ne smem več dojiti!!!
Pozdravljeni!
Res sem že čisto obupana, zato se obračam na vas z upanjem, da mi svetujete.
Moj dvomesečni otrok je postal rumenkaste barve šele 14 dni po porodu, bil na opazovanju doma in ker ni bolje, sva morala prejšnji teden v bolnišnico, kjer so mu vzeli kri in ima povečan nek faktor v krvi (Ne vem točno kako se reče…ribofl….ne vem.). Ker je bil UZ jeter in želodčka OK, so nama za 4 dni vzeli dojenje, da ugotovijo, če je krivo moje mleko. Sedaj mu dajem Aptamil. Moja pediatrinja je bila čisto v šoku, da so nama vzeli dojenje kar za 4 dni, ker je prepričana, da potem moj otrok več ne bo hotel prijeti bradavice, za kar se zelo zelo sekiram in sem že čisto na koncu od joka in zaskrbljenosti! Iz tega razloga sem mu poskusila dati mleko po brizgalki, vendar zraven joče, joče (išče bradavico – nekaj za cucljat) in vse teče mimo, prav tako je z žlico. Zato sem ga nahranila kar po aventovi steklenički.
Zelo zelo pa se bojim, da res ne bo hotel več prijeti moje bradavice!! Do sedaj sem ga izključno dojila in sem zelo vztrajna pri tem, ker sem prepričana o samo pozitivnih straneh tako zame kot za otroka, zato sem še toliko bolj obupana!!
Prosim pomagajte mi z nasvetom, tolažbo…..kaj naj naredim??
Ima morda od vas katera kakšne podobne izkušnje? Drugače je, če dojiš in zraven daješ še po steklenički (tako ne pozabi materine dojke), pri meni pa gre za primer prepovedanega dojenja!!!
Poleg tega si moram mleko črpati. Ker nimam črpalke, sem si zdaj stiskala ročno. Stiskala sem 1 uro (pol ure iz vsake dojke) in nastiskala komaj 80 ml skupaj. Bojim se, da ne bi prišlo do zamašenih vodov, saj ne vem, koliko mleka si moram nastiskat??? Gre zelo počasi in sem zaradi tega tudi že čisto na koncu. Ne bi pa si rada zdaj le zaradi teh 4 dnevov črpalko kupila.
Moj otrok poje 100-110 ml Aptamila – si moram tudi toliko sama iztisnit mleka?
Prosim vas za pomoč.
Pia
Draga Pia,
imate 2 meseca starega dojenčka. Prejšnji teden je bil na pregledu na kliniki. Na kliniki so vam priporočili začasno prenehanje dojenja. Ali so vam razložili zakaj? Kakšna je natančna otrokova diagnoza, katere preiskave so opravili? Kako pa dojenček sicer napreduje pri teži, rasti, razvoju?
Pia, če štiri dni ne boste dojili, to ne pomeni, da je z dojenjem konec. Razumem, da vas to zelo skrbi in naj bo vaša skrb malo manjša, saj je skoraj vedno možno vzdrževanje laktacije ali celo ponovna relaktacija.
Razumem, da ste trenutno v izredno težkem položaju, zelo vas skrbi za zdravje vašega dojenčka in razumljivo je, da jočete in vam je hudo.
Pia, dojenčka v teh 4 dneh hranite po steklenički, takšni s širokim cucljem spodaj in eno samo, najmanjšo luknjico. Obenem ga imejte pri sebi, v naročju, na goli koži, menjajte položaje, tako da bosta še vedno obdržala kožni kontakt.
Mleka črpate lahko le toliko, da vam je v olajšanje, ne menite se za količino,a redno črpajte vsake 3 ure. Ni potrebno, da črpate za poln obrok ampak le toliko, da laktacijo vzdržujete naprej. V 4 dneh se mlečna zaloga ne izgubi. Stres in skrb lahko močno pripomoreta k težavam pri dojenju, zato poskušajte čim več počivati in imejte dojenčka veliko pri sebi, v naročju.
Pia, kljub temu da bo vaš dojenček 4 dni hranjen po steklenički, to nikakor ne pomeni, da je dojenje izgubljeno. Vedno je možen prehod nazaj na dojenje, prilagam sestavlka “relaktacija” in “odstavljanje od stekleničke”.
Poskusite si črpalko izposoditi, napišite sporočilo an Starševskih sosednjih forumih, rperičana sem, da bis e takoj našla ammica, ki bi vam jo poslala. Žal sama nimam trenutno niti ene črpalke za mleko, ker so vse izpsojene. Tudi na kliniki bi vam lahko priskrbeli kakšno črpalko.
Pia, normalno traja iztiskanje mleka najmanj pol ure in količina, ki jo iztisnete je tudi normalna, celo odlična. Šele sčasoma, ko se mame privadijo in osvojijo tehniko črpanja, se količina načrpanega mleka povečuje.
Prosim, pokjličite me na tel., da vam bom poslala navodila kako ročno črpati mleko in da se pogovoriva.
Karmen, najlepša hvala za odgovor, nasvet, tolažbo! Že včeraj sem prebrala odgovor, a nisem imela časa, da se vam zahvalim!
Sin ima v krvi povečan vilerubin (ne vem, če sem prav napisala) in ne vedo zakaj. Drugače lepo napreduje (ob rojstvu je imel 3530g, sedaj – po 6 tednih ima 5000g) in je zdravega videza, živahen, le rumenkast in bledoličen.
Takoj včeraj zjutraj sem si sposodila aventovo črpalko za črpanje mleka (ABEA*, STOKRAT HVALA ZA POMOČ!!) in si črpam. Ročno je bila katastrofa, saj sem načrpala vedno manj mleka, po eni uri komaj 50ml iz obeh dojk, pa so še vedno bile zelo trde in zelo boleče! Zato sem črpala vsaki dve uri, tudi ponoči, ker nisem mogla spati! Zdaj je boljše. Sem jih tudi masirala pod vročo vodo.
Hranim ga po Nukovi steklenički, ki se mi zdi boljša od aventove, ker aventova ima okrogli cucelj. Upam le, da bo še prijel mojo bradavico – tega se najbolj bojim!!
ŠE ENKRAT HVALA ZA TOLAŽBO IN POMOČ – ZELO STE PRIJAZNI!!!
PIA
Draga Pia, iz napisanega ne vem, za kakšno zdravstveno težavo gre pri vašem otroku.
Morda spadate med tistih 10% mater, ki izločajo v mleku snov (5beta-pregnan-3alfa,20beta-diol), razgradni produkt progesterona in izomera pregnandiola, ki zavira delovanje encima glukuronil transferaze v jetrih in tako onemogoča konjugacijo bilirubina. Gre za pozno zlatenico zaradi dojenja. Pojavlja se pri 1 od 200 otrok, če so dojeni. Povezana je s sestavo materinega mleka in je pri določeni materi prisotna v večji ali manjši meri pri vseh njenih otrocih. Pojavi se po 3. dnevu starosti in se stopnjuje med 7.in 10. dnem, nezdravljena narašča še do 15. dne. Ni povezana z izgubo teže in odvajanjem blata.
Ukrepi so naslednji: Vrednost bilirubina kontroliramo 2 uri po dojenju, nato za 12 ur prekinemo dojenje in ponovno kontroliramo vrednost bilirubina. Padec vrednosti za 2 mg% in več nakazuje na to vrsto zlatenice. V tem času se pri otroku uravnovesi delovanje encima, zato lahko mati nadaljuje z dojenjem. Zlatenico moramo kontrolirati prvih 14 dni.
Če so vam naročili prekinitev dojenja za 4 dni, je lahko tudi kaj drugega. Takšna prekinitev ne pomeni konec dojenja in se ravnajte po nasvetih gospe Karmen Mlinar.
Andreja Tekauc Golob, dr. med., spec. pediater, IBCLC
Draga Pia,
dobro je, da ste ubrali svoj ritem črpanja in vesela sem, da vam je Andrejina črpalka v pomoč. Držim pesti in upam, da bo vse v redu z vašim dojenčkom.
Res je, da je Aventov cucelj čudne, okrogle oblike ampak pri dojenju/dodajanju ni pomembna kočna oblika bradanice/cuclja ampak to, da ima dojenček cucelj/bradavico kar najglobje v ustecih in da zaobjame čimbolj širok, spodnji del cuclja, ki je podoben materini dojki. Dojenček pri prsih namreč ne sesa samo bradavice ampak molze dojko. Pri sesanju cuclja delajo druge mišice v dojenčkovih ustecih kotpri molzenju dojke, zato opozorilo. Nič hudega ne bo, če ga hranite po drugem cuclju, ker ni nujno, da bo dojenčeksploh imel težave. Pa tudi težave je možno preiti in s pravilnim učenjem pravilnega sesanja se še vedno lahko vrnete nazaj na dojenje, zato se zdaj s tem ne obremenjujte, prav?
Reklama, kjer reklamirajo cucelj, podoben materini bradavici je zavavajoča, dojenček še vedno pri njem sesa le cucelj in kasneje bradavico, nima pa širokega spodnjega dela, ki ga dejansko molzte, melje z usteci..
Zaradi vaše vztrajnosti in poguma verjamem, da bo še vse dobro, ko se bosta vračala nazaj na dojenje, če pa bodo težave, upoštevajte navodila v sestavkih zgoraj in se seveda še oglasite, tukaj smo zato, da vam pomagamo.
Ga. Andreja, na osnovi vašega opisa sklepam, da gre za to vrsto zlatenice! Danes sem klicala v otroško bolnišnico in še prosila za mnenje zdravnico, ki je sina sprejela v bolnišnico, kjer sva prejšnji teden ostala 2 dni zaradi preiskav. In kaj mi je rekla?! Naj takoj pričnem z dojenjem in pridem na kontrolo krvi, da ne bi rabila prenehati z dojenjem….
Vsak zdravnik ima očitno svoje mnenje. Tako sem ga dojila in danes so mu vzeli kri. Prej je imel bilirubina 174, danes je imel 141 – to pomeni, da se mu je znižal. Verjetno zaradi prenehanja dojenja. Zdravnica mi je rekla naj dojim naprej, jem čimveč sadja, predvsem domačih jabolk in vitamina C, otroka pa na sonček. Naslednji teden v četrtek greva zopet na pregled.
Vi ste zaposleni (predvidevam) v Ljubljani, jaz sem iz Maribora. V nasprotnem primeru bi se zagotovo oglasila pri vas.
Hvala za strokovni odgovor, mi je zelo odleglo, kajti nihče v Mariboru mi ni podal tako jasnega odgovora!
Lep pozdrav vsem in še enkrat hvala za pomoč!
Pia
Danes sva bila s sinom na ponovnem pregledu. Vzeli so mu kri, a izvide bodo poslali po pošti. Zdravnica je rekla, da se mu stanje vidno izboljšuje. Je še malenkost rumen in zelo bledoličen. Pravi, da je to normalno, ker prehaja v drugo fazo zlatenice. Z upanjem na najboljše čakamo izvide.
Med vikendom je imel tudi zelo tekoče blato, rumeno, malo sluzasto, ne vem, če je bila driska. Predvidevam, da zaradi tega, ker sem jedla sveža jabolka, zato sem jih začela kuhati. Zdaj je malo bolje, ima pa tu in tam tudi zelenkasto (npr. 1x na dva dni).Zdravnica je rekla, darazhajajo virusi in je zato imel drsko.
Zdaj pa je začel pri dojenju zraven cmokati. Nikjer na forumu nisem zasledila, da bi kdo imel podoben problem, zato vas sprašujem, zakaj pravzaprav prihaja do tega cmokanja. Ko se pristavi, lepo potegne, po npr. treh požirkih, pa začne cmokat, vleče in cmoka. To me boli, predvsem na začetku, ko še bradavica ni tako utrjena. Na vse možne načine sva z možem skušala ugotoviti vzrok, ampak ga ne najdeva. Kot da bi mu kolobar ušel in cmokne, potem spet lepo potegne, spet cmokne….Mislila sem že tudi, da mogoče cmoka, ker nič ne priteče, ampak imam mleko, ker si ga po podoju vedno še iztisnem na bradavico, da se posuši. Kot da ne bi več znal prav potegnit odkar je jedel par obrokov po steklenički. Poskušala sem ga že večkrat odstavit in zopet pristavit, pa spet isto. Dopovedujem mu naj lepo je, pa nekaj časa potem lepo je, a ne dolgo….Dojenje mi zato ni več v užitek, ampak mi je prava muka. Vedno moram zato držati en prst pod njegovo ustnico na bradi, da mu jo dol držim, da ne pride do cmokanja. Potem mi jo tudi spusti in logično me zaboli, ko jo hoče spet zagrabit, ker zagrabi brez kolobarja. Poleg tega imam še razpokane bradavice.
Ko sem danes to omenila pediatrinji, je rekla, da je to normalno. Res se mi to ne zdi normalno in ne vem, kako naj preprečim, da bo zopet dojenje steklo brez problema. Mogoče cmoka zato, ker ima grozne krče (cel dan!) in se zraven dojenja zvija in prdi.
Zdravnica mi je rekla, naj zraven dojenja sinu ponudim še malo čaja – kakšnega vi priporočate?
Karmen, pa še vprašala bi vas, kje dela dr. Andreja Tekauc Golob – v bolnici ali v zdravstvenem domu? Če bi še morda imela kakšno vprašanje, da bi jo lahko poklicala…
Lep pozdrav!
Pia
Draga Pia,
upam, da so bili izvidi ugodni in da je vse v redu z vašim dojenčkom.
Blato, ki ga opisujete je normalno. Niste napisali, kako pogosto je kakal, zato ne vem, ali bi to bila lahko driska. Kadar je blato bolj zelenkasste barve in zelo tekoče (tako, da se skoraj popolnoma vpije v plenico kot urin) je lahko vzrok temu to, da dojenček popije več prednjega mleka. Poskušajte ga dojiti na prvi strani čimdalj časa, da bo zagotovo dobil zadnje, beljakovinsko bogato mleko.
Cmokanje pri dojenju?
Verjetno gre res za “sesalno zmedo” ker dojenček nepravilno vleče bradavico. Tukaj sem ravno dan ali dva nazaj napisala Bivši miški, kako lahko trenirata pravilno sesanje, priporočam vam, da preberete:
Poskušajte tudi tako, da pred dojenjem ČISTO MALO mleka iztisnete ročno ali s črpalko, le toliko, da bo bradavica bolj čvrsta in izštrli in da jo dojenček lažje zagrabi čimglobje v usteca.
Zaradi cmokanja, požiranja zraka, itd… dojenček zagotovo nima več krčev, saj se zrak ne prenaša iz želodčka direktno v črevesje. Lahko pa ga balončki zraka v želodčku motijo in je zato bolj nemiren, dokler se ne izpahnejo (podiranje kupčka, polivanje). Pomaga, da hranite v čimbolj pokončnem položaju. Zrak za prdenje se naredi v črevesju, ko hrana v črevesju gnije.
Morda vam bo kaj v pomoč:
boleče bradavice:
odstavljanje od stekleničke:
ko dojenček joka:
kolike:
Dojenčki čaja načeloma sploh ne potrebujejo. Svetovna priporočila so, da dojeni otroci ne potrebujejo drugega kot materino mleko do dopolnjenega 6. meseca starosti. Če menite, da bi čaj ublažil krče, potem vam priporočam, da skuhate domači čaj iz komarčka in kumine ter ga dojenčku ponudite ohlajenega, po žlički in seveda popolnoma nesladkanega.
Pia, srčno vam želim, da bi dojenje postalo zopet prijetno za vas in vašega dojenčka!
Pozdravljeni,
tudi mi imamo podoben problem. Sin je pri enem mesecu postal zlateničen. Pediater je rekel naj prekinem z dojenjem za 36h (dodam mlečno formulo ali pa iztisnjeno mleko prekuham), če se mu barva povrne lahko nadaljujem z dojenjem, sicer naj pridem nazaj na pregled.
Danes ponoči smo začeli s prekuhavanjem iztisnjenega mleka in mu ga dajemo po steklenički, sedaj sem se raje odločila za mlečno formulo (po 9h), ker ne vem kaj je točno narobe z mojim mlekom (verjetno za razgradnjo progesterona … ima tudi zelo veliko mozoljev samo po obrazu).
Popoldne smo izkoristili sončne žarke … imam občutek da je rumenkasta barva popustila.
Zanimam me kdaj bi lahko začela nazaj dojiti, saj me črpanje zelo utrudi. Tudi Tadej se spogleduje s prsmi, zato bi mu jih čim prej rada zopet ponudila.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Julija
PS: lepo napredujemo v teži; porod 3700, 1.mesec 4600g … jemo 7-8 krat na dan po okoli 100 ml. Ob rojstvu smo bili zlatenični, kar pa je po enem tednu barva čisto zbledela. Oba s partnerjem sva temnejše polti.
Pozdravljeni, 4Julija!
Imate 1m fantka, pri katerem so ugotovili povišam bilirubin, zdravnik sklepa, kolikor uspem razbrati iz vašega pisanja, da gre za zapoznelo zlatenico, torej da je prišlo do zapoznelega povišanja bilirubina zaradi določenih dejavnikov v materinem mleku (ta je bil lahko povišan sicer že prej, vendar se to na zunaj morda ni opazilo, kar je povsem normalno). Razberem lahko tudi, da se je pediater odločil za to, da dojenje prekinete, namen tega pa je domnevo o “zlatenici, kjer je vzrok v materinem mleku”, potrdi.
To ne pomeni, da je vaše mleko otroku škodljivo in da ne smete oz. ne bi smeli oz. ne boste smeli dojiti, gre le za ukrep, povezan z diagnosticiranjem tega tipa zlatenice, nato pa bi se v 24-48h, torej po preverjanju diagnoze, dojenje MORALO nadaljevati.
Kaj je ugotovila prekinitev dojenja? IMate kakšen podatek? Je fantek nedonošen? Kakšni sta vaša in njegova krvna skupina in Rh faktor, gre morda za neskladje? Priporočam vam, da se čim prej pozanimate natančno, kaj so naredili pri pediatru: koliko je bila vrednost bilirubina prej in koliko v raznih obdobjih, ko ste prekinili dojenje, npr. po 12h, 24h – zagotovo so te ravni morali testirati, saj drugače diagnoze ne morejo postaviti! Nikakor tega ne bi merili samo po barvi, to ni strokovn pristop in dvomim, da je zdravnik ravnal tako, da je prepovedal dojenje in čakal, da se otroku “popravi barva”. Normalna fiziološka zlatenica je pri dojenih otrocih pogost pojav – vztraja lahko tudi v kasnejših tednih. Pojavi se običajno z rumenico (koža, beločnice, kjer je nekako najbolj zaznavna) in lahko je otrok videti “zagorel”, torej nekoliko bolj rumen tudi dva meseca ali celo dlje. Pomembno je, da se izključijo bolezni!!!
Škoda, ker niste dobili točnih navodil, pokličite pediatra, zahtevajte podatke o višini bilirubina, mnenje o tem, ali lahko nadaljujete z dojenjem. Poskušala vam bom dodatno pojasniti, za kaj gre in kaj se naj bi zdravnik v tej situaciji pravzaprav odločal in zakaj. Če je otrok videti ZDRAV, AKTIVNO SESA, LEPO NAPREDUJE, če se potrdi, da gre za fiziološko zlatenico ali zlatenico “zaradi materinega mleka”, tudi če je koža še potemnjena/rumena, ni razloga, da z dojenjem po prekinitvi ne bi nadaljevali. Saj je bila prekinitev pravzaprav samo z namenom diagnosticiranja težave.
Priporočam pa vam, da – če je le mogoče – še povečate število podojev, saj je dokazano, da dojenčki, ki imajo vsaj 8 ali še bolje več, npr. 10-12 podojev v 24h, hitreje in bolje razgrajujejo bilirubin. Ne glede na to, da tudi ob takem tempu, kot ste napisali, zagotovo dobiva dovolj mleka, saj lepo napreduje.
Še kratka strokovna razlaga in viri, če si boste želeli kaj sami prebrati:
Poznamo tri vrste zlatenice pri dojenčkih:
– normalna fiziološka, ki je opazna pri večini novorojenčkov, kot rečeno lahko tudi razmeroma dolgo vidna v barvi kože
– zapoznela zlatenica oz. zlatenica “zaradi materinega mleka” (ki jo verjetno povzročajo nekateri dejavniki v materinem mleku, ki kot je videti povzročajo podaljšano razgradnjo in izločanje bilirubina; o tem je malo dokazov, veliko različnih teorij, ki so bile že skoraj vse tudi ovržene oz. problematizirane, obstajajo tudi teorije, da bi tovrstna zlatenica utegnila biti pozitivna zaradi povišanih antioksidativnih dejavnikov, ki varujejo telo otroka v tem obdobju)
– patološka, ki jo povzročajo bolezni in zdravstvena stanja, npr. nekomplatibilnost krvnih skupin (najpogostejši vzrok), nedonošenost, okužbe, poškodbe jeter zaradi rdečk, sifilisa, toksoplazmoze, metabolne motnje kot npr. hipotiroidizem
Pri postavljanju diagnoze gre zgolj za to, da potrdimo eno od prvih dveh, torej da zdravnik izloči patološkost, morebitne okvare oz. zdravstvene težave otroka, pri čemer je zlatenica posledica, zdraviti pa je treba ne le zlatenico, ampak nujno tudi zdravstveno težavo! Sodobna priporočila zagotavljajo, da otrok v vseh situacijah praviloma nujno potrebuje materino mleko bolj kot kaj drugega.
Zlatenica – normalna in patološka: http://books.google.si/books?id=crW6348Iw_wC&pg=PA443&lpg=PA443&dq=Jaundce+pathologic+breastfeeding&source=bl&ots=H01u8LH_4A&sig=-ifbKr3-p1VlfZMECn5JZoJovhA&hl=sl&ei=_Yb2SoS6GpzQmgPutOSkAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAkQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false
Kaj lahko povemo o pozni zlatenici zaradi delovanja materinega mleka? Pojavi se praviloma v drugem tednu otrokovega življenja, vrh pa je okoli 10 dne ali kasneje. Zaznavamo jo pri zelo malo novorojenčkih (številke se gibajo od 2-33%, odvinso kako definirate “zlatenico” po stopnji izmerjenega bilirubina – ponavadi gre za raven 5-10mg/dl).
Raven bilirubina lahko ostane tako pri naravni fiziološki kot pri tej zapozneli zlatenici povišana še tedne ali celo mesece, vendar se bo sčasoma (če ne gre za zdravstvene težave, ki smo jih navedli v tretji alineji zgoraj) zagotovo izravnala na ravneh, ki veljajo kot ustrezne za odrasle (1mg/dl).
Diagnoza o zapozneli zlatenici zaradi materinega mleka je ponavadi postavljena zdravemu dojenčku, ki lepo napreduje, vsekakor šele po tem, ko je zdravnik preveril in izločil možne patološke vzroke. Dojenje se takoj po diagnozi, da gre za zapoznelo zlatenico zaradi dojenja, nadaljuje, saj ni bilo prekinjeno zato, ker bi otroku mleko škodilo, ampak zaradi potrebe po diagnosticiranju otrokovega stanja.
Pogosto ta drugi tip zlatenice velja za dednega, torej lahko se pojavi pri vseh sorojencih na podoben način. Ni raziskano, zakaj točno se pojavi, domnevamo, da so določene snovi v mleku nekaterih mater, ki povzročijo reabsorbcijo bilirubina ali znižajo raven bilirubina, ki ga procesirajo otrokova jetra.
Ko otrok začasno dobi mlečno formulo, bodisi izključno ali delno, hkrati z materinim mlekom, izmerjene ravni hitro upadejo, nato pa se spet povečajo, ko se dojenček vrne k dojenju – zato je torej pomembno, da otroku izmerijo vrednost pred prenehanjem dojenja, v določenih urah po tem, ko dobiva formulo, potem pa se mora otrok spet dojiti in je treba ponovno izmeriti, ali pride do ponovnega skoka.
Čeprav ne vemo, kaj je vzrok tovrstni zapozneli zlatenici, je pomembno vedeti naslednje: v primerih zapoznele zlatenice, povzročene zaradi materinega mleka, dojenčku materino mleko nikakor ne škoduje, torej tudi nadaljevanje dojenja ne more biti škodljivo. V povezavi s te vrste zlatenico namreč nikdar ni bilo nobenega primera kernikterusa (okvare jeder možganskega debla zaradi hude zlatenice) ali drugih usodnih posledic.
Ker poznamo z raziskavami dokazane prednosti dojenja, dojenčku ne bi smeli odrekati prednosti materinega mleka, če vidimo, da gre za to zapoznelo zlatenico in da bodo povišane vrednosti bilirubina kmalu na normalnih ravneh tudi brez intervencij. Ko so patološki vzroki izključeni, se naj torej dojenje nadaljuje. Včasih se dojenčka “vzame z dojke” za 24-28 ur, le da se postavi diagnoza, vendarle pa v strokovni javnosti dandanes velja, da je to le redko zares potrebno. Če vaš zdravnik želi iti po tej poti in če ravni bilirubina po dodajanju formule znatno upadejo, naj se dojenje torej normalno nadaljuje. Njegova glavna odgovornost pa je seveda ta, da izloči patološko zlatenico, zdravstvene/bolezenske vzroke.
Naj dodam še, da je v večini primerov zlatenica norovojenčka, pa tudi kasneje, npr. 2m otroka, lahko normalen pojav, verjetno tudi koristen proces, ki ga je mogoče praviloma uravnavati brez prekinjanja dojenja. Zdravljenje fiziološke zlatenice je VEČ DOJENJA, ne manj, in tudi bolni dojenčki s patološko zlatenico potrebujejo materino mleko celo bolj kot zdravi dojenčki. Celo v redkih primerih, ko gre za zlatenico zaradi dejavnikov v materinem mleku, ni razloga za to, da bi otroka odstavili, in so vsi razlogi, da se dojenje nadaljuje in da otrok dobiva najboljšo mogočo hrano – materino mleko.
Vir: http://www.breastfeedingbasics.com/html/jaundice.shtml
Na kratko bi lahko povzeli prakso diagnosticiranja zapoznele zlatenice zaradi materinega mleka v teh korakih:
1. Ugotavljanje: Zapoznela zlatenica (Bilirubin 17-20 mg/dl)
2. Odločitev zdravnika za postavljanje diagnoze
3. Prekinitev dojenja za 24-48 ur
4. Redno izčrpavanje mleka, da bi vzdrževali laktacijo pri materi v tem času
5. Nadziranje serumskega bilirubina vsakih 12-24h
6. Pričakovane znižanja bilirubina za 3 mg/dl na dan
7. Vrnitev na dojenje po tem, ko zaznamo znižanje serumskega bilirubina
8. Potrditev zlatenice zaradi materinega mleka
Najprej hvala za tako izčrpen odgovor.
Fantek se je rodil 6 dni prezgodaj težek 3750 (5.10.2009), naslednji dan so me obvestili da je rahlo zlateničen, Rh-fator ni problematičen, moja krvna skupina je B, partnerjeva pa A, vsi krvni testi v nosečnosti – testsi sifilis, toksoplazmoza, … so bila neg. Rodil se je s samimi desetkami (upam da bo tako tudi na faksu ;).
Po rojstvu so mi svetovali naj se zadržujem pri oknu, da bo zlatenica tako minila, kar je po tednu dni. Dojenček pridno, redno in veliko sesal, zelo dobro napreduje. Je vsak dan pokakan svaj 5 krat. Blato je bilo lepe rumene barve. Pri odvajanju se zelo napenja in ima vetrove, tudi po apatamilu. Ob rojstvu je imel vnetje oči – smo pozdravili v drugem tednu. Prav tako ga redno sončimo, če ni dežja 🙂
V 1. mesecu se je zjutraj zbudi čisto rumen in z veliko novimi mozolji samo po obrazu. Še dobor da sva imela še isti dan prvi pregled pri pediatru … vse duga je bilo OK (teža 4650), le ta zlatenčna barva, tudi beločnice. Reklel je da naj prekinem dojenje za 36h, ker morda otork ne more prebaviti mojih beljakovin (mleko lahko prekuham na 50 st. – tako beljakovine zakrknejo)
Res je da je dojenček zagorel, kar se vidi tudi drugod po telesu (oba s partnerjem sva temnejše polti, tudi pri sebi sem občasno opazila pred nosečnostjo bolj rumenkasto kožo … ne tako kot jo je imel on sedaj).
Sedaj se mi izteka 36 urna “karantena”, njegova polt ni več rumena in prav tako ne zagorela :(, je bolj bled. Bilirubina mi niso merili (mogoče v porodnišnici – tega podatka nimam). Ker je otrok videti zdrav in krepak … predvsem pa vesel, ko se podoji, bom nadaljeval z dojenjem do jutri zjutraj … če bo ponovno zlateničen se vrnem (posvetujem) k pediatru.
Najlepša hvala in lep pozdrav, Julija
Če se bo situacija ponovila in se boste vrnili na posvet, imate pravico zahtevati, da opravijo vse postopke, kot je ustrezno, torej obvezno merjene ravni bilirubina, pregled otroka, izločanje vseh bolezenskih opcij…
Po barvi otroka se ne da sklepati, ali je raven še v mejah normale oz. ali je previsoka in za koliko. Nekateri dojenčki so videti “zagoreli”, vemo, da imajo povišan bilirubin, vendar je lahko čisto v mejah normale kljub tej opazni barvi in ne hodimo zaradi tega k zravniku, razen če je otrok vidno bolan oz. v dogovoru z zdravnikom.
Drugo mnenje lahko poiščete na forumu Pediatrija.
Pozdravljeni,
sem povečala število podojev. Prvi dan je bil malo bolj runem, pa ne tako kot prej, danes je spet boljše. Ga popoldne peljem na sonček … če se bo le pokazal 🙂
Najlepša hvala za pomoč, J
PS: po 36 urni prekinitvi dojenja ima tudi naš malček malo težav s sesanjem, kar naprej mu
bradavica izpada iz ust … a je pravega mleka bolj vesel kot Aptamila.