Najdi forum

Ne vem, prosim le za pomoč

Pozdravljeni,

sem Vanja, ki se borim sama s seboj. Imam težave z bolečinami v križu, težave s koleni -artroza, eno koleno menjno, ter z otrdelostjo prsta na roki. Vem, da je to neprimerno za to stran, pa vseeno lepo prosim preberite.  Trenutno sem na fizioterapiji, kar pa mojega stanja ne izboljšuje. Imam težave tudi s, ne vem, morda je izraz psiha primeren. Ker me ves čas boli, kljub analgetikom, ki pomagajo kratkotrajno, imam težave z manjvrednostjo. Misli, da sen+m le nadležni pacientm ki samo stoka. Ves čas jokam in se kritiziram, ker z vsem mojim tarnanjem trpi tudi družina. Osebna zdravnica mi je predpisala Asentro-tablet in pol, ter Tritico, zdaj spet moje tarnanje, meni se zdim da to nima nekega učinka. Tudi sicer nimam nobene samozavesti, Vse kar se mi dogaja, vem da je le v meni. Hodim k zdravnici in pravi, da več kot več pač ne gre, naj jemljem tablete. Je zelo skrbna  in dobra zdravnica. Težava je le v meni. In ker vidim, da vsi okoli mene trpijo, oziroma so tiho in me pustijo pri miru, ter pomagajao pri opravilih, čutim, da jim je počasi dovolj. Sem že 6 mesecev v bolniški, kar se pozna tudi na financah in me to spravlja v še večji obup. Delam kot pakovalka za tekočim trakom, kjer je hiter tempo in vsiljena drža, se bojim, da ne bom zmogla.Gre tudi za določena dela za računalnikom, meni pa spomin peša, ne morem se zbrati in delam napake. Saj sodelovci skušajo pomagi ampak tudi oni imajo svoje delo in sem jim večkrat v napoto kot v korist, kar spet boli in povečuje mojo nesamozavest. Vedno vse vidim črno in brez izhoda. Želim oditi nekam daleč stran, da ne oviram druge.

Ali je možno, da so moje težave in bolečine le v moji glavi? Ali imam tako zelo nizek prag bolečine? Kaj nj storim. 29.5, imam kontrolo pri osebni zdravnici in me je enostavno strah in ogroza sploh iti tja. Jokam ves čas, seveda skrivam, da drugi tega ne vidijo. Slabi spim in me je ves čas nečesa zelo strah.

Prosim pomagajte, svetujte, karkoli.

 

HVALA.

Lepo pozdravljeni.

Vanja

Pozdravljena Vanja!

Zadihaj! Saj vem, da se ti bo zelo čudno bralo (oprosti, da te kar tikam) ampak dihaj! Te povsem razumem. Žal tablete naredijo en del, ampak vsega ne zmorejo. Tudi analgetiki imajo omejen doseg. Če ne odpravi vzroka bolečine, potem bo bolelo. Od prevelike količine analgetikov lahko še želodec. Super da hodiš na fizioterapijo. Ampak poskusi vaje izvajati še doma. Čim več plavati, če le imaš možnost. Hoditi po ravnem. “obirati sadje”, da raztegneš in popustiš bolečino v križu. Rešuj križanke, sudoku, da potreniraš spomin, beri knjige, da se možgani prebudijo, beri vesele knjige, glej komedije… Pogovarjaj se ko le imaš možnost, da se črne misli vsaj malo pobarvajo. Premisli ali bi morda lahko zamenjala delovno mesto – z manj enoličnim delom.

Veš tudi jok ni slaba zadeva. Pojdi na sprehod. Zjokaj se. Objemi drevo, plišastega medveda, pleši, poj, kriči, … nič ni trapasto, samo da daš iz sebe žalost, strah, obup. In potem se odloči za nasmeh, bodi hvaležna za sonce, vetrič, nasmeh, ki ga lahko podariš… In vedi, da je nekje nekdo, ki morda le čaka na to, da mu rečeš “lep dan vam želim”. Drži se. Zmoreš.

Pozdravljeni Vanja,

vas razumem, da ste v težki situaciji. Vaša bolečina in stiske so resnične in dobro je, da ste se odločili deliti svoje izkušnje.

Fizične bolečine, ki jih opisujete, so lahko zelo izčrpavajoče in vplivajo na vse vidike vašega življenja. Te bolečine so lahko posledica fizičnih vzrokov, kot so obrabe in poškodbe, kar ste tudi omenili. Vendar pa je pomembno razumeti, da lahko tudi psihični dejavniki pomembno vplivajo na doživljanje bolečine. Psihosomatske bolečine so resnične bolečine, ki izvirajo iz naše psihe, in niso zgolj “v glavi”.

Vaši občutki manjvrednosti, stalne skrbi in jokanja niso nič nenavadnega. Ko se soočamo s kroničnimi bolečinami in omejitvami je to izjemno izčrpujoče in zahtevno. Pomembno je, da veste, da niste sami in da vaša čustva niso nič sramotnega. Kronična bolečina pogosto vodi v čustveno izčrpanost in obratno. Čustvena stiska lahko poveča občutek bolečine.

Morda bi bilo koristno, če bi razmislili o obisku psihoterapevta. Psihoterapija vam lahko pomaga raziskati in razrešiti vaše notranje stiske, kar lahko vodi do izboljšanja vaše samopodobe in tudi do zmanjšanja bolečin, če so te povezane s psihosomatskimi vzroki. Psihoterapija je varen prostor, kjer lahko izrazite svoje občutke brez strahu pred obsojanjem in kjer lahko začnete graditi bolj pozitiven odnos do sebe.

Vedno se spomnite, da vaša vrednost ni določena z vašo bolečino ali trenutnimi zmožnostmi. Prizadevanja in vaša pot k iskanju pomoči so že korak v pravo smer. Upam, da boste našli podporo in razumevanje, ki ju potrebujete.

Če imate še kakšno vprašanje ali potrebujete dodatno podporo, sem tukaj za vas.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Spoštovana Sabina, najlepša hvala za vzpodbudo in lepe besede. Malo že delam na sebi, poudarek na malo. Sem pa se naročila pri psihiatru.

Hvala iz srca še enkrat.

Vse dobro ti želim.

Vanja

Pozdravljeni Miha,

najlepša hvala za lepe besede in vzpodbudo.

Vse dobro želim.

Vanja

Miha pa naj še povem, da sem res poiskala strokovno pomoč. Obisk psihiatra.

Hvala še enkrat.

Vanja

Psihiater ni isto kot psihoterapevt.

New Report

Close