ne vem kaj naj storim
imam dva meseca starega dojenčka. od začetka smo se dojile dejala sem ji tudi novalac proti krčam vendar je bila po pet dni in več zaprta,zato smo prenehale,poskusila sem aptamil dva dni in je jokala vedno ko je minila ena ura po obroku,zato so mi priporočili babylove iz drogerije. stvar je v tem da če kak dan ne kaka, jokamo in kakamo zelo malo. začela sem ji devati tudi kapljice sab simlex za krče in jo prenehala dojiti ker je bilo še slabše s krči,ker čez dan na obe dojki izstisnem 30ml. ko sem ji devala kapljice je kakala vsak drugi dan v joku.devam ji tudi komarčkov in kamilični čaj s pol žličke sladkorja za lažje kakanje a očitno ne pomaga. kapljice ji ne devam več imam kremo proti krčam,malo pomaga a ne pomaga pri kakanju. je lahko kaj drugega narobe?sicer jo po pol ure ali uro uspemo potolažiti a je zadnje 4 dni prehudo saj je kakala v sredo malo in danes dvakrat malo a je bila kot kuhan rak in jokala je neznosno tako jo je bolelo. blato ni tako trdo je pa rumenkasto zelene barve,včasih malo bolj zelene. je to slab znak?kakršenkoli nasvet bo pomagal
Do starosti treh mesecev krče, napenjanje, težave pri kakanju pripisujemo nezrelosti črevesja. Le pri otroku z alergijo so odvisni od materine prehrane, sicer pri dojenem otroku kaj dosti to, kako se mati prehranjuje, ne vpliva na otrokove krče.
Pri zalivanem otroku ne moremo narediti tega, kar svetujemo pri dojenem otroku in sicer, da mati opusti iz prehrane kravje mleko in mlečne izdelke. Lahko svetujemo le protivetrovne kapljice (SabSimplex), ki nekaj malega omilijo težave, kaj dosti pa ne. Svetujemo tudi BioGaia kapljice, ki so probiotiki in pomagajo pri prebavi, zato je manj krčev. Če je otrok zelo zaprt, dajemo sladke kamilice, glicerinske svečke, če kljub temu težko kaka, se v lekarni dobi Lactecon sirup.
Če ima otrok kljub temu težave, pomislimo tudi na alergijo na kravje mleko, v tem primeru se morate posvetovati s pediatrom, ker gre za posebne mlečne formule.
Formule, deklarirane proti krčem, vsebujejo manj laktoze. Krčev je manj, vendar pa manj laktoze pomeni trše kakanje. Formule proti zaprtju pa vsebujejo več laktoze, blato je mehkejše, lahko pa je zaradi laktoze več krčev.
Zato je morda bolje uproabljati navadne formule, pa prebavo urediti s probiotiki.
nekaj me zanima. je lahko tudi mleko krivo,da je zaprta?danes sem poskusila aptamil ker se mi zdi,da ji prejšnje mleko ne odgovarja ker najprej ko je lačna hitro pije potem se pa začne upirati pa tudi ko kupičko podre ji večkrat gre mleko zraven ven in velikokrat se ji spahuje,recimo pri novalacu ni bilo tako vendar ni kakala tudi po pet dni zato sem zamenjala. no danes smo poskusili aptamil,dala sem ji tudi bio gaia kaplce že dvakrat drugače pa čakam na vetrovne kaplice ker imamo krče ko ne kaka,zelo malo spušamo pline kot prej ko se je rodila. ji lahko to pomaga ali si prizadevam preveč?sem storila napako ker sem zamenjala mleko?ji zaprtost in manj plinov lahko povzroča toliko krčev?bodo potem te kaplice pomagale ali ji raje naj devam bio gaia kaplce še naprej? so ta zdravila bio gaia,vetrovne kaplice,sab simplex kaplice zdrave in nenevarne ali lahko daljše uživanje škodi?je varno zamenjati iz bio gaia kaplic na vetrovne?sicer sem ji dala samo dvakrat da saj malo kaka pa še to je bilo en dan premora vmes,ker drugače brez kaplic je prehudo,vse je v hudem joku in matranju za bogo “kepico blata”,s kaplicami pa ne joka in se mi zdi da se tudi matra ne toliko.kaj svetujete?
najlepša hvala za pomoč.
V zgornjih odgovorih sem vaše zakaje in vprašanja že pojasnila. Ponavljam, da probiotiki uredijo prebavo tako, da poselijo črevo s koristnimi laktobacili, ki pomagajo pri prebavi in tako zmanjšujejo tvorbo plinov in uredijo odvajanje.
Če sledite navodilom, ki so priložena vsem zdravilo in dodatkom, tak jasno piše, koliko časa jih jemljemo. Če bi škodila, jih ne bi uproabljali.
Tudi za odvajanje sem že napisala, da kupite Lactecon sirup, po katerem otroci mehkeje in lažje kakajo, pri trdem blatu pa si pomagajte z glicerinskimi svečkami.
Letty,
daj času čas. Otroček je star komaj 2 mes, 8 tednov, pa si na njem sprobala ne vem koliko nadomestkov plus tega si ga nehala dojit. Šok na šok. Otrok ni avtomat, v katerega vržeš kovanec in se v naslednjem trenutku zgodi vse, kar se ima zgoditi. Prehajanje s formule na formulo v roku nekaj dni ne koristi nikomur in ničemur, še najmanj otroku. Če si se že odločila, da otroka ne boš dojila, potem ostani na formuli, ki otroku ne povzroča krčev, napenjanja in jo lepo sprejema – sklepam, da je to novolac. Pripravljaj jo po navodilu, točno toliko meric in točno toliko vode, kot je predpisano in ne “za vsak slučaj” pol žličke več. Lahko mleko pripraviš tudi na janeževem čaju – janež “odpira”, vendar naj bo čaj blag (rumen! in ne rjav!!) Preden otroku nek pripravek daš, pa dobro preberi, kaj piše v navodilih, temu so namenjena in zato so priložena. Sab simplex se daje med obrokom in glede na težo/starost, BioGaia se lahko daje mesece in mesece, pa ne škoduje, nasprotno, celo zelo koristi. Če bo otroček kljub temu še zaprt, pa je sirup, ki ga priporoča Tanč, odlično pomagalo. Včasih pomaga tudi, da daš dojenčku v danko košček masla, da se blato prepoji in zmehča ter tako lažje zdrsne iz črevesja. Predvsem pa imej malo potrpljenja in ne na vrat na nos menjavat in poskušat 10 stvari hkrati, da na koncu ne veš več, kaj pomaga in kaj škodi. Metanja otroka z ene na drugo pa na tretjo pa spet nazaj na prvo formulo zagotovo ne pomaga k umiritvi težav. Velika večina kolik in drugih težav s prebavo se sama od sebe umiri med 3. in 4. mes, do takrat pa pomaga tudi masaža trebuščka, da je otroček razvit, če je hranjen s formulo, pa tudi dovolj tekočine igra določeno vlogo. Pa potrpljenje!!
saj ne menjam vsak dan.novalac prejema že v bolnici po odhodu domov smo ga še nekaj časa jemale potem pa sem ga zamenjala tako da je mela drugo mleko skoraj dva meseca.zdaj sem šele zamenjala mleko. kar se pa zdravilov tiče sm pa poskusila pa še vmes je bilo sigurno po dva tedna premora ne kar iz enih zdravil na drugo. NIKOLI ji ne dam pol žličke več mleka mpak točno toliko kot piše za določeno starost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sicer pa kot sem že napisala nima trdega blata le teško odvaja oziroma je zaprta in je potem hudo ko jo kakat,blato pa takrat tudi ni tako trdo,le boli jo toliko!!!!!!
hvala za nasvete
Govora je o prirpavi formule in ne o količini za starost. Sploh pa otrok lahko poje pri enem obroku več, pri drugem manj (tako kot tudi mi) in ne morete se držati do mililitra natančno količin mleka. Odmerjamo pa po telesni teži (od 120-180 ml mleka na kilogra telesne teže dnevno), tako da že po tem vidite, da so razlike v popiti količini mleka zelo velike, pa je vse še sprejemljivo. Pri enem obroku lahko otrok popije npr. 150 ml, pri drugem pa samo 90, pa je povprečno to čisto primernih 2x 120 ml.
Zaprtost pomeni odvajanje trdega blata z bolečinami. Po vašem opisu pravzaprav sklepam, da otrok odvaja normalno, se pa pri tem napenja in je ves rdeč, kar je pogosto in normalno.
letty, škoda da ste prenehali z dojenjem. Naša dva sončka sta imela po mojem mleku najmanj težav.Obema že od začetka dodajala tudi nadomestek (so mi v porodnišnici rekli, da imam premalo svojega mleka in so dodajali). Pri prvem sem naredila to napako, da sem mlečne formule nenehno menjavala in sem naredila s tem več škode kot koristi (po parih dneh je imel krče ali trdo blato po vsakem AM). Dojila sem ga 4 mesece. Plus dodatek. Potem je mojega mleka zmanjkalo (ker je pač bilo vedno več dodatka in vedno manj dojenja). Pri drugi so prav tako v porodnišnici dodajali, ker je precej izgubila na teži. Ko sem prišla domov, sem priklopila striktno na dojenje (na prsih sem jo imela prvi mesece tudi na pol ure in tudi po celo uro). Potem je dojenje steklo in je mala imela v primerjavi s prvim bistveno boljšo prebavo in manj krčev. Pri 4 mesecih sem začela dodajati (po nasvetu pediatra, ker sva se slabo redili). Takrat se je začela kalvarija :))). Zaprtje, krči… Pri 5.5 mesecih, ko sva začeli uvajati GH, se je stvar uredila. Dojiva pa se še zdaj (stara je 11 mesecev) zvečer in zjutraj.
Srečno
Spoštovana Letty jaz Vas popolnoma razumem,očitno pa so nekateri radi zelo pametni oz.radi pametujejo vsem ostalim okoli sebe.
1.ni res,da kolike minejo same od sebe nekje 3-4 meseca,moj sin je bil star točno 8 mesecev,ko je
minilo,pa ni alergičen na nič
2.težave smo imeli tudi z odvajanjem,kupite si sirup Lactecon-pomaga smo preizkusili
3.nobene kapljice niso pomagale in noben čaj
4.otrok ,če je hranjen s formulo ne potrebuje nobene dodatne tekočine(izjava dr.Tanč)in da ne bo pomote tudi mojega pediatra,mi smo čaj začeli piti pri cca 6 mesecih,ko smo začeli z uvajanjem GH
5 nič zato,ker ne dojite,ravno tako ste super mama,sprostite se ,uživaje z otrokom,kolike bodo minile,pridejo pa druge težave,lp!Sandra
Ne vem, koga ste označili za pametovanje. vsak pove svoje izkušnje in nobena ni bolj pametna od druge.
Kar se tiče dodatnih tekočin vidim, da ne razumete bistva. Izključno dojen, torej polno dojen otrok ne potrebuje dodatnih tekočin, ko začnemo uvajati GH pa je jasno, da mu bomo dodajali in ponujali tekočine. Tudi otrok, ki je hranjen s formulo (dokler je mleko njegova izključna hrana) načeloma ne potrebuje dodatnih tekočin, vendar mu jih ponudimo. Če jih njegovo telo potrebuje, bo pil, sicer ne. In vedno enako napišem!
Spoštovani dr.Tanč jaz popolnoma razumem bistvo.Ni razloga za razburjanje oz. jezo,ki jo je razbrati v Vašem odgovoru,preberite si prejšne odgovore oz. mnenja določenih oseb(pametovanje),mame ne potrebujejo tega-vsaj po mojem!!!!!!Kar pa se tiče Vaših odgovorov pa žal niso vedno enaki,……..nezmotljivi ljudje žal ne obstajajo!!!!!Lep večer in čim manj slabe volje!Lp,Sandra
Sandra,
tvoj otrok je ena od izjem, pa naš prvi je bil tudi, še vedno pa pri VEČINI (torej ne pri vseh) kolike minejo same od sebe, pa ne glede na to, a se okoli otroka postavljamo na glavo ali ne. Pri tej večini tudi ne igra neke bistvene vloge ne sab simplex, ne vetrovne kapljice ne vem katere lekarne, pač pa svoje prinese izključno le čas, ki prinese dozorevanje črevesja in s tem izzvenevanje težav. Vedno so bila in bodo odstopanja od te večine, vendar so to še vedno posamezni primeri.
Če je pametovanje nasvet, da je dojenje pač še vedno najboljša in prva izbira za otroka, potem je Linas pametovala. Nič hudega. Meni je njena izkušnja zvenela spodbudno – očitno je odvisno od tega, v kakšnem razpoloženju kaj bereš. Z besedico ni omenila, da je zato kdo kaj slabša mama. Če je pametovanje, da se otroka ne prestavlja s formule na formulo znotraj par dni – Letyy je v 8 tednih naštela 4 menjave formule, pa še par vrst čajev in kapljic in to za novorojenčka! – tudi nič hudega. Ženska sprašuje za nasvete in mnenje – morda ji kaj ne bo všeč, vendar se meni zdi bistveno, da se pomaga razrešiti problem, ki ga otroček ima. Pogosta menjava formule in uporaba sredstev (kapljic) malo na približno, otročku ne bo pomagalo, prej nasprotno. Še posebej pri dojenčku je res treba prebrat in dobro preverit, kaj otroku sploh daš in se priporočenih doz tudi držat, če naj neko sredstvo učinkuje. Sab simplex danes dat, jutri pa ne, pa spet malo dat, pa spet 2 dni ne, pa potem dat 2 dni ene kapljice, pa drugi dan tretje – je milo rečeno neučinkovito.
Razburjaš se očitno ti edina. Edina imaš na koncu svojih stavkov po 5 klicajev, kar pomeni, da ne samo vpiješ, ampak že kar rjoveš. Kolikro spremljam Tanč – in spremljam jo od začetka – so njeni odgovori vedno enaki. Dojenemu otroku – POLNO dojenemu otroku! – tekočine ni treba ponujati, zalivančka pa z njo ni treba posiljevat, če je noče, jo pa ponudimo. Odkar Tanč odgovarja, odgovarja tako. Kolikor jo poznam, se nima niti za nezmotljivo niti za nadčloveka, se pa nadvse trudi, da pomaga tudi takrat, ko to ni ne njena dolžnost in ne njena naloga, še celo pristojnost ne. Cel forum je samo eden od močnih dokazov za to. Zato bi bilo na mestu vsaj malenkost spoštovanja, če se pa s čim ne strinjaš oz. lahko celo na kulturen način dokažeš, da se moti, ti bo – kolikor jo poznam – z veseljem prisluhnila.
najlepša hvala za nasvete. s tem nisem mislila nič slabega, le zanimalo me je mnenje dr. tanč glede menjave mleka in njenega zaprtja. Poleg tega pa NE menjam vsake dan kapljic. od začetka sem ji devala sab simplex zaradi krčev in ker so jo zapirale sem jh prenehala devati. počakala sem dva tedna preden sem ji začela devati bio gaia za prebavo ker se kljub prenehanju prejšnjih stanje ni nič izboljšalo. mleko sem pa res zamenjala trikrat in to zaradi tega ker v bolnici dobi novalac kar sem ji jaz devala še dobra dva tedna po izpustu iz bolnice vendar ni kakala tudi po pet dni zato sem zamenjala. zdaj je pa poleg tega da je zaprta imela vmes tudi pikice zato sem začela devati aptamil za prebavo in njeno zaprtje in krče kar priporočajo če imaš s katerim drugim mlekom te težave.
dojit sem prenehala ker nisem spravila nič skupaj,kot sem že napisala dobrih 30ml na obe pa še to ne vedno!
hvala še enkrat samo mnenje sem hotela zaradi njenega zaprtja in jokanja ko začne kakati.
drugače pa je veliko takih primerov ko morajo zamenjati več vrst mleka da najdejo pravega!