Najdi forum

Ne zmorem sprejeti odločitve

Pozdravljeni!

Znašla sem se pred psihično obremenjujočo situacijo, ki se z vsakim dnem še samo poglablja. Prišlo je že tako daleč, da sem vsak dan bolj tesnobna in vsak dan je težje sprejeti to odločitev.

Sem pred odločitvijo, ali naj napredujem v službi, kar pomeni, da morem opraviti pripravništvo, s tem pa se mi spremeni pogodba za nedoločen čas, ki jo imam sedaj v pogodbo za določen čas 6 mesecev ali si naj ustvarim družino. Stara sem 35 let, zaenkrat še brez otrok vendar si ga s partnerjem želiva. Skupaj sva že dolgo in načeloma v partnerstvu vse štima. Zaradi starosti pa je možnosti za odločitev otroka vse manj.

Želim si ustvariti družino, vendar želim tudi napredovati na službenem področju, saj se mi bo zvišala plača in na splošno mi bo novo delo bolj ustrezalo. Resnično sem na razpotju in ne vem kako se naj odločim, tesnobnost pa možnost odločitve samo še otežuje saj skačem iz ene opcije v drugo, namesto, da bi se umirila in sprejela fiksno odločitev.

V preteklosti sem že preživela eno epizodo hude anksioznosti ob težki življenski situaciji, vendat sem to nekako prebrodila. Bojim se, da se bo sedaj zgodba ponovila.

Imate kakšen nasvet?

Pozdravljeni,

Razumljivo je, da se soočate z veliko tesnobo, saj ste razpeta med dvema pomembnima željama – napredovanjem v karieri in ustvarjanjem družine. Občutek, da bi radi dosegli obe poti hkrati, vendar ju ne morete izpolniti istočasno, v vas ustvarja močan notranji konflikt.

Ta konflikt povzroča napetost in tesnobo, saj se zdi, da se morate odločiti med dvema ključnima področjema svojega življenja. Pomembno je, da si priznate, da je včasih treba izbrati eno stvar in da je povsem v redu, če se osredotočite na tisto, kar vam trenutno najbolj pomeni. Sčasoma boste morda imeli priložnost uresničiti tudi drugo željo.

Ko se osredotočite na eno stvar, boste morda začutili olajšanje, saj bo odločitev postala jasnejša, tesnoba pa bo začela popuščati. Če se vam zdi odločitev pretežka, je pogovor s psihoterapevtom lahko v veliko pomoč pri razjasnitvi vaših prioritet in iskanju notranjega miru.

Želim vam jasnost in moč pri tej pomembni odločitvi.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close