nedejavnost
SPOŠTOVANI!
Pred leti sem imela včasih kak “slab dan”, ko mi ni bilo mar za svet okrog mene, ko se nisem uspela pripraviti niti do tega , da postorim najnujnejša opravila v hiši, ko nisem vedela biti ne vesela, ne žalostna, ne jezna in ne ljubeča. Potem so postali takšni tedni in zdaj so že meseci. Le stežka se pripravim do tega, da grem vsaj v trgovino, še težje pa na kakršenkoli obisk. Včasih sem uživala pri delu na vrtu, zdaj naredim le toliko, da ne bo propadel. In če že nekaj naredim, pri tem ne očutim nobenega zadovoljstva .
Saj vem, da moram JAZ nekaj ukreniti.Poskušam-včasih mi tudi uspe, pa je že naslednji dan vse po starem. Vem tudi, da bi bilo pametno obiskati dobrega psihiatra. Jutri ga bom poklicala! (Tako si obljubljam iz dneva v dan). Ne poznam nobenega, pa tudi nekaj predsodkov imam o psihiatriji. Živim na obrobju Slovenije, kjer vsak pozna vsakega in imamo o obiskih pri psihiatru – na žalost- rahlo prezirljivo gledanje.
Ob vsem tem pa sem prebrala že kar zajeten kup knjig o psihologiji, odnosih in osebnostnem napredku. Vem, kaj bi morala narediti, pa vendar ne naredim ničesar. Vem tudi, da to moje vedenje obupno vpliva na mojo 15-letno hčerko, pa vendar se ne vem ” pobrati”.
Mi lahko Vi nakažete kakšno smer?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Anja,
sploh ni nujno, da bi obiskali psihiatra, saj vam bo z učinkovitim antidepresivom pomagal že vaš izbrani splošni zdravnik. Zdravila te vrste so na recept, zato boste zdravnika morali obiskati. Spremembo razpoloženja in več elana lahko pričakujete 3-5 tednov po začetku jemanja zdravil, jemati pa jih morate najmanj 6 mesecev. Obstajajo zdravila ob katerih lahko šofirate tako, da v svojih dnevnih aktivnostih zaradi zdravil ne boste prikrajšani. Pogovorite se tudi z ginekologom, saj je smiselno preveriti vaš hormonski status, taka simptomatika se lahko veže na pešanje funkcije jajčnikov.
Spostovani!
Tudi jaz imam podoben problem, le da je drugacnega izvora.
Pred enim letom in pol, sem imela velike tezave z jajcniki, zaradi katerih sem, kljub obiskovanju ginekologinje, hormonskih tablet, mocno krvavela tri mesece , hodila v sluzbo, in po se enem drugacnem poskusu terapije moje ginekologinje, pristala na urgenci z mocno krvavitvijo. Tam so mi predpisali druge tablete in krvavitev je ponehala in lahko sem odsla domov. Sele splosna zdravnica se je vprasala kaksno imam kri po tem, in ugotovila da sem hudo slabokrvna, malokrvna po veliki izgubi krvi, da bi morala dobiti transfuzijo. Dobila sem tablete zeleza in pocitek;bolniska 2 meseca. Moram reci, da sem teden dni prespala, se zbudila pa spet zaspala, kot da bi me zagrinjala tema, da nisem mogla biti budna dolgo. Po tem trednu sem se vsaj v postelji lahko vsedla in sedela nekaj casa, ze pot na WC mi je bil napor. Stanje se je izboljsalo, se pa od takrat stalno pocutim nekako utrujena, medla, tezko opravljam gospodinjska dela(ceprav jih vseeno 100%), delam v pisarni , odgovorno a z velikim naporom in sem za to dobro nagrajena.A v nobeni stvari ne najdem zadovoljstva oz. nekaksne iskrice kot je bila vcasih.Tezko grem kam na obisk, saj se mi zdi brez veze, zato odlasam kolikor morem, dokler me ne prisili druzina. Predpisane imam hormonske tablete, ki jih moram jemati redno, da se ne ponovi, zaradi tega pa sem se tudi precej zredila. Vse suxxx, kot bi rekla moja hci. Zacaran krog iz katerega ne vidim, oz. ni izhoda.
Spoštovana Polona!
Težave, ki jih navajate, se pojavljajo tudi ob depresivnosti, oziroma so njen sestavni del. Priporočam vam, da pri ginekologu najprej razčistite, kolikšen delež vašega počutja bi lahko povzročil hormonalni disbalans (Pri nekaterih ženah npr. hormon progesteron lahko pospeši depresivno razpoloženje), vsekakor pa vam priporočam tudi obisk pri psihiatru, ki bo depresivnost ovrgel ali potrdil (za natančno diagnozo vaši podatki žal ne zadoščajo in je tukaj potreben usmerjen intervju), nato pa vam s svojega področja svetoval terapijo.