Nedosledno jemanje Euthyrox zdravil
Zdravo,
Imam hipotirozo in predpisan odmerek Euthyroxa 75. Za diagnozo sem izvedela pred prib. 3-4 leti, ampak se sprva nisem ravno držala in jemala zdravila vsak dan. Kasneje sem se v bistvu navadila rednega jemanja zdravil, vendar še vedno pride dan ko pozabim vzeti tableto. Zanima me, kakšne so lahko posledice tega nedoslednega jemanja zdravil? Ali temu sledi poslabšanje?
Hvala za odgovor.
Odvisno od stanja hormonov v tvojem telesu.
Bolezni s tem ne poslabšaš ker gre počasi itak svojo pot, Euthyrox ne tdrasvi ampak samo nadomešča manjkajoče hormonre.Zelo pa si lahko poslabšaš počutje, če ti posledično primanjkuje hormonov (simptomi hipo stanja).
Ni za čakat in neredno jemat, tudi če se še kar vredu počutiš, ker, ko bodo enkrat hormoni padli na zelo nizko raven, bo počutje grozno in potem kar nekaj časa traja da se človek spravi k sebi !
Jemlji redno, trajne škode si nisi naredila, tudi počutje bo pri rednem jemanji čez čas boljše.
RES NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR.
Danes se že klicala sestro in se naročila na kontrolni pregled TSH in sem vprašala, če je smiselno, da bi za nekaj časa prenehala z jemanjem tablet in da bi potem opravila pregled. Me je nadrla, da tega ne smem delati in sem dobila datum za oddajo krvi.
Bom šla pa mogoče jutri samoplačniško na pregled. Mogoče veste koliko stane (za TSH, FT3, FT4)?
Ali je morda v LJ tudi tirolog samoplačniško in koliko stane pregled (s tem da prineseš izvide laboratorija)?
Gre za to, kot ste prej omenila, da se mi je počutje zelo poslabšalo, kljub temu, da bolj dosledno jemljem tablete (oziroma se mi res redko zgodi da pozabim vzeti tablet) in bi rada čim prej izvedela kaj se dogaja z mojo ščitnico.
Še eno vprašanje. Ali so glivična vnetja lahko povezana s hipotirozo?
Zdaj se pa postavila preveč vprašanj pod to temo. Upam, da ni problema.
Končno sem priklicala ZD. Posamezen pregled je 6eur. Torej me zanima samo, na katerega tirologa se potem lahko obrnem.
V bistvu če že imaš diagnozo te ne bodo vzeli tirologi ampak ti bo dozo tablet (ki jo je treba ponavadi pri tej bolezni itak počasi zviševati) uravnaval osebni zudravnik. Lahko greš samoplačniško ampak ne vem, če ima smisel ?
Si bila pri osebnem zdtravniku? Tudi ti mora vzet kri na pregled.
Tega pa nisem vedela, da se ponavadi doza zvišuje. V bistvu se prej nisem nekaj obremenjevala s tem, zdaj pa imam občutek da se stanje slabša in tako ali tako bi že morala narediti kaj okoli tega.
Kaj pa če hočeš npr. drugo mnenje? Te sploh kdo vzame na pregled?
Pri osebnem zdravniku sem na odvzem krvi naročena po novem letu (samo na odvzem).
Samoplačniško sem hotela it zato, ker sem mislila to urediti pred novim letom. Ampak, če bom tako ali tako morala k svojem zdravniku, mi je potem vseeno.
V Medicinskem centru Barsos v LJ dela tirologinja, ki sicer dela na Polikliniki (opravi klinični pregled, UZ, pregled izvidov).
LP
Forum je zaprt za komentiranje.