Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja nedeljska maša in majhni otroci

nedeljska maša in majhni otroci

Zivjo
Vprasanje je namenjeno tistim, ki otroke od malega vozite v cerkev. Ne me popluvati tiste, ki ste proti temu, ker me ne morete prepricati.

Imamo leto in pol starega razgrajača. Drugače je priden, samo niti minute ne zdrži pri miru. In to niti ni problem, če nismo ravno v cerkvi, kjer vsi čisto pri miru sedijo in grdo gledajo otroka, če hoče malo okoli pogledati ali če malo zacvili. No, pa saj tiste, ki ste otroke od malega vozile v cerkev, to poznate.
Ali kje v Ljubljani obstaja cerkev, kjer je vseeno, če hoče otrok med mašo po svoje slaviti Boga in če starši nočejo otroka peljati v cerkev prvič, ko bo šel k prvemu obhajilu?
Ste se zelo sekirale, kadar je otrok počel “kraval”. Če bi jokal, bi ga jaz takoj peljala ven. Tako pa bi mi on samo slike kazal in zraven govoril aaaaaa (kot: poglej, mami).

lp

Dravlje ob 10h. Otroška maša, niso mirni otroci, otroški zborček… Fino!! (za starše, ki se ne sekirajo če so otroci nemirni in za otroke, ki so to kar so)

LP

naš župnik tud tolerira male razgrajače,sam druge stare koke gledajo k iz krogle.
nč se ne sekirej

Mene pa čisto resno zanima, kaj imajo (oz. kaj mislite starši da imajo) od maše tako majhni otročki. A ni to vseeno malce prezgodaj?

Ja doma ga ne moreš samega pustiti, mar ne? Drugače pa se ne sekiraj za poglede in kakšno besedo.

Ko je meni nekdo očital, da naj utišam otroka,sem ga vprašal, če pozna tisto priliko iz svetega pisma, ki pravi:

Pustite najmpaljše k meni, saj so oni moje največje bogastvo.

Ne vem, točno kje to piše, ampak je zelo znana prilika. PA potem zagotovo vsi utihnejo 🙂

Drugače pa ja, v Dravljah je otroška maša – družinska.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

A veš kaj imajo taki otročki…leglo bacilov in mir v duši njihovih staršev, ker so šli tja le zaradi staršev, ne malega otroka!

ne rečem da začneš voditi v cerkev 4 letnika in več, ko se res že malo zanima, ogleduje in če je maša prijazna malim otrokom nato sodeluje spredaj na koru… ne pa dobro leto star otrok no, ko še hodt ne zna ..ne vem no, eni starši ste res za luno, enostavno se vam ne da dopovedat, da ko ste dobili otroka bo treba mal gledat pa tudi le nanj, ne le nase in svoje užitke, kar pomeni, da pač ne morete res povsod kamor vaju vleče…je treba pač malo počakat, da otrok zraste!
In ni čudno, da vas nekdo grdo gleda, ko si želi dušni mir in poslušat mašo … on ljubi mir in zaradi vas ga recimo nima ane, je to pravično???

Na Žalah so bili tudi otroci vedno več kot dobrodošli, ne vem, kako je zdaj, včasih je bila maša ob 9h otroška, pa tudi pri drugih ni bilo nekih grozno netolerantnih ljudi. Je pa seveda treba imet neko znosno mero, ter osnovno spoštovanje, da smo vendarle še v cerkvi in ne kje drugje.

Predhodnici se mi niti ne zdi vredno odgovarjat.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ne vem, če ti hodiš k maši, ampak verjetno ne in kot drugo tako kot sem rekel, verjetno ne poznaš naukov svetega pisma.

Ker tisto o bacilih in užitkih staršev sploh ni vredno komentirati. O tej temi, se lahko pregovarjajo predvsem samo tisti, ki hodijo k maši in imajo otroke ali so jih imeli. Kajti povedati bistvo v nekaj stavkih je nemogoče, še posebno nekomu, ki ne pozna nauka vere.

Ker govoriti, eni ste pa res čudni, je neumesno.

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Rakovnik ob 10,30. Veliko otrok, tudi malih, takih ki so ravno shodili ali pa tudi ne. Nihče nikoli ne gleda čudno otrok, ki se med mašo sprehajajo, kakšno rečejo in podobno. In ja, tudi dojenčki so pri maši.

Na Žalah smo vsi dobrodošli

Na Žalah smo vsi dobrodošli[/quote]

predvidevam, da je to sarkazem :-))

primož

otroci me pri maši ne motijo. Tudi, če kako rečejo ali jokajo. Moteče pa res postane, če začne zelo glasno jokati ali tuliti in nikakor ne neha. V takem primeru bi jaz šla z njim ven. Vsak po svoje. Jaz osebno sem rada pri maši v miru. Mi grejo pa na živce ljudje, ki očitno grdo nazaj pogledujejo in zmajujejo z glavo.

To je maltretiranje otroka,saj ne ve zakaj je tam.Se sploh lahko zbereš ti sama,ker miriš in kontroloraš malega razgrajača?

Sem versko vzgojena,razmišljam pa s svojo zdravo pametjo.
Bolš,da doma zmoliš in boš tudi ti imela več od tega.

Ko je bil moj takle čisto majhen in sva šla k maši, pa mene je malo motilo, če je bil nemiren in je preveč na glas “molil”. Zato sva bila pri maši čisto zadaj v kapeli in ko je postal preveč nemiren, sva šla pač ven, malo na pokopališče pogledat, ker je čisto zraven cerkve. Potem pa spet malo nazaj k maši in pazila sva, da sva potiho vrata odprla in zaprla. Moje mnenje je bilo, da itak ne jaz ne okolica nimamo nič od maše, če jaz mirim mojega kričača. Otroških maš takrat še nismo poznali.Pa tudi sem presodila, da je še premajhen, da bi zmogel biti eno uro pri miru, če ne razume, zakaj. Ko mu je bilo tam nekje 3 leta, pa sva že imela celotno mašo. Vsaj jaz, ker mulo se je stisnil k meni in po kakih 20 minutah zaspal. Razgrajal pa ni več :)))

Si ne morem kaj, da ne bi…

Tule smo že večkrat debatirali, da nemirnih otrok ni pametno vozit v kino, na predstave itd. Torej ne razumem, zakaj bi bilo to sprejemljivo pri maši, razen pri otroških?

Da se razumemo, nisem prav nič netolerantna do takih staršev, nenazadnje sama ne hodim k maši in me to ne moti. Ampak če imate tako mnenje do ostalih krajev, kjer se pričakuje spoštovanje osnovnih pravil obnašanja in če za kino sprašujete, kaj ima 1,5-leten otrok od filma, naj to velja tudi za mašo.

Če seveda predpostavimo, da tja hodijo ljudje, ki bi radi poslušali duhovnika in sprejeli vase nekaj miru, ki jim ga daje cerkev.

Eh, sem prehitro kliknila pošlji…

Bom vseeno odgovorila na vprašanje: tako kot z malim nemirnim otrokom ne bi šla v kino, tudi ne bi šla k maši.

In kaj imaš od maše, če je polovico ne slišiš?

Na Viču je ob 10ih tudi ogromno otrok.

Sicer pa so naši štirje začeli “hoditi” k maši nekje od 3-4 tedne starosti. Sedaj so stari 8let, 6 let, 4,5 let in 1,5 let. Starejši trije so tudi že strežniki in prav dobro vedo, kako se obnašati v cerkvi (to ne pomeni, da so vedno in 100% na miru, saj niso kipi), posledično se znajo tudi drugje. Z njimi lahko grem na koncert, pa z vsemi v trgovino ali po opravkih. Na učili so se potrpeti ne TRPETI, kot hoče katera prikazati, kako so reveži mučeni. Tudi to je del vzgoje, da se znaš obnašati kraju primerno. In začne se čimbolj zgodaj, ne pa pri 4ih… In otroci se največ nauče z zgledom in izkušnjo, ne pa ko jim mi razlagamo zakaj to pa zakaj je potrebno ono. Prvo leto je praktično tako majhen, da večino prespi, potem pa opazuje prostor, dogajanje in povzema to kar vidi. Seveda imamo tudi mi slabe in nemirne dni, ampak vera je v naši družini način življenja in nedeljski (ali pa tudi med tednom) obisk maše prav gotovo spada zraven za vse.

raglja

Ojoj, sveta preproščina. Če ne hodim k maši in nimam otrok, torej ne zmorem argumentirano razpravljati? Primož, a ti razpravljaš le o stvareh, o katerih imaš osebne izkušnje? Potem so tvoje razprave zelo omejene.

Sicer se, kar se otrok in maše tiče, strinjam s tabo, ampak glede na to, da ne izpolnjujem pogojev za razpravo, je to verjetno irelevantno.

V resnici je skoraj v vsaki ljubljanski župniji ena maša namenjena posebej otrokom.

Drugače sem se pa že itak navadila, da veliko sodobnih staršev misli, da so z rojstvom otroka postali nepremagljivi carji, ki se jim mora zlepa ali zgrda prilagajat cel svet. Dokler otrok samo brblja in spušča kakšne glasnejše komentarje, ne bo zaradi tega nihče ob mašo, če se pa tako dere, da praktično nihče v cerkvi ne sliši več duhovnika, “skrbni” očka ali mamica pa vseeno kot pribit sedi v klopi in zaverovan v svoj prav gleda v luft – oprostite, zelo dvomim, da je Jezus podpiral nesramno starševsko nevzgojo in aroganco do bližnjih.

New Report

Close