Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Nebilet da ali ne?

Nebilet da ali ne?

Spoštovani!

Več let se zdravim zaradi visokega krvnega tlaka. Moja trenutna terapije je Prenesso 8 mg,
Rawel SR 1,5 mg (jemljem ½ tab.) in Nebilet 5 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 6 mg. Po mojem vedenju jemljem Nebilet 5 mg ker sem imel previsoko frekvenco (70-90 udarcev /min). Približno eno leto je bila frekvenca OK – med 55 in 60 udarci/min, nekje okrog pol leta nazaj pa se je frekvenca začela nižati tako, da je bila (merjeno zjutraj in zvečer) večinoma med 45 in 52 udarci/min., občasno tudi manj (včasih le 42 udarcev/min).
Morda je vzrok za nižanje frekvence tudi v tem, da sem pred dvema mesecema, na priporočilo os. zdravnika, začel jemati antidepresiv Cipramil.
Pred 10 dnevi sem začel jemati Nebilet le ¼ tablete (1,25 mg), pa je frekvenca še vedno kot prej torej med 45 in 52 udarci/min., tlak pa med 130 in 140 gornji in med 70 in 80 spodnji.
Moje vprašanje: ali lahko opustim Nebilet? Je frekvenca med 45 in 50 udarci še sprejemljiva ali mi to lahko kakorkoli škodi? Je tlak med 130 in 145 še OK?

Za Vaše odgovore se iskreno zahvaljujem!

Spoštovani!

Očitno vam Nebilet, čeprav ga jemljete v majhnem odmerku (zgolj četrt tablete), vseeno močno zniža frekvenco srčnega utripa. Ker pri tako počasnem bitju srca lahko nastanejo zapleti (omotica, nenadna nezavest) se v takšnih primerih običajno odsvetuje uporaba zdravil, ki upočasnijo srčno frekvenco.

Morda bi bilo za uravanje tlaka v vašem primeru bolj koristno, če bi namesto polovice Rawela jemali celo tableto, vendar se morate o tem predhodno obvezno posvetovati z zdravnikom.

Kot že rečeno, ni dobro, da je vaša srčna frekvenca tako nizka, zato se čimprej posvetujte z vašim zdravnikom o potrebnih spremembah v terapiji.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close