Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Nealergijska oz.poklicna astma

Nealergijska oz.poklicna astma

Pozdravljeni,

lani so me iz medicine dela( ze tretjic) poslali na diagnostiko k pulmologu (zdaj sem koncno sel)zaradi slabih razultatov spirometrije(jaz sam sploh nisem opazil da je kaj narobe z mano,tezave s tiščanjem v prsih sem pripisoval hiatalni herniji)in pri pulmologu so mi v 4 poskusu ko sem prisel  po sluzbi(10 let delam v plasticni proizvonji)diagnosticirali astmo:

Metaholin negativen,bronhoprovokacijski test pozitiven fev1 po ventolinu se izboljsa za 19%.Po ventolinu je bilo stanje fev1 86% fvc 106% in fev1/fvc 0,67,CT pljuč pokaže neenakomerno blago zadebeljene stene bronhov.

Dobil sem zdravilo Foster 2x2vpiha na dan in stanje pljuc se ni po pol leta skoraj nic izboljsalo,dokler nisem bil na dopustu cel mesec decembra, takrat so bili rezultati po 2 vpihih Fosterja: fev1 91%,fvc 116%,vendar nizji fev/fvc 0.65

Od decembra lani do oktobra letos se je kapaciteta pljuc spet malo zmanjsala na fvc 108%,fev1 89% ,malo visji fev1/fvc 0.67 zaradi nizje fvc

(Spirometrijo pa sem imel slabso ze pri 26(zdaj sem 33) letih ko sem prvic pihal na medicini dela:brez Ventolina fev1 94%,fvc 122% fev1/fvc 0.65)

V sluzbi opazam zdaj ko sem bolj pozoren na dihanje da me zacne po dolocenem casu tiščati v pljucih,vsake toliko malo pohrkujem kot da mi skoz nekaj drazi grlo(ne vem ali je to zaradi hernije) in kdaj se mi tudi malo zavrti,slabse je po in med nocno izmeno,probal sem tudi z ffp2 masko,vendar ni dosti boljse..

Zdaj pa me zanima kako huda je astma glede na rezultate spirometrije,ali je to slucajno prekrivanje astme in KOPB glede na tiff index?

Ali bi bilo pametno zamenjati sluzbo in kako hude bi bile posledice ce jo ne?-Življenska doba?

Dober dan,

Primerno bi bilo izpeljati diagnostiko v smeri morebitne poklicne astme in se o vprašanjih, ki ste jih zastavili, pogovoriti s pulmologom, ki vas vodi.

LP

New Report

Close