi, ob prvih ovulacijah in menstruacijah (hormon progesteron) pa se sproži še razvoj mlečnih žlez. V času nosečnosti se dojke močno spremenijo in razvoj mlečnih žlez se dokonča. Dojke se med nosečnostjo pripravljajo na dojenje. Mlečne žleze se dokončno razvijejo. Z razvojem mlečnih žlez se zmanjša količina maščobnega tkiva, zato imajo lahko ženske po koncu dojenja dojke celo manjše kakor pred nosečnostjo. Dojke se nato spreminjajo še vse življenje.
Narava je ženskam podarila prsi za hranjenje otroka, estetika pa je stvar okusa posameznika.
Draga Mina,
za nego bradavic med dojenjem:
– čimmanj uporabljajte razne kreme za telo in deodorante
– čimmanj mila in vode, ki dodatno izsuši kožo
– pazite, da se bradavice ne bodo drgnile (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– pozorni bodite na morebitne kožne probleme (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– ne nosite pretesnih in sintetičnih nedrčkov ali nedrčkov s šivi preko bradavic ali s kostjo
– imejte prsi čimveč na zraku (topless) a ne na direktnem soncu
– ne uporabljajte prsnih blazinic
– mažite bradavico s svojim mlekom (če se že izceja, ker ima protibakterijske lastnosti) ali čistim lanolinom (Lansinoh, MultiMam)
Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.
Ce ne uporabljam blazinic – kako pa potem prepreciti, da mleko zelo hitro pritece skozi oblacila? Neprijetno, predvsem, ce se gre v javnost:) Trenutno sicer izgleda, kot da se potim pod dojkami…. ampak ko se posusi, ostane madez!
Brez zamere, ampak na vse te zadeve skusam gledati tudi malce s humorjem:)
LP
Tanja
Draga Tanja,
doma imejte v nedrčku kar razrezane tetra plenice ali prelikane bombažne robčke. Sedaj ko je res vroče, ne bo škodil tudi kakšen sprehod po stanovanju “zgoraj brez” (verjetno tudi v veselje vašega moža). Ko greste na sprehod pa le uporabite kupljene blazinice. Takoj ko pridete domov, pa dojki prezračite na zraku.