Najdi forum

Prosim vas za nasvet, kako lahko najdem sebe, kaj si sploh želim, da bi sploh vedela na katero pot se podati. Vse svoje otroštvo, mladost sem bila ubogljiva in skrbela za mamo ter njena čustvena nihanja, izbruhe. Vse sem naredila, da sem lahko odšla od doma, prav bežala sem, tako sem danes tu, kjer sem. Mati dveh otrok, lahko rečem da v zadovoljvi vezi že 15 let, finančno preskrbljena. Vsa leta sem živela samo za otroke, finančno stabilnost, zato nisem nikoli sledila svojim željam, vzela sem vsako službo in bila deležna mobingov, sem namreč miroljubna, znam pa kritično razmišljati, kar marsikoga zmoti, lahko bi rekla da se bojim konfliktov, tudi partner je dominanten in sama sebe sploh nisem nikoli slišala. Izgubila sem se. Zdaj imam vse možnosti, ki jih kot otrok nisem imela niti kasneje, vendar jaz ne vem kaj bi… Poskusila sem že marsikaj, imela kar nekaj tudi zahtevnih služb, vendar sem vedno trpela ali zaradi slabih odnosov, kjer je bilo kričanje, zmerjanje, ali sem dobila odpoved, ko me niso več rabili, nimam nobenega zaupanja več. Vidim, da mi manjka občutek varnosti, kljub temu, da mi nič ne manjka, ampak sem zelo živčna znotraj sebe, prestrašena, vsa leta stresa v službah se je nabiralo, najhujše pa me je prizadela odpoved, ker sem vedno dobro delala. Kje lahko začnem, da bom sploh vedela kakšne so moje prave želje?

 

Hvala za vaš odgovor

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

v tem kratkem, ampak globokem zapisu ste pokazali svoje vire, ki vam omogočajo da si relativno hitro razdelate in potem tudi rešite izpostavljen problem. Najelegantnejši način je v okviru psihosocialnega svetovanja. Tako bi se problema lahko lotili po korakih:

1. Najprej klient ugotovi kaj so njegove avtonomne VREDNOTE. V smislu kaj je res njegovo, kaj je zanj pomembno, kaj ga zanima, veseli, pri čem se počuti izpolnjenega, kaj ga navdihuje. V tem koraku koraku klient loči te svoje avtonomne vrednote od tistih nefunkcionalnih, ki si jih je iz določenih razlogov zgradil v ranem otroštvu. Npr. “Moram vsem ustreči”, “Nisem pomembna, drugi so pomembni”, “Življenje je nevarno, nisem varna”, “Na druge se ne morem zanest” … Tako razumevanje lastnega avtonomnega vrednostnega sistema predstavlja izjemno koristen življenjski kompas. Za ta korak imamo pripravljeno posebno vajo.

2. Na tej osnovi klienti potem razdelajo svojo VIZIJO, kako hočejo delati in nasploh živeti čez recimo 5 let. Cilj je zapisati vizijo, ki bo v skladu z ugotovljenimi avtonomni vrednotami.Vizija naj odgovarja na vprašanja: Kaj bom delal? Kakšna bo narava dela? Koliko bom zaslužil? Koliko bom imel prostega časa? Kako bom preživljal prosti čas? Kje bom živel? Kaj bo s tem dosegel? Itd. Tako zastavljena vizija za osebo pomeni bolj zadovoljno in uspešno odraslo življenje. V smislu, če oseba jasno ve kaj je zanjo v življenju zares pomembno, kaj doživlja kot kreativno, kaj ji je lepo … če to ve, si lahko življenje organizira na način, da živi bolj v skladu s sabo. In posledično živi bolj polno in kvalitetno življenje.

3. Na koncu vaje pa si še razdelajo KONKRETNE KORAKE, ki jih hočejo ubrat, da pridejo do zastavljenih ciljev. Najprej je fino določiti vmesne mejnike, npr. kakšen je cilj za čez 2 leti. Ti vmesni cilji sami po sebi niso tako pomembni kot zgoraj ugotovljene vrednote. Iste vrednote se da potrjevati z doseganjem različnih ciljev. Pomembno je, da ti cilji vodijo v smer svoje vizije oziroma so v skladu z vrednostnim sistemom. Koristno je, da so cilji bolj v skladu s tvojimi avtonomnimi vrednotami ni manj z nefunkcionalnimi prepričanji iz otroštva. Nato pridejo na vrsto konkretne akcije v bližnji prihodnosti. Kaj bom naredil/a v naslednje pol leta? Kaj v naslednjem mesecu, kaj v naslednjem tednu in nazadnje kaj bom naredil/a danes.

Zapisano je koristna struktura za bolj čvrst prevzem krmila nad svojim življenje. Je formula za bolj kvalitetno (zadovoljno in uspešno) življenje. Spomnim se nasveta nekega po moji oceni modrega človeka. Je rekel, vsak dan naredim nekaj svoj užitek (hedonistično) in nekaj kot naložbo na daljši rok. Torej nekaj, kar je mogoče danes naporno ali neprijetno, ampak vem, da grem s tem svoji smeri večjega zadovoljstva in uspeha.

Če želite raziskovati sami, mi na misel pride knjiga Rojeni za zmago (Born to win), Muriel James.

Toliko na tem mestu,
lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close