nebni lok
Pozdravljeni,
par dni nazaj mi je ortodont na fiksni aparat v zgornji čeljusti pritrdil nebni lok na šestici. Ali je običajno, da imam težave pri govoru oz. izgovorjavi nekaterih črk? Je kar precej moteče. Prav tako se mi hrana zatika na lok in ne morem normalno jesti. Imam težave tudi s požiranjem sline.
Opazila sem, da se mi lok ne prilega popolnoma nebu – je namreč nekaj praznega prostora med nebom in lokom. Je lahko to vzrok težav?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Spoštovana!
Žal so ortodontski aparati včasih res malo neprijetni. Res je, da jih različni pacienti sprejemajo različno. Težave, ki jih omenjate niso nič nenavadnega. Odmik samega loka od sluznice pa je nujno potreben, torej pravilen, saj bi v nasprotnem primeru obstajala nevarnost poškodbe sluznice, točneje, vraščenje loka v sluznico, kar pa je kar precej neprijeten zaplet. Torej, le pogumno naprej, saj terapija ne bo trajala v nedogled. Srečno!
Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor. Zanima me še, ali naj bi po izkušnjah oz. pričanju vaših pacientov te tažave s časoma izginile, oz. ali se je potrebno le navaditi loka? Prav tako me zaniam, ali je potrebno imeti potem ta lok, ko se ga namesti, do konca trajanja na aparatu. Verejtno pa je odvisno od primera…
Hvala.
Lep pozdrav.
Na vsa vprašanja ste si že sami pravilno odgovorili. Res se loka pacienti sčasoma navadijo in tudi glede trajanja nameščenosti loka je odvisno od primera do primera. Najbolje torej, da se o svojih težavah pogovorite še s svojim ortodontom, ki vam bo rad pojasnil vse nejasnosti. srečno!
V naši ordinaciji samostojna cena nebnega loka ni definirana, saj ga nikoli ne nameščamo samostojno, ampak vedno kot del celotne terapije. Tudi cena le te je določena na začetku v celoti in je praviloma ob načrtovanih dodatkih, kot je nebni lok ali podobno, pavšalno večja za cca 100 evrov. Lep pozdrav!