nedonošenost 32 teden
pozdravljeni
dvojčka rojena pri 32 t-malo statistike-koliko jih je povsem brez težav, se pravi povsem zdravi
-ali gredo pri 32t vsi v inkubator- kaj se ta čas dogaja z mamico, dojenje,…
-ali se rutinsko opravi uz glave
-pri odprtem materničnem vratu se da še sploh kaj pomagat ali je porod samo vpršanje nekaj ur
-zakaj pravzaprav se takoo veliko dvojčkov rodi prezgodaj
Spoštovana,
vaša vprašanja je kar težko odgovoriti, ker so zeloooo splošna. In moji odgovori bodo zato veljali tako na splošno, torej za glavnino. Pri kakšnih 20% pa ne bodo držali, izjeme so povsod.
Večina 32-tednikov tehta okrog 1500-1800 gramov in potrebuje vsaj teden-dva dodatnega ogrevanja – v inkubatorju ali ogrevalni posteljici, ki pa je lahko zelo različne oblike in videza. Večina jih ima vsaj nekaj težav zaradi nezrelih organov – če že ne s pljuči (torej so brez dihalne stiske in ne potrebujejo dodatnega kisika ali celo podpore pri dihanju), pa z zlatenico (vrh 4. – 5. dan), prenašanjem hrane (rabijo dodatek infuzije v žilo), vzdrževanjem krvnega sladkorja (lezejo v hipoglikemijo – prenizek sladkor)… Praviloma tudi ne znajo uskladiti sesanja, požiranja in dihanja – in jih nekje do “34. tedna gestacijske starosti” hranimo po cevki v želodček.
V tem času mame prično brizgati mleko za svoje malčke (vsaka kaplja šteje, če ga je preveč, odvečnega zamrzujemo za “suhe” čase), jih obiskujejo, po 1. tednu starosti tudi kengurujčkajo ali pestujejo, po 34. tednu gestacije večinoma začno sodelovati v previjanju, negi in hranjenju.
Večina jih gre k mami na oddelek pri 34. – 35. tednu gestacije, s težo med 1800 in 2300 grami. In po nekaj dneh skupnega, samostojnega bivanja odidejo domov.
UZ glave bi lahko bila rutinska preiskava, a ni nujno – malo je odvisno od težav, ki jih ima (ali nima) novorojenček, malo tudi od količine časa, ki ga ima zdravnik na voljo – če je oddelek poln otrok, ki potrebujejo pozornost, 32-tednik pa nima nikakršnih težav, se preiskavo kar pogosto opusti, saj je nobeno strokovno priporočilo ne uvršča med obvezne.
Povsem odprt maternični vrat je res stanje, ki večinoma kmalu privede do razpoka plodovih ovojev (odteče voda), ni pa nujno. Znani so primeri, ko je bil plodni mehur ob odprtem materničnem vratu že v nožnici, pa je nosečnici (in njenemu ginekologu) uspelo podaljšati nosečnost čisto do roka. Seveda je predpogoj, da je razlog odprtega vratu ohlapnost vezi, ne pa okužba.
Dvojčki se res večinoma rojevajo prezgodaj – narava za človeka pač ni predvidela, da bi hkrati nosil več mladičkov. Zato maternica ne omogoča dovolj velike površine za dve normalno delujoči posteljici, tudi prostora za dvojčka + posteljici + plodovnico je v trebuhu premalo in nosečnice težko “živijo” – že dihanje je napor, kaj šele premikanje, hranjenje.
Upam, da sem potešila vašo prvo radovednost, ki me sicer bolj spominja na “šolsko nalogo” kot na realne težave nosečnice. A se morda motim, nič ni zanesljivega…
Pozdrav,
Pozdravljeni,
morda bo naša izkušnja gospo “šeni” potolažila, da je lahko 32-tedenski dojenček pravi korenjak. Sin je bil rojen 32 3/7, sicer enojček, težak 1950g, inkubatorja ni potreboval, težave z dihanjem niso bile pretirane, par dni so mu dodajali nekaj malega kisika, sesalni refleks takojšen, od začetka je bil velik lakotnik, zlatenice sploh ni imel. Domov sva šla 15. dan po porodu. Danes je sin star malo več kot 15 mesecev (korigirano 13 in pol) in tehta ponosnih 11kg in še nekaj gramov za zraven in je nasplošno zelo zdrav in živahen malček. 🙂
Na tem mestu bi vas vprašala dr. Cerar, zakaj nekateri dojenčki imajo, drugi pa nimajo zlatenice? Nekje sem prebrala, da naj bi bila zlatenica celo koristna za dojenčka?
Lep pozdrav!
Draga Katja,
zlatenica je v obdobju novorojenčka predvsem posledica neskladja med sproščanjem na sladkorje nevezanega rumenega pigmenta (tim. nekonjugiranega bilirubina, ki nastaja iz rdečega pigmenta – hemoglobina odvečnih rdečih krvničk) in nezrelostjo jeter (ki morajo nekonjugiranemu bilirubinu “pripeti” poseben sladkor – glukuronsko kislino, s tem nastane vodotopen konjugirani bilirubin in ga novorojenček lahko izloči preko ledvic – z lulanjem; bolj ko je novorojenček nezrel, slabša je funkcija nezrelih jeter).
Povečano koncentracijo nekonjugiranega bilirubina ob analizi krvi najdemo pri VSEH novorojenčkih – in ker narava ne dela “napak ali škode”, je jasno, da ima ta rumeni pigment svojo nalogo: nezrele in zato s poškodbo zaradi kisika zelo ogrožene organe (zlasti možgane, v katere v maščobah dobro topni nekonjugirani bilirubin zlahka prehaja v prvih dneh po rojstvu) ščiti pred nekoristnim vplivom kisika (v plodu je oskrba tkiv s kisikom zelo borna, po rojstvu pa pride do pravega “navala” in lahko kisik preko tvorbe tim. prostih radikalov poškoduje celične membrane itd.).
Kako visoka je zlatenica, pa je odvisno od vrste dodatnih dejavnikov, npr.:
– števila rdečih krvničk (tisti, ki so zelo “rdeči”, so lahko bolj rumeni),
– krvnih skupin staršev (če gre za neskladje – npr. mama 0, očka A, lahko protitelesa matere preidejo posteljico in povzročijo prekomeren razpad – hemolizo krvničk novorojenčka; včasih je bil pomemben razlog za težko zlatenico neskladje v RhD skupini),
– morebitnih dodatnih težav, ki privedejo do prekomernega razpada rdečih krvničk (npr. obsežnih podplutb zaradi težkega poroda, večje krvavitve pod pokostnico lobanjskih kosti – kefalhematoma, prirojenih ali pridobljenih okužb ipd.,
– poznamo tudi dedno pomanjkanje prenašalne beljakovine v jetrih, ki v celicah pospeši vezavo sladkorja na nekonjugirani bilirubin – tim. Sindrom Gilbert (zelo pogost, pri odraslih se kaže s povečanjem rumenega pridiha barve kože v času utrujenosti, bolezni…; je pa to estetska napaka, nepomembna za življenje).
Zdravimo le visoko zlatenico, pri kateri bi se rumen pigment lahko odlagal v možganih in povzročil okvaro.
Pozdrav,
hvala za odgovore-šolsko nalogo
ja sama sem noseča z dvojčki in pri svojem delu dnevno srečujem hudo bolane že starejše nodonošenček.
Sem seveda zelooooo prestrašena nosečnica, ki ne ne ve kaj narediti d bom pačmoja dva kornjaka čim dlje obdržala v trebušču.
sem noseča šele 26 t in sem mi zdi da več ni nikjer prostora za širitev mojega trebuščka.
seveda sem vam vprašanja postavljala zgolj hipotetično!
vseeno hvala!
Draga “šena”,
tisto o “šolski nalogi” ni bilo mišljeno kot očitek, z veseljem odgovorim tudi na vprašanja postavljena v ta namen. Le upala sem, da gre bolj za zanimanje kot za “realno” ogroženost.
Glede na vaše besede naj dodam le še to, da veliko pomaga optimizem – verjemite, da boste rodili šele tam okrog 37. tedna in da je vaš trebuh še kako raztegljiv. In da bo vse v redu. In da skušajte vsaj v tem občutljivem času odmisliti “usode” tistih “slabih” otrok, s katerimi se srečujete poklicno.
Počivajte in pošiljajte vašima korenjakoma same pozitivne misli.
Srečno,
Draga Biba7,
novorojenček vaše prijateljice je po strokovnih merilih rojen kot nedonošenček – saj je rojen pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti, pa čeprav le za 3 dni…
Nekaj povsem drugega pa je, ali se bo tudi “obnašal” kot nedonošenček – kar pomeni, da bo slabše kontroliral temperaturo (se hitro ohladil, ko bo slečen in zlahka pregrel, ko bo na pretoplem), da bo slabše pil pri dojki (bo hitro zaspal, se utrudil, se slabše redil), da bo bolj zlateničen in podobno. Pri tem pa se novorojenčki – mejni nedonošenčki med seboj razlikujejo – in morda ne bo prav nič drugačen kot tisti, ki je rojen po polnem 37. tednu nosečnosti.
Kar se tiče podaljšanja porodniškega dopusta na račun prezgodnjega rojstva, pa bo dopust daljši le za 3 dni – torej za toliko, kolikor pred 37. tednom je bil otrok rojen.
Pozdrav,