Najdi forum

Pozdravljeni,

Pišem v zvezi z nečakom, ki je sedaj star 5 mesecev (korigirana starost). Rodil se je v 28 tednu so 660 g.

Sprva je bilo vse v redu, v zadnjem času, pa imamo VELIKE probleme s hranjenjem. Pediatrinja in fizioterapevtka pravita, da je problem v jeziku (jezik ima velikokrat priljepljen na nebo) zato ga v zadnjem času hranimo le še kadar spi. Vem, čudno, vendar le takrat nam še uspe in takrat “povleče”cucelj. V budnem stanju le joka, in kaže take znake kot da ne zna vleči po cuclju. Po žlici gre v zadnjem času bolje, zato upamo, da nam bo uspelo vsaj tako ga hraniti. Moram tudi pripomniti, da jezik vseskozi obrača, velikokart ga ima v položaju na nebu ali pa ga kaže ven.

V tej starosti že kaže, da zaostaja za svojimi vrstniki (kronološka starost)- po teži (ima 6 kg), plazi se še ne, tudi sedi ne, čeprav poskuša… Kravce pase, prav tako se je zdaj začel obračati in trebuščka na hrbet. Moja glavna skrb pa je, ker ima rokce zelo rad stegnjene nazaj (upam, da veste, kaj mislim), čeprav se zelo rad steguje za predmeti in ga skušamo čimbolj usmeriti, da jih steguje naprej. Ko berem o bolezni CP, me skrbi, da ne kaže znakov te bolezni (jezik, stgnjene rokce)… Fizioterapevtka priporoča logopeda, zaradi problemov z jezikom.

Kaj menite vi.

Opravičujem se za dolgo pismo, vendar res nas tako skrbi…

Hvala

Pozdravljeni,

se opravičujem, vendar ni mi jasno, zakaj moderatorka ne odgovori na moje vprašanje….

Ivy,

Se opravičujem, če ste na odgovor malce čakali. Odgovarjanje na forumu, obe s Francko, opravljava poleg službe in različnih hobijev (da o družinskih obveznostih niti ne govoriva).
Včasih se zgodi, da je na odgovor potrebno počakati tudi kakšen dan ali dva več. Če pa sva s Francko dalj časa odsotne, pa tako ali tako sporočiva.

Sedaj pa k vašem vprašanju: težko rečem, zakaj se natančno pojavljajo omenjene težave. Potrebovala pa bi tudi več informacij: npr. nosečnost, porod, kako se je razvijal do sedaj, pa tudi kako se hrani sedaj (in na začetku)- pišete, da poskušate z žlico – kako pa je bilo prej: dojenje ali steklenička?

Pogosto ima veliko nedonošenčkov težave z požiranjem ali nima v celoti razvitega sesalnega refleksa. Lahko pa bi bil tudi vzrok v hipertonusu misič jezika – vendar samo ugibam.

Če mi boste o otroku povedali, kaj več, bom mogoče našla bolj ustrezen ogdovor – do takrat pa samo ugibam.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra pozdravljeni,

tudi jaz se opravičujem za svojo neučakanost… Verjamem, da imate veliko dela in vaša pomoč na tem forumu je res dobrodošla. Hvala!

Torej- nosečnost je bila ves čas rizična. Zaradi izostanka rasti (nečak se ni razvijal 4 tedne) so v 28 tednu naredili carski rez. Nobenih težav z dihanjem, vse naj bi bilo b.p. pri dveh mesecih (kronološko) so ga odpustili iz bolnišnice. Sestra je deloma dojila, deloma pa so ga hranili po steklenički. Ni bil ravno navdušen jedec, se je pa zelo lepo razvijal. Težave so se pričele, ko so ugotovili alergijo na kravje mleko- začeli smo s pregomilom. Od takrat – obup. V zadnjem času (kot sem že omenila) lepo je, le kadar spi. V budnem stanju stekleničko prijemlje, se smeje, vendar ne potegne cuclja. Torej poskušamo tako: vsak obrok mleko, vmes pa še hranjenje s kašicami. Star je 8 mesecev (kronološko) ozitoma 5 mesecev (korigirano).

Najbolj me skrbi jezik. Slišala sem, da imajo nedonošenčki probleme z jezičkom…ampak, ali je to res le to… ali je lahko to nakazovanje cp?? Vem, da vam zastavljam težko vprašanje….

V zadnjem tednu se je prekopicavati iz hrbta na trebušček in obratno. Poleg tega se (ob pomoči) že dviga iz lege na hrbtu v sedeč položaj. je zelo živ, igriv, zato ga imamo kar na tleh, ker nenehno “rine” naprej in raziskuje. Vsako stvar hoče potipati in prijeti. Kaj mislite glede rok? Rad jih ima v položaju iztegnjene nazaj, čeprav se za igračkami steguje nenehno.

Vem, da sprašujem preveč, ampak sem že kar panična. Prav vesela sem, da je njegova mamica že po naravi bolj optimističen in manj zaskrbljen človek:-))) ker mislim, da tako bolj koristi svojemu otroku.

Hvala in lep pozdrav

Ivy,

nedonošenčki se lahko srečujejo z vrsto težav: hipotonija, zaostanki v razvoju na posameznih področjih itd.

Težave z jezikom so lahko bile posledica normalnega razvoja, kajti v tem času se dojenček začne »zavedati jezika« (ga »rola«, plazi iz ust). Veliko staršev tem času ugotavlja, da otrok – namesto, da bi sesal cucelj, se z njim igra, oblizuje, ga vlači itd. Po drugi stani pa se mišice »pripravljajo na sprejem drugačne hrane« – na žvečenja, meljenje, grizenje. itd. Nekateri otroci, ko se začno hraniti po žlici, tudi odklanjajo stekleničko.

Mnogi strokovnjaki so mnenja, da se v tem času spreminja tudi tonus teh mišic, kar lahko povzroča – ob dodatnih neugodnih dejavnikih – da je bodisi povečan (hiper) ali zmanjšan (hipoton). Uravnovešenost tonusa in spreminjanje načina hranjenja (torej žvečenje, grizenje itd) se tudi pri otrocih brez težav ne »zgodi« čez noč. (sama se spomnim, da je moj sinko kar nekaj časa potreboval, da je žemljo grizel oz. odgriznil in je ni sesal).
Čeprav je to samo teorija, ki so zagovarjajo nekateri strokovnjaki, pa so vsi enotni – spremembe tonusa ustnih mišic, ki sodelujejo pri hranjenju, se običajno poznajo pri vseh oblikah – torej bi vaš nečak imel težave tudi pri hranjenju z žlico (npr. bi tudi »rolal« jezik, goltal hrano ali pa bi se mu zaletelo).

Mogoče pa je vzrok (samo ugibam) v mleku? Ste poskusili z drugo vrsto apadtiranega mleka – mogoče mu tudi ta ne odgovarja. Omenili ste tudi alergije – je možno, da tudi te vrste mleka ne prenese? Je bil v zadnjem času bolan? Ste poskušali z drugim cucljem? Kaj pa handling – bi pomagal? (več na
). Handling pri hranjenju vam lahko pokažu tudi fizoterapevtka.

Vsekakor bi hranjenje v spanju morali čim prej opustiti. Bi pomagalo, če bi bilo več obrokov z žlico (seveda po dogovoru s pediatrom)?
V kolikor težave ne bodo izzvenele, bo obisk pri logopedu dobrodošel.

Upam, da je bil moj odgovor jasen, če vas zanima še kaj vprašajte.
Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (19-11-04 21:01)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close