Najdi forum

Ne vem več kako z možem

Če je 1x varal bo tudi večkrat. Tudi jaz sem bila butasta in mu oprostila. Pa še je potegnil se večkrat. Samo preden sem jaz to ugotovila je vmes že umrl.

grem stavit, da je bil tretji otrok moževa ideja. da se je zazihral, da ostane, milom ili silom

ženska, najdi si pomoč. najprej sebi. možu ne moreš pomagat, če si sam noče.

Draga mamica.
Pojdi v varno hiso ce ne drugega, tam se ti bodo pomagali postavit na noge, poiskati sluzbo itd. Prosi starse, prijatelje, druzino za pomoc. Zahtevaj prepoved priblizevanja. V nevarnosti si ti in otroci. Cimprej pojdi stran, lahko ti je samo bolje slabše zelo težko. Ogromno je pri nas ljudi, ki dejansko pomagajo. Obrni se na advokate za pomoc pri druzinskem nasilju, nihce ti ne bo racunal ampak te bodo resili. Tebe in otroke. Srecno mamica. Prilagam se stevilke na katere se lahko obrnes: 031 770 120 https://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/poti-iz-nasilja.html

Spoštovani, čestitke za vaš ppgum, da ste spregovorili o tem kar se vam dogaja in da vas je zelo strah. Razumem vas strah. Predvsem pa opažam, da doživljate zelo nasprotujoča si si čustva: po eni strani pravite, da je vaš mož dober, priden in ga ljubite. Po drugi strani pa vas je zelo strah, ker posega po pijači, je vse dneve pijan, se vrtita v prepirih, vas je prevaral in vas tudi udaril. Vse kar ste opisali je nasilje in nespoštljiv odnos s strani vašega moža do vas in vaših otrok. Zakaj do tega pride? Dovolite mi, da vam pojasnim nekaj dejstev.
Pitje alkohola je sicer res zelo zakoreninjena v naši slovenski kulturi, ker se pije skoraj povsod: praznovanja, žalovanja, obletnice, druženje s prijatelji ipd. Na začetku vsako pitje prinaša ugodje in prijeten občutek ob sprostitivi, ki se popija alkohol. ko pa je tega popitega alkohola preveč, postane posameznik od njega odvisen, ker ne zmore več funkcionirati brez omame, ki mu jo nudi alkohol. Tako, da to kar ste vi opisali za vašega moža, gre za zlorabo alkohola in njegovo prekomerno pitje ne glede na vzroke in čas, ker je že njegova potreba po alkohola močnejša od odnosov v družini. Da pride do zlorabe alkohola je pri posamezniku vedno nek globlji psihični razlog kjer gre za tesnobo ali kakšne težke izkušnje v otroštvu. A to je stvar, ki se zadeva vašega moža in se jo je dolžan spopasti sam, da bo to predelal. Napisali ste, da sta si poiskala pomoč in je bilo nekaj let bolje. Žal je ta način, ki ga je ubral vaš mož, le kratega trajanja. Zakaj? Kajti, ko oseba neha piti, je nujno potrebno, da temeljito spremeni življenjski slog in vi kot družina udi. Da pride do korenite spremembe življenjskega sloga in posledično poglobljenega dela na sebi, pa je možno le, če ima posameznik odvisen od alkohola vodeno strokovno pomoč in je v to pomoč vključena vsa družina.
Zdaj pravite, da je vaš mož ponovno začel piti in vi se boijte, da bi šel na stara pota nasilja in kričanja nad vami. V danem trenutku je zelo pomembno, da si najprej vi poiščete strokovno pomoč, da si boste opomogli in skušali omiliti strah, ki vas trenutno hromi, da možu ne zmorete postavite mejoali bolje rečeno ultimat, da si poišče pomoč.
Za podporo in pomoč se lahko obrnete na:
– SOS Telefon Samarijan kjer se bodo terapevtke pogovarjale z vami, ki so strokovno usposobljene za tovrstna svetovanja
– se obrnete na Društvo za nenasilno komunikacijo in morda se tam pogovorite za pogovor s kakšno od terapevtk
– se vključite v skupino svojcev alkoholikov – Alanon, ki je namenjena tako partnerjem, zakoncem in otrokom alkoholikom, ki so se že odločili za zdravljenje in tudi za vse tiste, ki se niso odločili za zdravljenje in svojci rabijo pomoč in podporo, da se lažje odločijo kako naprej.
– obstaja pa tudi možnost, da se obrnete na Center za socialno delo, če bi se želeli umakniti v materinski dom z otroci ali v Varno hišo.
– v branje pa vam lahko predlagam tudi knjigo: dr. Perko Andrej, Samopodoba ljudi v stiski kjer je precej sistematilčno opisan pojav alkoholizma, kako se kaže, vzroke zanj in kaj to pomeni za ljudi, ki živijo z odvisnikom o alkohola.

Dovolite mi še pojasnilo glede življanja otrok. Za otroke je vsako nasije med starši ali od strani starša na drugega, ki se običajno zelo hitro prenese tudi na otroke, zelo ogrožujoče in jih lahko zaznamuje za vse življenje.
Otroci alkoholikov imajo izjemno slabo samopodobo, težko navezujejo stike, postanejo bolehni v fizičnem smislu (prehladi, obolenja dihal, vnetje sečil), so psihično zelo nestabilni in skratka obstaja izjemno velika vrjetnost, da bodo tudi sami postali alkoholiki, ko pridejo v mladostniška leta ali ko odrastjejo, si dobijo partnerja alkoholika ali ostanejo samski in z zelo slabo samopodobno tudi na stara leta.

Upam, da boste v napisenm našli kakšne informacije zase, ki bi vas opogumile, da si poiščete strokovno terapevtsko ali še bolje strokovno psihoterapevstko pomoč.
Prijazen pozdrav in vse dobro,

Metka Knez Univ. dipl. soc. delavka

Ne cakaj nic ne bo boljse samo se hujse. Otroci trpijo in si ne zasluzijo tega. Posledice so vse zuvljenjske in otrokom boste unicili zivljenje. Vem da kot mati zelite otroke zascititi. Ko bo Vas moz videl da vas je zgubil , mogoce odide na zdravljenje. On sam mora pridet do tega da se zeli zdravit. Otroci vse vejo in vse slisijo. Od njih nic ne morete skriti. Prosim vas ne razmisljajte kaj je dobro pri njemu in koliko ga imate rada. Naj vam bodo otroci na prvem mestu. Ne iscite krivce, preuzamite odgovornost. Za vse smo sami krivi. Mi smo tisti , ki se lahko spremenimo in tudi kaj naredimo. Otrokom omogocite mir in zivljenje brez alkohola in trpljenja. Pa tudi vi to zasluzite. Naredite prvi korak, vem da je on najtezji ampak se splaca. Tudi ce zdej ne vidite resitve in mogoce premisljujete kako bi sami ziveli z otroci. Resitev pride ko najmanj pricekujemo. Otroci vam bodi hvalezni. Ne dovolite da vasi otroci nimajo otrostvo tako kot ga jaz nisem imela. Ne dovolite da postanejo bolniki , ki se morajo leta in leta zdraviti da bi se izvlekli in preziveli. V vasih rokah je njihova sreca in zivljenje.

Enkrat varalica, vedno varalica – ostane v zavesti v užitek pri takih 🙂

Ne tolaži se, pojdi čimprej stran. Zasvojenost z alkoholom je hudič. Alkohol uniči odnose, razsodnost, moralo, družine….Tud roko je dvigoval nadte….
Tudi jaz sem ga ljubila- zvesto. Že poročen, ko sva se spoznala.
Tudi po 10ih letih potem najinega zakona enako imel prvič probleme z alkoholom – pri njem social gathering pitje, se je navadil tega po “službeni dolžnosti “, ker je bil alkohol vedno pri roki, za abavo in sprostitev- poslovna kosila, zaključen posel, ipd. Tudi rotila, prosila z majhnimi otroki, naj ob polnoči po pričetku ob štirih popoldan le pride domov, pa se je z avtom pripeljal tudi po več kot od 100 km daleč, pijan šele ob pol dveh zjutraj. kako so ga pili šele na službenih poteh, verjetno ni treba pisati.

Dobil še eno priložnost, a je po skoraj 10ih letih je bilo vse še slabše, ga je popolnoma odneslo na večih področjih. Lolitev neizbežna zavoljo mojega dostojanstva in dostojanstva otrok. Morale nima že dolgo več tudi zaradi krogov, kjer se giblje in deluje. Gospod pa zaenkrat sedi na enem od vodilnih stolčkov nekega podjetja, z masko na obrazu za javnost – se mu pa na obrazu posledice pitja alkohola že precej vidijo. Kariero naredil na hrbu družine sicer.
[/quote]

Bravo zate! Zelim ti lepo zivljenje!

Kako lepo si to napisala. Sama nisi imela srečnega otroštva, a si vseeno odrasla v toplo in sočutno osebnost. To je zelo pohvalno, to zmorejo samo veliki ljudje, skozi trpljenje postati srčno dobri, ne pa zagrenjeni in hudobni. Upam, da bo gospa upoštevala tvoj nasvet.

Živjo.
Pišem kot otrok podobne družine. Bila je mami oti alkoholik, brat in jaz. Bila sva majhna, imeli smo solidno denarja, mami nas je imela 1000x rajši kot sama sebe… Srečno družino je mazala točno ena sama stvar. Alkohol – kreganje zaradi tega. Pil je vsak dan po službi v gostilni in doma pivo. Mami je prepričal, da pivo nič ni. Da lahko neha kadar hoče. Nikoli ni zares nehal. Ob časno mu je uspela kakšna krajša pavzica kar naj bi dokazovalo da ni alkoholik. Mami mu je verjela. Doma je bila sama za celo gospodinjstvo. Takrat se ji je to zdelo normalno. Imeli smo vikend in še kaj. Za vse je skrbela sama + služba+2 majhna otroka. Vse to ji je bilo normalno. Umrl je iz posledic alkoholizma. Mami še danes pravi da ni bil pijanec…
Sedaj šele ko sem skoraj 40 sem si uspela ustvariti družinsko življenje. Brat je skoraj 45 in še nima družine.
Kako bi si jo ustvarila, ko sva celo življenje gledala polom? Kako naj bi vedela kako lepo je lahko družinsko življenje, če je pri nas vladal alkohool in izbrisal lepe trenutke? Mami po smrti ne more več spoznati novega partneraja, saj v partnerju ne vidi več besede ljubezen ampak nekoga ki prinese prati svoje cunje.
Takoj stran, preden alkohol umaže/ izpere ljubezen v tvojih treh sončkih…

Ne bom pisala besed zamotanih v vato. Bi ti pa tako povedala.

Najbolje, da nasexata še 3 otroke, da ti ne boš imela časa sitnari, on bo pa lahko normalno popival naprej. Res. Ne razumem tvojega jamranja.

OK. Zdaj pa res.
A si ti normalna? Si mati ali nisi? Imaš rada svoje otroke ali imaš raje pijanca s katerim živiš? Hočeš, da so tvoji otroci iste propalice kot tvoj mož? Jim privoščiš tako gnilo življenje, kot ga živiš ti? Pa kaj je s tabo ženska?
Ampak glavno, da je pa ful priden in delovn, ko je trezn. Res. To je najbolj pomembnih 5 minut, zaradi katerih vstrajaš s tremi mladoletnim otroci ob pijancu.
4 leta je bil super oh in sploh in v teh super letih sta postala starša še dvema otrokoma. Kaj ti kupim en bič, da se boš še vsak dan dodatno prebičala (očitno te dedc ni dovolj).

Oprosti. Zate in za tvojo pijanduro mi je vseeno. Se mi pa hudo smilijo otroci, da morajo živet z alkoholikov in materjo, ki jih ne obvaruje pred takšnim nikakvim podn od podna življenjem.

Ti še kar naprej jamraj in se smili sama sebi, pa joči, ko bo začel pretepat še otroke, vmes pa upam, da se najde nekdo, ki vaju bo prijavil za zlorabo otrok.

Kot mati si čisto zatajila. In vsaka, ki ima pijanca rajši kot svoje otroke, je v mojih očeh podn.

Še nisi spakirala? Že včeraj si bila prepozna.

Ja pa iiii. Kako lepo.
Na dopustu mu boš postavila ultimat.
Kdaj?
Po prvem piru al po 10?
No,saj zdaj verjetno že veš kakšna količina je potrebna, da te za jezikanje nagradi z batinami.
Lep dopust boste imeli. Pa glej, da bodo otroci vsak dan videli, kako se ga njihov priden očka nacejava.
Pač razumljivo. Vročina, pa 3 otroci, ki ga celo leto nič ne vidijo.
Garant gre gajba na dan po njegovem grlu. Saj vas trezn ne bo mogel prenašat.

Ma kaj potem sploh odpiraš temo, če zdaj pišeš, da je tako vse ok in super mož? Spremenit ne želiš ničesar, torej, kaj je point?

Zelo pametno je tudi iti na dopust in ravno tamkaj odpreti temo, ki te žuli, ja 😀

V ostalo se niti ne bom spuščal, a tale alkoholizem je velik problem in niti slučajno ni rešeno. Če ima kdo problem s tem, mora NEHAT. Kompletno, ne samo da manj pije. Torej nič, niti piva, niti kratkega, nič. Če tega ni sposoben, pojdi stran. Verjemi, bolje zate. Da se živeti tudi brez alkohola in to zelo kvalitetno. Jaz sicer nisem proti, kdor ima normalen odnos do tega, ni problem če kaj spije, samo ne da je to dnevno in da so problemi. Če pa tega ne zna kontrolirati, mora, kot sem že napisal, popolnoma nehati. Če bo samo zmanjšal, bo čez čaz itak spet isto (kot je sedaj). Kar se pa tebe tiče, če od deca itak nimaš nič, je vseeno če ga poženeš, a ne?

Moški na dan lahko spije en snopček in pol litra vina, pa zato še ni alkoholik.. To je tudi odvisno od njegove teže, saj se 50 kiogramska ženska ne more primerjati z močnim moškim…
Moški več naredijo in tudi prenesejo več alkohola in pika 🎯

Seveda lahko, če ima do tega normalen pristop. Jaz recimo (ker sem malo bolj “masiven”), komot spijem par pivov, pa tudi kaj žganega, pa sem še normalen (tudi žena tako pravi, sicer pa doma itak nikoli ne, pa tudi ko grem ven je to največ pivo-dve). Če pa ima nekdo problem, pa mora čisto nehat. Verjemite, kot otrok (bivšega) alkoholika (ki si tega sicer ni priznal, kljub temu da je šel na zdravljenje), to vem. Nekaj spije, potem pa alko “prime” in išče še več. Morda ne v začetku, a sčasoma pride tako, da se niti nikoli ne otrezni. Zjutraj eden ali dva “kratka”, pri malici kakšno pivo, popoldne pri kavici spet “aperitivček”, zvečer pivo ali kaj drugega ” za lahko noč, pa smo tam. Aja, pa še to: kot oče treh otrok, se mi najbolj gabijo tisti, ki so potem taki, torej (pol)pijani pred ali z otroki. In potem ati robanti, lahko še mami dobi “porcijo”, otroci pa to dojemajo kot normalno…Kdor ima problem s tem naj čisto ustavi, pa si bo naredil največjo uslugo. Danes nismo več družba, kjer bi se “moralo” piti, kot včasih, ko se je pilo po sestankih, pa ob kavici, raznih zabavah it… Pri meni včasih mine pol leta, da ne spijem nič, pa nimam v življenju zaradi tega absolutno nobenih problemov. Ko pa že kaj spijem (na kakšni novoloetni zabavi), pa to naredim stran od otrok (in brez avta).

Moški na dan lahko spije en snopček in pol litra vina, pa zato še ni alkoholik.. To je tudi odvisno od njegove teže, saj se 50 kiogramska ženska ne more primerjati z močnim moškim…
Moški več naredijo in tudi prenesejo več alkohola in pika 🎯
[/quote]

Seveda lahko, če ima do tega normalen pristop. Jaz recimo (ker sem malo bolj “masiven”), komot spijem par pivov, pa tudi kaj žganega, pa sem še normalen (tudi žena tako pravi, sicer pa doma itak nikoli ne, pa tudi ko grem ven je to največ pivo-dve). Če pa ima nekdo problem, pa mora čisto nehat. Verjemite, kot otrok (bivšega) alkoholika (ki si tega sicer ni priznal, kljub temu da je šel na zdravljenje), to vem. Nekaj spije, potem pa alko “prime” in išče še več. Morda ne v začetku, a sčasoma pride tako, da se niti nikoli ne otrezni. Zjutraj eden ali dva “kratka”, pri malici kakšno pivo, popoldne pri kavici spet “aperitivček”, zvečer pivo ali kaj drugega ” za lahko noč, pa smo tam. Aja, pa še to: kot oče treh otrok, se mi najbolj gabijo tisti, ki so potem taki, torej (pol)pijani pred ali z otroki. In potem ati robanti, lahko še mami dobi “porcijo”, otroci pa to dojemajo kot normalno…Kdor ima problem s tem naj čisto ustavi, pa si bo naredil največjo uslugo. Danes nismo več družba, kjer bi se “moralo” piti, kot včasih, ko se je pilo po sestankih, pa ob kavici, raznih zabavah it… Pri meni včasih mine pol leta, da ne spijem nič, pa nimam v življenju zaradi tega absolutno nobenih problemov. Ko pa že kaj spijem (na kakšni novoloetni zabavi), pa to naredim stran od otrok (in brez avta).

New Report

Close