Ne vem a bi nadaljevala
Skupaj sva 4 leta na začetku bilo ok.Sedaj pa zmeraj bolj pogrešam objem poljub.V postelji me tudi objame ne ne poljubi.Res da ko je bil majhen bil v rejništvu ni bilo gotovo prave ljubezni.Jaz to pogrešam če mu omenim reče a ne naredim dovolj.On misli na to da skuha pospravi…..to lahko sama.Opažam tudi če mu rečem da mi kaj ni všeč takoj povesi nos in me ignorira.Tudi noče nikamor vse je predrago.Se po toliko letih res vse neha…..najbolj da sem SAma.
Spoštovani,
iz vašega zapisa je čutiti razočaranje, osamljenost in željo po bližini. Pogrešanje dotika, objema in poljuba je zelo legitimna potreba v partnerskem odnosu in ni pretirana ali nepomembna.
Bistvena v odnosu je komunikacija, torej odrasel in iskren pogovor, kjer damo drug drugemu priložnost iskreno povedat, česa si v odnosu zares želimo, kaj potrebujemo, tudi kako si predstavljamo partnerstvo. Na podlagi pogovora se potem lažje odločamo, ali si želimo ostat v tej zvezi, ali še želimo gradit skupno prihodnost.
Sami zase lahko razmislite, kaj vam je pri vašem partnerju všeč, kaj pri njem cenite, kaj vam je pomembno, tudi ali imata skupne vrednote in cilje.
V okviru partnerske terapije se pogosto učimo odrasle komunikacije, torej kako podat kritiko, kako jo sprejet na ustrezen način brez užaljenosti in ignoriranja, raziščemo in predelamo načine odzivanja iz otroških v spoštljive, odrasle, konstruktivne. Tudi boljše obvladovanje konfliktov je veščina, ki pomembno vpliva na kvaliteto partnerskega odnosa in osebnega zadovoljstva obeh.
Če se v partnerski terapiji izkaže, da ima eden od partnerjev nerazrešene stvari iz otroštva, ki mu v odraslosti ne koristijo več ali ga celo ovirajo, je smiselno te stvari raziskati in predelati v okviru individualne terapije.
Vsekakor ni nujno da se po nekaj letih vse neha kot ste zapisali, prav nasprotno, če si s partnerjem dovolita si nadgradit vajin odnos, se naučit čustvenega povezovanja, zrelejše komunikacije, lahko postane dolgotrajno partnerstvo globlje in bolj zadovoljujoče za oba.
Za samostojno raziskovanje odnosa vam je lahko v pomoč knjiga 5 jezikov ljubezni, v kateri je lepo opisano, kako se ponovno uglasiti v partnerstvu, kako razumet različne jezike ljubezni, če je naprimer vaš prvi jezik ljubezni dotik, torej objemi in poljubi in mogoče naslednji jezik posvečen čas, partnerjev pa usluge, si lahko izkazujeta različne jezike ljubezni. To drugi dojame, kot da mu partner ne izkazuje ljubezni, da ga ne sliši, da zanj ni pomemben. V resnici gre lahko samo za to, da izražamo različne jezike ljubezni, kar pa ne pomeni, da ljubezni ni.
Ostati ali oditi je vaša odločitev. A preden se odločite, je morda vredno razmisliti, ali obstaja prostor za pogovor, učenje in spremembo.
Lep pozdrav,
Nastja Dolinar