Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija NEENAKOMERNA PIGMENTACIJA

NEENAKOMERNA PIGMENTACIJA

Pozdravljeni.
Pred približno dvemi leti so se mi pod obemi očesi (na vrhu ličnic) pojavili pigmentni madeži po površini veliki od nosu pa tja do konca ličnih kosti. En madež pa je tudi na nosu. Seveda je vse mnogo bolj očitno poleti, ko porjavim, malo se pa vidi tudi pozimi. Do sedaj sem nosila očala, sedaj pa uporabljam kontaktne leče + sončna očala, zato mi je splošna zdravnica dejala, da je to od očal. Vendar pa glede na to, da je madež tudi na nosu mislim, da to ni to. To me precej moti, tako da bi prosila za nasvet, kako to odstraniti (ali obstajajo kakšni preparati, mazila, …).
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana Andreja!

Najprej bi bilo treba razčistiti, ali gre sploh za pigmentne madeže. Ti so na porjaveli koži ponavadi manj (in ne bolj) izraziti in ne nastanejo zaradi nošenja sončnih očal. Je pa rešitev tega vprašanja ključna za kakršenkoli nadaljnji pogovor.
Zaradi tega moram reči, da si vaših sprememb žal ne morem prav predstavljati in vam tudi ne morem odgovoriti kaj konkretnega. Verjetno bo potreben obisk pri dermatologu.

sama imam podoben problem, če ne celo identičen. Meni so se pigmentne lise pojavile pred več kot pet leti po licih. Nimajo pravilne oblike, ampak so neke vrste madeži
Pozimi niso izrazite, poleti pa, kot da tam pigment podivja in kontrasti postanejo ostro vidni. Ker se mi je zdelo, da je to bolj estetski problem, dermatologa nisem obiskala. Sedaj bi tudi težko pokazala kaj me muči, ker se zaradi tega, ker obraza ne izpostavljam soncu, ne vidi prav veliko.
Poleti obraz torej čimbolj skrivam pred soncem, ter se po obrazu mažem s kremami z najvišjim faktorjem, ki ga dobim (običajno 30). Problema sicer ne rešim, pomaga pa. Vsekakor ni vitiligo, ampak nekaj obratnega.
Ali bi pomagala kaka abrazija, ali kaj podobnega?

Spoštovana Vorey!

Žal ste pri opisovanju sprememb še manj natančni kot Andreja, zato si jih še manj predstavljam. Ni čisto sigurno, da ne gre za vitiligo, saj je možno, da koža, kjer pigment “podivja”, v resnici normalno pigmentira in je prizadeta v bistvu bleda, hipopigmentirana koža. Seveda pa je to le diagnoza, ki morda pride v poštev.
O učinkovitosti abrazije težko govorim, dokler ni jasnejša diagnoza.

New Report

Close