nedonošenček in pasenje kravic
Pozdravljeni.
Imam vprašanje v zvezi s pasenjem kravic. Doma imam nedonošenčka (rodil se je pri 32t4d), danes je star točno dva meseca oz. korigirano 10 dni.
Na rednem obisku pri pediatru, je sestra ugotovila, da še ne pase kravic in je zagnala celo paniko, kako to slabo vpliva na razvoj ipd.
Čeprav doma, ko ga dam na trebuh, včasih celo dvigne glavico, ne pa vedno.
Pred tednom dni sem bila na fizioterapiji in spraševala, kako je s tem pasenjem kravic, pa je fizioterapevtka rekla, da je še prezgodaj za kaj takega, glede na to, da je nedonošenček.
Moram priznati, da sem sedaj popolnoma zmedena. Če se prav spomnim iz predavanj za nedonošenčke v porodnišnici, je pri razvoju potrebno upoštevati korigirano starost.
Kako je zdaj s tem? Je res panika?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Draga Žabica12,
če bi bila zlobna, bi zapisala, da je panika – in sicer, da medicinska sestra pri pediatru še vedno ne ve, da je treba nedonošenčkom vsaj do 2. leta upoštevati pri VSEH mejnikih (torej pri merah, razvoju motoričnih spretnosti, govora) korigirano in ne kronološko starost.
Torej poslušajte vašo fizioterapevtko, ki bo najbolje (poleg razvojnega pediatra seveda) ocenila, kdaj bi bil morebiti res razlog za kakšno skrb. In drži, da se večina “novih” nalog prične po 2., 3. mesecu korigirane starsoti, prej pazite le na pravilno rokovanje (handling), ki so vam ga pokazali v porodnišnici in ga je verjetno “obnovila” tudi vaša fizioterapevtka.
Zato uživajte naslednje dni na sončku z vašim normalno razvijajočim se sončkom v naročju (ali vozičku).
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je kaj narobe, če 2,5 mesečni dojenček “bolj slabo”” pase kravice. Od začetka je zelo dvigoval glavo (npr. 1. posvetovalnica), zadnje čase pa se mi zdi ne kaj preveč. Malo že dvigne glavo, vendar je ničkaj ne drži gor. Rojen je bil v 38 tednu (ocenjen na 37), TT=2690, dolžina=48 cm. Posvetovalnica ob 1. mesecu=3900g, 53,5 cm. Posvetovalnica ob 2 .mesecu- samo tehtanje pri sestri = 5050g, 57 cm.
Hvala za odgovor!
Spoštovana,
nekateri dojenčki v starosti 2-3 mesecev res še “slabo pasejo kravice”, pa to ne pomeni nič napačnega, če sicer dobro kontrolirajo glavico v drugih položajih in niso ohlapni tudi v drugih mišicah. To še zlasti velja za tiste, ki sodijo med “krepkejše”, kamor lahko po merah sodeč prištevamo tudi vašega.
Torej brez skrbi, če bo kaj “sumljivega”, vas bodo že v posvetovalnici pogosteje naročali na preverjanje ali celo napotili na fizioterapevtsko “urjenje”.
Pozdrav,
Pozdravljeni,
moj 11t star sin zadnja dva dneva, ko ga postavim v položaj za pasenje kravic, iztegne d rokico nazaj in se prekotali na hrbet (prej se to ni dogajalo, ga pa nisem veliko dajala v ta položaj). Kako naj ravnam z njim? Pri nošenju in odlaganju se držim handlinga, saj se mi je v prvih 3 tednih zdelo, da preveč dviguje glavo in se izteguje nazaj (pri spanju se je le rahlo), česar pa sedaj ni več opaziti; glavico seveda dviguje, pri spanju pa ni iztegovanja nazaj.
Hvala za nasvete!
Spoštovana,
ko si predstavljam, kako se vaš dojenček obrne, se mi ne zdi prav nič neobičajnega. Je v pravi starosti za pričetek obračanja – kar za vas pomeni le alarm, da ga nikoli ne smete pustiti nenadzorovanega na površini, s katere bi lahko padel.
Kaj več oziroma bolj usmerjenega pa vam lahko pove pediater, ko boste naslednjič na pregledu – in si bo njegov “obrat” ogledal v živo. Prav tako vam bo svetoval še kaj novega, razen handlinga, ki pri 11 tednih nima več tolikšnega pomena kot v obdobju novorojenčka.
Pozdrav,