ne smem pospraviti za umrlo mamo….bedak mi to preprečuje
Jezna sem kot ris. Mami mi je umrla lani avgusta. Po 4 mesecih je umrl še njen izvenzakonski partner. 27 let ga je preživljala, mu filala rit, mu na kredite kupovala vse, kar si je zmislil, večni otrok pač. Ona je bila ves ta čas redno zaposlena in kasneje upokojena. On je v teh letih morda nabral 5,6 let delovne dobe. V nadstropju hiše, kjer sta živela, so ostale njene stvari. V zgornjem nadstropju živi brat od pokojnega partnerja moje mame. In ko sem se hotela čisto lepo, po človeško zmenit, da pridem za njo pospravit njene osebne stvari, obleke, dokumente, fotografije – pač osebne stvari, je butelj srednjeveški rekel, da se bomo menili po zapuščinski. In da če ne bom jaz pospravila, da bo peljal na Dinos. Mi je zmanjkalo sape. On, kreten, s 6 razredi OŠ bo stvari moje mame vozil na smetišče, haloooooooooo. Sem njen edini otrok, njen edini dedič torej. Kmalu imam zapuščinsko. Sploh ni dojel, kaj imam v planu, če mi ne bo omogočil odpeljati njenih stvari , ker enostavno ne dovolim, da bi se s temi stvarmi delalo, kot da so smeti. Sploh se nima pravice dotikati njenih stvari, mater mu. In sem prosila odvetnico za nasvet. Naredim seznam, kaj bi odnesla (torej premičnine moje mame), ker točno vem, kaj je bilo njeno, kaj je ona kupila, ostalo me pa sploh ne zanima. Ona mu pošlje poziv, da mi to omogoči. Če ne bo, se ob zapuščinski po tem partnerju, po katerem deduje tale zmešani brat in nekaj nečakov, priglasim kot upnik in izrečem terjatev za vsa materina vlaganja in financiranja v vseh teh letih. Ima kdo izkušnjo s tem?
Morala sem se izkašljati, čustveno sem prizadeta, nisem prebolela moje mami, še ne, potem mi pa nek cepec ne dovoli do njenega perila, dokumentov in vsega ostalega, da to pospravim, da ohranim intimo in dostojanstvo moje mame. Verjetno bi si to želela tudi večina od vas, kajne. Ne pa da bo en norec brskal po njenih stvareh. Zadavila ga bom. Pa ga ne bom. Požrla mu bom živce drugače. Takale opica se proti moji pameti ne more kosati, pa nisem genij, ampak neslo ga pa bo.
Mi lahko kdo še kaj svetuje? Hvala, res hvala.
Hvala za nasvete, seveda, saj se bom ohladila in pazila na besede, na silo ne bom poskusila vstopit, potem se spustim na njegov nivo. Pravzaprav – na civiliziran način bom vse skupaj naredila. Uradno, z dokumenti in tako.
Imam prijatelje, še nekaj policistov je vmes, ampak to se ne bi šla. Bom počakala, kaj bo, ko dobi v roke uradne papirje, da imam pravico do njenih premičnin, no, če še ne bo šlo, bomo pa naprej rihtali.
Samo to mi ne gre v glavo, kako so lahko eni tako omejeni, brezsrčni, da ne razumejo, kaj pravzaprav želim. Če bi mi to omogočil, bi dala v nadalje čisto mir, ne bi se niti priglašala kot upnik, nič. Zdaj naj bo pa po njegovo.
Klepetulja, točno tako. Samo pospravila bi rada, ker ne razumem, od kod si jemlje človek pravico, da brska po stvareh moje mame, on pravzaprav nima nobene zveze z njo, pa mi ne pusti, da bi jaz to zrihtala. Samo to me mori in mi ne da spati – kar naprej si mislim – uboga moja mami, le kako bi se počutila, če bi vedela, da ne morem zaščititi njene intime?????
No, vam bom sporočila, kako se bo izteklo vse skupaj, do takrat pa hvala za vaše odgovore in ker ste si vzeli čas.
Želim vsem lep dan!
Avtorice ne zanima delitev dediščine, ampak bi rada pospravila mamine osebne stvari, torej oblačila, dokumente, razne drobnarije. Vsak normalen človek bi to dovolil. Ali pa se ti nemara zdi, da mu pripada tudi pol njenih dokumentov in oblačil?[/quote]
se čisto strinjam s tabo, človeško bi bilo, da ji to omogoči. sem pa prehitro prebrala, saj sem mislila, da je mama živela v svoji hiši. če prav razumem, se je mama priselila k temu tipu, ki je bil očitno polovični lastnik hiše. Dejansko je potem po njem dedič njegov brat. Če na mamo ni bilo nič pisano, potem bo res morala dokazovati vlaganja, po domače povedano, ne splača se ji tožit, ker bo več zgubila kot dobila. očitno pa je bil tip mami zelo pri srcu, zato naj se avtorica tudi za mamino intimo ne sekira preveč. Mati je mrtva in je to ne bo bolelo, če je celo življenje podpirala takega tipa, je tudi sama pokazala kdo mu je bil najbolj pomemben.